Brød og boller. Uhm – i dag får du opskriften på et lækkert sprødt franskbrød og bløde lækre boller bagt med havregryn, majsmel og yoghurt.Brød og boller med havregryn og majsmel Uhm! Sikke smukke brød! Sikke en knasende sprød skorpe 🙂

I weekenden havde min søn sin bedste ven til overnatning.

De gamede det halve af natten (tæt på hele natten) og sov meget længe søndag morgen. Der var tid nok til at jeg kunne stå op og bage en portion boller og franskbrød til dem.

Begge drenge er voldsomt trætte af den type brød deres mødre normalt bager, nemlig brød masser af groft mel og kerner.Brød og boller med havregryn og majsmel Teenagedrengene ELSKER hvidt brød. Allerhelst købekrydderboller uden fibre og som slet ikke mætter. De krydderboller må bestå af luft og ingenting?

Store hvide bløde hjemmebagte boller, bagt kun med hvedemel, begrænser sig derfor mest til fødselsdage her i huset.

Fødselsdagsboller - opskrift på bløde bamseboller
Bagenørdens fødselsdagsboller
Se opskriften her

Så bliver der bagt fødselsdagsboller lavet på mælk og med masser af fedtstof i dejen. Og ingen kerner. SLET ingen kerner. Når der er fødselsdag 🙂Brød og boller med havregryn og majsmel I weekenden tænkte jeg, at jeg ville overraske drengene med hvide boller.

Jeg har nogle gange bagt hvide scones til dem en søndag morgen.

Dem elsker de også og scones er et ret realistisk projekt, da de er hurtige, og ikke skal hæve.

Chokoladescones - nem opskrift på scones
Nemme lækre scones med yoghurt og chokolade
Se opskriften her
Chokoladeboller uden gær - sprøde og lækre

Bollerne er bagt på bagepulver, og kan æltes sammen på 5 minutter. Der kan være et fad scones klar på ½ time, så det er anbefalelsesværdigt, hvis det skal gå rigtigt stærkt.

Denne søndag havde jeg dog lidt bedre tid, da jeg vidste at drengene ville sove længe. Det skulle være hvide brød, men brød med fibre i, der kunne mætte godt.Brød og boller med havregryn og majsmel

Det blev til lækre brød og boller med majsmel, havregryn og yoghurt – nemme, sprøde lækre brød, som du får opskriften på her:

Brød og boller med yoghurt, havregryn og majsmel – få opskriften her

Brød og boller med havregryn og majsmel
Lækre boller og et stort franskbrød med havregryn, majsmel og yoghurt
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 1 time 15 minutter
Samlet tid: 1 time 45 minutter
Ret: Brød og boller med havregryn og majsmel
Kategori: Brød og boller
Keyword: boller, brød
Portioner: 1 brød + 14 boller
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 1 liter yoghurt eller tykmælk/skyr/mælk ell. lign Jeg brugte vaniljecheasy yoghurt.
  • 4 dl kogende vand
  • 50 gram gær
  • 2 tsk honning eller sukker
  • 4 dl havregryn
  • 150 gram majsmel Kan erstattes med f.eks. grahamsmel ell. andet groft mel
  • 1100-1200 gram hvedemel til dejen slipper fad og fingre. Du kan erstatte noget af hvedemelet med ekstra majsmel.
  • tsk salt
  • Pensling og drys: mælk og sesamfrø

Sådan gør du

  • Hæld yoghurt ell. lign. i en skål
  • Kog vandet i elkedlen og bland det i yoghurten, til temperaturen er lunken/fingervarm.
  • Rør gæren ud heri og tilsæt honning
  • Tilsæt havregryn, majsmel og salt
  • Tilsæt hvedemel lidt af gangen, til dejen kan slippe fad og fingre. Brug gerne røremaskine. Måske du skal bruge lidt mere/mindre mel
  • Put noget af dejen i en hævekurv eller franskbrødsform og form boller af resten. Hvis du bruger hævekurv, skal du drysse kurven med mel først. Jeg fik 1 franskbrød og 14 boller af denne portion.
    Hævekurv
  • Tildæk brød og boller med et viskestykke, og lad dejen hæve et lunt sted, i 30-45 minutter, eller til den har hævet til dobbelt størrelse
    Brød og boller med havregryn og majsmel
  • Tænd ovnen på 175 grader varmluft (200 grader alm. ovn). Stil et fad vand i bunden af ovnen. Dampen giver sprødhed og fremmer hævningen.
  • Beklæd en bageplade med bagepapir.
  • Når brødet er klar til bagning, så vender du det forsigtigt ud af hævekurven og direkte over på bagepladen. Bruger du franskbrødsform, lader du jo bare brødet bage heri.
  • Pensl bollerne forsigtigt med mælk og drys med sesamfrø
  • Bag bollerne ca. 15-20 minutter og brødet ca. den dobbelte tid.
    Brød og boller med havregryn og majsmel
  • Lad både boller og brød dampe lidt af, før du serverer det.
    Brød og boller med havregryn og majsmel

