Saftige rugbrød med med hvidtøl og kerner….

ENDELIG!

Endelig lykkedes det mig at bage gode rugbrød! Det har taget mig mange år at nå der til! Saftige rugbrød med masser af kerner. Fugtige klistrede rugbrød. Rugbrød der ikke blev tørre og tunge som mursten.

YES!

Kan ikke få armene ned! Opskriften skal og vil jeg værne om, men bare rolig. Jeg skal nok dele den med dig 😉 Jeg fandt inspiration til den på bagsiden af en pakke økologisk rugmel, men har videreudviklet lidt på den. Tilsat kerner også. Et rugbrød uden kerner er nemlig et kedeligt rugbrød efter min mening.

Jeg har brugt kærnemælk istedet for surdej. Er ikke så gode venner med surdej til rugbrød. Hvorfor ved jeg egentlig ikke? Praktiserer jo faktisk surdej i mit koldthævede morgenbrød (efterlader altid en smule dej i bunden i skålen når jeg rører en ny portion op), men en rugbrødssurdej vil stresse mig! Hvis jeg nu ikke lige får bagt, så står den der og bobler. Har set et eksploderet surdejsglas i et køleskab. Utålmodig surddej er ikke sådan at spøge med.

Kærnemælksversionen kan jeg bedre styre og så kan jeg bage rugbrød når jeg vil, har tid og lyst. Uden surdejspres og stress.;-)

Det var helt perfekt med gode rugbrød til julens mange julefrokoster. I går havde vi 16 gæster og der blev næsten spist 3 kæmpe store rugbrød (!). Et godt rugbrød gør underværker til julefrokostens mange kolde og lune retter. Folk var vilde med det. Intet mindre!

Jeg fik en rugbrødsform i gave og kan nu bage flere rugbrød af gangen. Skønt! Disse brød vil jeg bage forever og her kommer opskriften. Købt brød er fortid fog mig. Købt rugbrød blegner totalt ved siden af godt hjemmebagt rugbrød. Jeg er fan nu og for altid 😉 Jeg har brugt hvidtøl i opskriften men tænker at man vil kunne bruge almindeligt øl også? Brug i så fald lidt honning som sødestof.

Opskriften på saftige rugbrød med hvidtøl kommer her :

1 liter kærnemælk/tykmælk.

1,5 dl. vand (tykmælkskartonen skylles med 1½ dl vand og vandet tilsættes)

1 hvidtøl (33 cl)

50 gram gær

400 gram fuldkornshvedemel

400 gram rugmel

200 gram fuldkornsrugmel

300 gram hvedemel

2 tsk salt

2 dl solsikkekerner

2 dl. hørfrø.

Du skal ialt bruge 1,3 kg mel. Jeg tænker at mindst 500 gram bør være rugmelssorter? Jeg havde fuldkornshvedemel i køkkenskabet, men ellers kan man vel bruge grahamsmel eller anden grovere melsort? Man kan også bruge 1 kg rugmel, men jo mere rugmel jo tungere brød og jo mindre hæver brødet op.

Eksperimenter dig frem med melsorterne. Hvidtøl havde jeg heldigvis købt rigeligt af til julebordene.

Fremgangsmåde :  

Tykmælk/kærnemælk, hvidtøl og vand lunes i gryde til fingervarmt. Hældes i røremaskine og gæren udrøres heri.

Salt tilsættes, solsikkekerner og hørfrø. Melet tilsættes. Gem 200 gram mel til sidst, og tilsæt til dejen bliver tyk og fast, så fast at dejen skal glattes ud med dejskraber for at kunne formes til brød i formene. Håber beskrivelsen er præcis nok?

Dejen røres med dejkrog i minimum 10 minutter. En røremaskine er næsten et must men hvis du ikke har en sådan, så brug dejkrogene til din elpisker.

Herefter hæver dejen i 1 time tildækket ved stuetemperatur. Den plejer at kunne nå op til kanten på min røreskål som vist her.

