Rugbrød med gær – helt uden surdej, men med kerner og hvidtøl.

ENDELIG!

Endelig lykkedes det mig at bage gode rugbrød! Det har taget mig mange år at nå der til!

Saftige rugbrød med masser af kerner. Fugtige klistrede helt perfekte rugbrød. Rugbrød der ikke blev tørre, triste og tunge som mursten.

Rugbrød med gær, kerner & øl - uden surdej

YES!

Jeg kan slet ikke få armene ned! Opskriften skal og vil jeg værne om, men bare rolig. Jeg skal nok dele den med dig 😉

Rugbrødet er med hvidtøl, men du kan også sagtens bare bruge en almindelig øl. Jeg har brugt en del kerner også. Et rugbrød uden kerner er nemlig et kedeligt rugbrød synes jeg. Måske du er enig?

Kerner er sunde og så mætter brødet ekstra godt. Brødet bliver á la bagerens softkernebrød. Så lækkert. Rugbrød med gær, kerner & øl - uden surdej

I stedet for surdej, har jeg brugt kærnemælk. Du kan sagtens bruge andet surmælksprodukt.

Engang må jeg altså prøve at bage et rugbrød med surdej og hvorfor mon? Jeg praktiserer jo faktisk surdej i mine koldhævede morgenbrød hver dag. Jeg efterlader altid en smule dej i bunden i skålen når jeg rører en ny portion op.

At bage med surdej er en udfordring jeg bestemt vil tage op, på et tidspunkt.

Når man bager rugbrød med gær og kærnemælk eller tykmælk er en lynhurtig måde at bage rugbrød på.

Man kan nemt lave et impulsivt rugbrød, når man lige får lyst og også selvom man ikke lige har en surdej indenfor rækkevidde.

Jeg er vild med at jeg kan bage rugbrød når jeg vil, har tid og lyst. Rugbrød med gær, kerner & øl - uden surdejDet var helt perfekt med gode rugbrød til julens mange julefrokoster.

I går havde vi 16 frokostgæster og der blev næsten spist 3 kæmpe store rugbrød (!). Et godt rugbrød gør underværker til julefrokostens mange kolde og lune retter. Folk var vilde med det. Intet mindre!

Købt rugbrød er nu fortid for mig. Købt rugbrød blegner totalt ved siden af godt hjemmebagt rugbrød. Jeg er fan nu og for altid 😉

Der er har brugt hvidtøl i opskriften men tænker at man vil kunne bruge almindeligt øl også? Brug i så fald lidt honning som sødestof.Rugbrød med gær, kerner & øl - uden surdej

Jeg fik en ekstra rugbrødsform i gave og kan nu bage flere rugbrød af gangen. Skønt!

Disse brød vil jeg bage forever og her kommer opskriften.

Nemme saftige rugbrød med gær, kerner & hvidtøl – uden surdej. Få opskriften her

Saftige rugbrød med med hvidtøl og kerner
Nemme saftige rugbrød uden surdej
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 2 timer 25 minutter
Samlet tid: 2 timer 45 minutter
Ret: Rugbrød med gær, kerner & øl - uden surdej
Kategori: Brød og boller
Portioner: 2 rugbrød
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 1 liter kærnemælk eller tykmælk
  • 1,5 dl. vand skyl tykmælkskartonen med 1½ dl vand og tilsæt vand
  • 1 hvidtøl 33 cl - en almindelig øl kan bruges
  • 50 gram gær
  • 400 gram fuldkornshvedemel andet groft mel kan bruges
  • 400 gram rugmel
  • 200 gram fuldkornsrugmel
  • 300 gram hvedemel
  • 2 tsk salt
  • 2 dl solsikkekerner
  • 2 dl. hørfrø.
  • Pensling: tykmælk
  • Drys: solsikkekerner, græskarkerner, sesamfrø

