•  
  •  
  •  
  •  
  •  

Langtidsstegt andesteg i RömertopfI morgen er det Mortensaften, men, som i TV-køkkenet, har jeg snydt og forberedt anden i god tid.  I morgen venter nemlig en aftenvagt og ambitionerne om en langtidsstegt andesteg harmonerer ikke med en lang sen arbejdsdag.Langtidsstegt andesteg i Römertopf

Jeg iler med at bringe opskriften, så du kan nå at få inspiration til Mortensanden i morgen – men, hvis din mandag også bliver for travl, så er her måske inspiration til juleaftens-andestegen? Langtidsstegt andesteg i RömertopfDagens andesteg blev langtidsstegt i Römertopfen. Jeg langtidssteger altid mine ænder, oftest i almindelig ovn, men i dag skulle Römertopfen testes som mirakelmager ud i andestegskunsten.

  • Ville stegesoen mon kunne give en saftigere og mere velsmagende and?
  • Ville det være nemmere at tilberede andestegen i stegesoen?
  • Ville stegeskyen give en kraftigere og lækrere andesauce?

Jeg kan kort svare:

Ja, nej og ja.Langtidsstegt andesteg i RömertopfAndestegen blev saftigere og saucen blev lækrere og mere velsmagende end nogensinde, men nemmere var det ikke, men bestemt anstrengelserne værd, hvis du har tiden til det.

Vigtig note: Hvis du kun har en 2,5 liters Römertopf, som jeg, skal du nok ikke købe den største and du kan finde. Det vil være bedst med en 5-liters Römertopf. Det kan gå med en lille, men bemærk lige hér hvor propfyldt min Römertopf var. Jeg måtte mase låget på, men det gik 😉Langtidsstegt andesteg i Römertopf

Andesteg – langtidsstegt and i stegeso – lækker opskrift:

Julemiddag lækre opskrifter på klassisk julemad
Saftig langtidsstegt andesteg i Römertopf
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 6 timer
Samlet tid: 6 timer 30 minutter
Ret: Retter til Römertopf/stegeso
Kategori: Slow food - simremad
Keyword: and, andesteg, langtidsstegt and
Portioner: 4 pers.
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 1 and jeg brugte en and på 3300 gram.
  • 1 pose stenfri svesker 2-300 gram
  • 1 løg 1 rødløg
  • 4 æbler

Sovs af stegesky:

  • andefond af løg og indmad
  • 7 dl vand kogende
  • salt/peber
  • kulør
  • jævning
  • Tilbehør: rødkål eller rødkålssalat, kogte kartofler og franske kartofler

Sådan gør du

  • Lad Römertopfen suge vand i minimum ½ time.
  • Rens anden og befri den for fjerrester og indmad. Dup anden tør og drys den med salt indeni og udenpå. Gem indmaden.
  • Fyld anden med sveskerne og to æbler skåret i tern
  • Luk anden med kødnåle, så fyldet bliver på sin plads.
  • Halvér løgene og de sidste to æbler og læg dem i bunden af Römertopfen. Brug gerne den store Römertopf, medmindre din and er en lille and.
  • Læg anden på løgene og sæt låget på.
  • Steg anden v. 125 grader varmluft i 5 timer. Herefter skrues temperaturen op til 175 grader varmluft i en ½ time og herefter 200 grader varmluft den sidste halve time uden låg.

Indmad

  • Svits løgene i lidt smør og steg indmaden med. Krydr med salt og peber. Hæld kogende vand ved. Lad indmaden simre undre låg ved svag varme i hele andestegens stegetid.
  • Når de første to timer er gået, skal du hælde den første portion andefedt fra. Dette gøres nemmest ved at stikke en stegegaffel ind i anden, så du kan holde på den imens du hælder. Andefedtet putter du i gryden med indmad.
  • Hæld herefter andefedt fra hver time. Langsomt simres der den lækreste andestegssauce frem.

Andesovs

  • Si indmads-stegeskyen og hæld indmaden i et fad. Lad den stege med, den sidste halve time i ovnen sammen med anden, så det kan blive sprødt og lækkert.
  • Skum andefedtet fra og jævn stegeskyen. Smag saucen til med mere andefedt, salt/peber og rødkålssaft. Tilsæt kulør.
  • Partér anden og servér med svesker, æblestykker, rødkål, kartofler og franske kartofler

Noter

Hvis du kun har en 2,5 liters Römertopf, som jeg, skal du nok ikke købe den største and du kan finde. Det vil være bedst at bruge den store 5-liters Römertopf til din andesteg
Servér gerne hjemmelavet rødkål eller rødkålssalat til andestegen
Du kan godt reducere tilberedningstiden med et par timer. Skru i så fald temperaturen op til 150 grader varmluft. Anden bliver bedre af at blive langtidsstegt - den bliver mere saftig og lækker.
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

2014-11-09 18.24.25Sprød andesteg er svær at stikke men nogen i min familie  er altså lige så vilde med indmaden. Åh der bliver sværmet for den og der er lidt nerver på, for bare da ikke indmaden koger/steger tør, for hvad gør vi så?DSC_0681

Jeg er ikke selv storfan af indmad fra anden, men behandler dem da med ydmyg respekt, så alle er og bliver glade omkring middagsbordet. 🙂Langtidsstegt andesteg i RömertopfSådan steger du langtidsstegt andesteg i Römertopfen – fra start til slut:

Jeg ved ikke hvad der er dit yndlingsstykke på anden, men kan du mon gætte hvad mit yndlingsstykke er? 😉Langtidsstegt andesteg i RömertopfDet blev en rigtig lækker andesteg. Saftig, mør, velsmagende og lækker.

Andestegssaucen blev den lækreste sauce jeg nogensinde har lavet, også ifølge familien, måske p.g.a. den langtidssimrede indmad stegt med løg?

Samlet set, var det et stort arbejde at stege anden i Römertopfen og det var besværligt at hælde andefedt fra så tit. Jeg skulle være over anden det meste af dagen, men til gengæld gav det den hyggeligste juleduft i huset hele søndagen.Langtidsstegt andesteg i RömertopfDet skulle prøves, at lave en andesteg i Römertopfen og det gav en lækker andesteg.

Jeg er dog helt sikker på, at juleaften kommer andestegen på risten i ovnen, som den plejer, da jeg ikke har tid til at være så meget “over” anden juleaftensdag. Jeg tror dog at jeg vil fortsætte med at langtidsimre indmaden i gryde, da det giver en rigtig god,  kraftig og meget smagfuld sauce.

Men prøv det, en andesteg i Römertopfen, du vil ikke fortryde det 🙂
Langtidsstegt andesteg i Römertopf


  •  
  •  
  •  
  •  
  •