Saftig langtidsstegt andesteg i Römertopf

  • Langtidsstegt andesteg i Römertopf

Langtidsstegt andesteg i RömertopfLangtidsstegt andesteg i RömertopfI morgen er det Mortensaften, men, som i TV-køkkenet, har jeg snydt og forberedt anden i god tid.  I morgen venter en aftenvagt og ambitionerne om en langtidsstegt andesteg harmonerer ikke med en lang sen arbejdsdag.

Jeg iler med at bringe opskriften, så du kan nå at få inspiration til Mortensanden i morgen – men, hvis din mandag også bliver for travl, så er her måske inspiration til juleaftens-andestegen? Langtidsstegt andesteg i RömertopfDagens andesteg blev langtidsstegt i Römertopfen. Jeg langtidssteger altid mine ænder, oftest i almindelig ovn, men i dag skulle Römertopfen testes som mirakelmager ud i andestegskunsten.

  • Ville stegesoen mon kunne give en saftigere og mere velsmagende and?
  • Ville det være nemmere at tilberede andestegen i stegesoen?
  • Ville stegeskyen give en kraftigere og lækrere andesauce?

Jeg kan kort svare:

Ja, nej og ja.Langtidsstegt andesteg i RömertopfAndestegen blev saftigere og saucen blev lækrere og mere velsmagende end nogensinde, men nemmere var det ikke, men bestemt anstrengelserne værd, hvis du har tiden til det.

Vigtig note: Hvis du kun har en 2,5 liters Römertopf, som jeg, skal du nok ikke købe den største and du kan finde. Det vil være bedst med en 5-liters Römertopf. Det kan gå med en lille, men bemærk lige hér hvor propfyldt min Römertopf var. Jeg måtte mase låget på, men det gik 😉Langtidsstegt andesteg i RömertopfHer kommer opskriften på saftig langtidsstegt andesteg i Römertopf:

Saftig langtidsstegt andesteg i Römertopf
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 6 timer
Samlet tid: 6 timer 30 minutter
Ret: Retter til Römertopf/stegeso
Kategori: Slow food - simremad
Portioner: 4 pers.
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 1 and - jeg brugte en berberiand på 3300 gram.
  • 1 pose stenfri svesker
  • 1 løg 1 rødløg
  • 4 æbler
  • Stegeskysauce: lidt smør Indmad, salt/peber, 1 løg og 1 rødløg, 7 dl. kogende vand, kulør, jævning, andefond
  • Tilbehør: rødkål franske kartofler og kartofler

Sådan gør du

  • Lad Römertopfen suge vand i minimum ½ time.
  • Rens anden og befri den for fjerrester og indmad. Dup anden tør og drys den med salt indeni og udenpå. Gem indmaden.
  • Fyld anden med sveskerne og to æbler skåret i tern
  • Luk anden med kødnåle, så fyldet bliver på sin plads.
  • Halvér løgene og de sidste to æbler og læg dem i bunden af Römertopfen. Brug gerne den store Römertopf, medmindre din and er en lille and.
  • Læg anden på løgene og sæt låget på.
  • Steg anden v. 125 grader varmluft i 5 timer. Herefter skrues temperaturen op til 175 grader varmluft i en ½ time og herefter 200 grader varmluft den sidste halve time uden låg.
  • Indmad:
  • Svits løgene i lidt smør og steg indmaden med. Krydr med salt og peber. Hæld kogende vand ved. Lad indmaden simre undre låg ved svag varme i hele andestegens stegetid.
  • Når de første to timer er gået, skal du hælde den første portion andefedt fra. Dette gøres nemmest ved at stikke en stegegaffel ind i anden, så du kan holde på den imens du hælder. Andefedtet putter du i gryden med indmad.
  • Hæld herefter andefedt fra hver time. Langsomt simres der den lækreste andestegssauce frem.
  • Si stegeskyen og hæld indmaden i et fad. Lad den stege med, den sidste halve time i ovnen sammen med anden, så det kan blive sprødt og lækkert.
  • Skum andefedtet fra og jævn stegeskyen. Smag saucen til med mere andefedt, salt/peber og rødkålssaft. Tilsæt kulør.
  • Partér anden og servér med svesker, æblestykker, rødkål, kartofler og franske kartofler
  • Så er der serveret! 🙂

2014-11-09 18.24.25Sprød andesteg er svær at stikke men nogen i min familie  er altså lige så vilde med indmaden. Åh der bliver sværmet for den og der er lidt nerver på, for bare da ikke indmaden koger/steger tør, for hvad gør vi så?