Sådan gør du

  • Lun tykmælk/kærnemælk, hvidtøl og vand i en gryde til fingervarmt.
    Rugbrød med gær, kerner & øl - uden surdej
  • Hæld blandingen i en røremaskine og udrør gæren heri.
    Rugbrød med gær, kerner & øl - uden surdej
  • Tilsæt mel, salt, solsikkekerner og hørfrø. Brug din køkkenmaskine. Gem 200 gram mel til sidst, og tilsæt kun mel nok til dejen bliver tyk og fast. Dejen skal kunne glattes ud med dejskraber i rugbrødsformene til slut.
  • Rør dejen med dejkrog i minimum 10 minutter. En røremaskine er næsten et must men hvis du ikke har en sådan, så brug dejkrogene til din elpisker.
  • Lad nu dejen hæve tildækket i 1 time ved stuetemperatur. Den plejer at kunne nå op til kanten på min røreskål som vist her.
    Rugbrød med gær, kerner & øl - uden surdej
  • Fyld rugbrødsformene og form dejen med en dejskraber dyppet i vand. Pensl brødene med vand og drys med kerner, f.eks. græskarkerner, sesamkerner, bygflager eller måske du har din helt egen favorit?
    Rugbrød med gær, kerner & øl - uden surdej
  • Lad brødene hæve tildækket et lunt sted i 1 time igen eller til de når kanten af formen.
    Rugbrød med gær, kerner & øl - uden surdej
  • Bag brødene nederst i ovnen v. 180 grader varmluft i ca. 75 minutter.
    Rugbrød med gær, kerner & øl - uden surdej
  • Brødene er færdige, når de er sprøde og lyder hule, når du banker dem under bunden.
    Rugbrød med gær, kerner & øl - uden surdej
  • Tag straks brødene ud af formen.
    Rugbrød med gær, kerner & øl - uden surdej
  • Pak gerne brødene ind i et viskestykke imens de er lune, så bevarer de meget fugtighed.
  • Lad brødene afkøle helt, før du putter dem i en tætsluttende pose.
  • Skær først brødene dagen efter de er bagt.
    Saftige rugbrød med med hvidtøl og kerner

Noter

Du skal ialt bruge 1,3 kg mel. Mindst 500 gram bør være rugmelssorter
Jeg brugte fuldkornshvedemel, men man kan også bruge f.eks. grahamsmel. 
Eksperimenter dig frem med melsorter og øl også. Du kan bruge al slags øl tænker jeg
Rugbrødene kan fryses
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

Saftige kernerugbrød uden surdej, med kerner og tykmælk. Nem opskrift

Rugbrød med gær, kerner & øl - uden surdej

Du skal ialt bruge 1,3 kg mel.

Jeg tænker at mindst 500 gram bør være rugmelssorter? Jeg havde fuldkornshvedemel i køkkenskabet, men ellers kan man vel bruge grahamsmel eller anden grovere melsort?

Man kan også bruge 1 kg rugmel, men jo mere rugmel jo tungere brød og jo mindre hæver brødet op.

Eksperimenter dig frem med melsorterne. Hvidtøl havde jeg heldigvis købt rigeligt af til julebordene.

Rugbrød med gær, kerner & øl - uden surdej

Brug gerne din køkkenmaskine til at røre rugbrødsdejen, hvis du har sådan én. Hvis ikke kan du sagtens bruge dejkrogene på din elpisker.

Gem 200 gram mel til sidst, og tilsæt kun mel nok til dejen bliver tyk og fast. Dejen skal kunne glattes ud med dejskraber i rugbrødsformene til slut. Håber beskrivelsen er præcis nok?Rugbrød med gær, kerner & øl - uden surdejFyld rugbrødsformene og form dejen med en dejskraber dyppet i vand.

Pensl brødene med vand og drys med kerner, f.eks. græskarkerner, sesamkerner, bygflager eller måske du har din helt egen favorit?

Der blev to 2 store rugbrød ud af denne portion.Rugbrød med gær, kerner & øl - uden surdejBrødene er færdige, når de er sprøde og lyder hule, når du banker dem under bunden.

Tag straks brødene ud af formen og pak dem gerne ind i et et viskestykke imens de afkøler, det holder nemlig på fugten.

Lad brødene afkøle helt, før du putter dem i en tætsluttende pose.

Det er svært at være en utålmodig sjæl når man bager rugbrød. Man kan nemlig først prøvesmage – og skære – brødene dagen efter de er bagt, når de er blevet helt kolde. Ventetiden kan være lang 😉

Rugbrød med gær, kerner & øl - uden surdej

Bank på brødene når de kommer ud af formen. De skal være helt sprøde og bankelyden være hul.

Nu er dine brød færdige. Først næste dag kan du skære og prøvesmage dine brød.

Rugbrød med gær, kerner & øl - uden surdej

Kan man bage rugbrød uden surdej?

Jep det kan man og det er rigtigt nemt. Bare spring på denne opskrift med gær og tykmælk i dejen 🙂

En sildemad på nybagt rugbrød og en iskold snaps til var et HIT på julebordet.

Kast dig endelig ud et rugbrødsprojekt. Du vil ikke fortryde det. 🙂

Få tips til nemme og lækre julefrokost retter lige her

 

Du kan se flere af bloggens opskrifter på rugbrød her:

1.

Rugbrød med kærnemælk - opskrift uden surdej
Nemt og hurtigt hjemmelavet rugbrød bagt med kærnemælk og kerner
Se opskriften her

2.

Rugbrød uden surdej - opskrift på nemme brød
Hurtige rugbrød uden surdej - med sesam og græskarkernedrys
Se opskriften her