Rugbrødsformene fyldes og dejen formes med en dejskraber dyppet i vand. Brødene pensles med vand og drysses med kerner, f.eks. græskarkerner, sesamkerner, bygflager eller måske du har din helt egen favorit?

 

Brødene hæver tildækket i 1 time igen eller til de når kanten af formen. Bages ved 180 grader varmluft i 75 minutter.

Tages straks ud af formen herefter.

Brødene skal afkøles helt før de kan komme i en tætsluttende pose, men det er svært at være en utålmodig sjæl når man bager rugbrød. Man kan nemlig først prøvesmage dagen efter når brødene er helt kolde.

Ventetiden kan være lang 😉

Bank på brødene når de kommer ud af formen. De skal være helt sprøde og bankelyden være hul.

Nu er dine brød færdige. Først næste dag kan du skære og prøvesmage dine brød.

En sildemad på nybagt rugbrød og en iskold snaps til var et HIT på julebordet.

Kast dig endelig ud et rugbrødsprojekt. Du vil ikke fortryde det. 🙂

24
Skriv en kommentar

10 Kommentar tråde
14 Tråd svar
0 Følgere
 
Mest reagerede kommentar
Hotteste kommentar tråd
10 Kommentar forfattere
  Tilmeld mig notifikationer  
Nyeste Ældste Flest stemmer
Underret mig om
dkfemdk@hotmail.com

gå i føtex og snak med bageren og få tørsur det er surdej som er tørret, når det kommer i vand bliver det til surdej, ved bageren kan du få rug-tørsur, det bruges til en dej hvor rugmelet er over 50 %. Du kan også få hvede-tørsur det er til hvedebrød, boller m.m

Jesper Bundgaard

Hejsa…
Vil bare sige at jeg syntes det er et rigtig godt rugbrød. Som er nemt at lave.
Har købt maltmel, giver en dejlig fin mørk farve og lidt smag.
Samt noget maltsirup…
Bare nogen foreslag ..
Tak

Pia

Super dejligt rugbrød.
Jeg kan slet ikke få armene ned 🙂
Nu har jeg endelig fundet, hvad jeg har søgt i mange år.
Tak!

Helle Sørensen

Hej
Denne opskrift må vel også kunne bruges som minirugbrød ?
Hvis dejen hældes i en stor bradepande og skæres i kvadrater efter hævning ,
mvh Helle

Annika Klausen

Hejsa.
Det er simpelhen det bedste rugbrød 🙂 Har bagt det flere gange nu, og det smager lige godt hver gang 🙂 Mine børn er også vilde med det.
Så vi takker for en god opskrift herfra 🙂

Hilsen Annika

Heidi

Hej Gitte.
Ork ja, de har Hvidt øl i alle butikker, men som regel kun en slags ( nok fordi deter sommer)
Jeg bager en gang om ugen, det passer lige til vores forbrug 🙂
Jeg bruger forresten to forme på 2,2 liter 😉

Forsat god søndag til dig også 🙂

Heidi

Hej Gitte.
Denne opskrift er simpelhen fantastisk, den er en hitter hver gang! Så vi får ikke andet rugbrød fra nu af 🙂 tak for opskriften.

Heidi

Hej Gitte
Din opskrift lyder rigtig lækker tror jeg vil prøve den imorgen, men er opskriften til et eller flere rugbrød? og hvor store er dine forme? Kan man fryse rugbrødet?
Hilsen Heidi

hanne jensen

Den vil jeg prøve! Jeg nikker nemlig genkendende til dine tidligere erfaringer ,-)
tror du, man kan ombytte kernerne til groft mel? Der er en her i huset, der ikke vil have kerner.
V.h. Hanne

Det bliver aldrig min livret.

[…] fandt jeg her: Noget i ovnen/saftige rugbrød med kerner  – mine brød ligner til forveksling dem på […]