Jeg er ikke selv storfan af indmad fra anden, men behandler dem da med ydmyg respekt, så alle er og bliver glade omkring middagsbordet. 🙂
DSC_0681Langtidsstegt andesteg i RömertopfSådan steger du langtidsstegt andesteg i Römertopfen – fra start til slut:

Jeg ved ikke hvad der er dit yndlingsstykke på anden, men kan du mon gætte hvad mit yndlingsstykke er? 😉Langtidsstegt andesteg i RömertopfDet blev en rigtig lækker andesteg. Saftig, mør, velsmagende og lækker. Andestegssaucen blev den lækreste sauce jeg nogensinde har lavet, også ifølge familien, måske p.g.a. den langtidssimrede indmad stegt med løg?

Samlet set, var det et stort arbejde at stege anden i Römertopfen og det var besværligt at hælde andefedt fra så tit. Jeg skulle være over anden det meste af dagen, men til gengæld gav det den hyggeligste juleduft i huset hele søndagen.Langtidsstegt andesteg i RömertopfDet skulle prøves, at lave en andesteg i Römertopfen og det gav en lækker andesteg. Jeg er dog helt sikker på, at juleaften kommer andestegen på risten i ovnen, som den plejer, da jeg ikke har tid til at være så meget “over” anden juleaftensdag. Jeg tror dog at jeg vil fortsætte med at langtidsimre indmaden i gryde, da det giver en rigtig god,  kraftig og meget smagfuld sauce.

Men prøv det, en andesteg i Römertopfen, du vil ikke fortryde 🙂
Langtidsstegt andesteg i Römertopf

16
Skriv en kommentar

8 Kommentar tråde
8 Tråd svar
1 Følgere
 
Mest reagerede kommentar
Hotteste kommentar tråd
9 Kommentar forfattere
  Tilmeld mig notifikationer  
Nyeste Ældste Flest stemmer
Underret mig om
Rikke Rudolph

Først og fremmest glædelig jul :-). Tak for din skønne blog, som jeg nyder at læse, og som ofte giver god inspiration.
Jeg kastede mig juleaftens dag over din opskrift på langtidsstegt and i stegeso – dog ikke Römer men den fra Tupperware. Anden blev perfekt, og sovsen var mums. Den lækreste og meget smagfulde sovs :-).
Og duften i huset dagen igennem, mens dyret stegte.
Kan absolut kun give min anbefaling til denne opskrift :-). Det er arbejdet værd.
Glæder mig til fortsat at følge din blog.
Godt nytår til dig og dine.

Kim Sørensen

Hej Gitte.
nu har jeg læst hele din opskrift igennem, og skal hjem og have andesteg imorgen aften. du skriver at du laver anden dagen før, for ikke at stå og stresse med det på aftenen. men hvordan varmer du så andekødet/andestykkerne op dagen efter uden de bliver lidt tørre og kedelige?

glæder mig til at prøve hele opskriften og især til at smage sovsen 😛

rita lykkebo

Hej Gitte,
Var oppe klokken 6 til morgen,6,30 var anden lagt i min rømertopf, og ved 13 tiden fik vi den lækreste and med en super god sovs til.
Hilsen Rita.

Senius

Hej Gitte sidder lige og glæder mig til dén store andetest, nemlig juleaften. Har ikke tidligere brugt Römertopf til lige netop and, men det skal bestemt prøves.
Vil lige benytte lejligheden til at sende de bedste juleønsker for dig og din familie, samt ønske et godt nytår.
Jeg er sikker på, at vi er mange der ser frem til at læse dine skønne små historier og opskrifter.

Elsebeth

Her er min mors trick – også en god idé hvis du er i tvivl, om der er kød nok: Træk halsskindet af og put en passende størrelse svinemørbrad i.

Alberte

SEJT! Hvor fedt du prøvede det og super godt gået.. billeder, tekst, det hele! 🙂
Lyder spændende, det må prøves en dag snart når tid og mennesker er til det 🙂
tak for inspirationen, og rigtig dejlig tirsdag til dig derude..
Hilsner og smil fra Alberte

Stina Marloth

Hej.
Den lækreste øko-and ligger nu i römertopfen og hygger sig, – indmaden simrer i gryden. Dejligt at have tidligt fri,- så der var mulighed for at afprøve din opskrift.
Beklager utålmodigheden igår

Mette Haagensen

Hej Gitte!

Det lyder umanerligt lækkert; måske går det nemmere, hvis man ikke lægger løg og æbler i bunden af “soen”, men “nøjes” med det fyld, der er i anden, og det, der er ved indmaden i gryden?

Jeg tror i hvert fald, jeg vil prøve, når vi når julen – tak for en lækker lækker opskrift (og side 😉 )

Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse af websitet.  Se vores cookies- og privatlivspolitik. Jeg accepterer