Noter

Du kan sagtens udskifte melet med andre meltyper
Yoghurt kan erstattes med andre surmælksprodukter, men du kan også nøjes med mælk eller vand. 
Brød og boller er fryseegnede
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

Et sprødt og lækkert franskbrød med majsmel og majsboller der mætter godt

Brød og boller med havregryn og majsmel

Jeg startede med at afsøge køleskabet for rester. Sådan starter jeg næsten alle mine bageprojekter. 🙂

Jeg fandt en liter vaniljeyoghurt, der skulle bruges. Perfekt!

Surmælksprodukter er nemlig helt fantastisk at bage med. Både brød og kager bliver svampede og lækre og så er det også en god måde at få brugt sine rester på.Brød og boller med havregryn og majsmel Du kan sagtens bruge mælk eller vand til denne opskrift også.

Jeg brugte havregryn og majsmel, til denne opskrift, men du kan sagtens også supplere med andre meltyper.Brød og boller med havregryn og majsmel Rent fup for drengene. Bollerne så jo helt “hvide” og fiberfrie ud. Gnæk, gnæk :-))

Jeg er blevet vild med at bruge majsmel. Det giver en god konsistens. Bollerne får “bid” og brødets farve bliver så fin gul.Brød og boller med havregryn og majsmel Jeg er ikke helt så præcis med melangivelsen i opskriften, da det kan svinge meget, for meget mel du skal bruge.

Det kommer også an på om du bruger mælk/skyr eller tykmælk til dejen, da det “tykner” lidt forskelligt.

Hovedregel, når du bager franskbrød og den type boller: Tilsæt kun lige mel nok, til dejen kan slippe røreske og fingre.

Brug kun lige absolut den mængde mel der er nødvendig for at kunne ælte og trille dejen. Hvis dejen får for meget mel, kan bollerne blive hårde og tørre.Brød og boller med havregryn og majsmel Dyp evt. fingrene i mel når du skal trille bollerne. Du kan også væde fingrene i olie, inden du former bollerne. Det fungerer også

Brug gerne din røremaskine, hvis du har én. For en gangs skyld brugte jeg ikke min Kenwood. Jeg ville jo ikke vække de sovende teenagere. 🙂Brød og boller med havregryn og majsmel

Hvad er en hævekurv og hvorfor er den smart at bruge?

En hævekurv giver dejen det fineste mønster på overfladen og kurven gør også, at brødet holder formen. Når dejen hæver, formes brødet i kurven. Smart.

Hævekurve kan du købe i supermarkeder og isenkræmmere. Det er en god investering

En hævekurv skal du drysse godt med mel inden du putter dejen i, ellers vil dejen hænge ubehjælpeligt fast.

Når brødet er klar til bagning, så vender du det forsigtigt ud af hævekurven.

Har du ingen hævekurv, så fortvivl ej. Brødet bliver superlækkert i franskbrødsform også.
Hævekurv

Hjemmebagt, nybagt brød – nemt og lækkert og sikke huset duftede!

Normalt har gærdej jo bedst af to hævninger, og har du tid til det, er det allerbedst. Dvs. første hævning efter dejen er færdigæltet og anden hævning efter bollerne er færdigtrillet.

Dette brød blev dog ganske fint, med kun en enkelt hævning. En succes og super nemt!

Drengene blev glade, de de langt om længe stod op. Kl. 13 (!).Brød og boller med havregryn og majsmel De spiste boller i stor stil og jeg smuglede en pose boller med kammeraten hjem.

Skønt også i dag at have en masse boller til madpakker og et smukt franskbrød til morgenmad og madpakker i morgen.

Vi var nødt til lige at smage det flotte franskbrød. Selvfølgelig.

Skorpen blev knasende sprød og det smagte helt fantastisk med smør og honning på.Brød og boller med havregryn og majsmel

Spring du bare på en portion af de lækre boller og det smukke franskbrød. Tro mig. Du bliver SÅ populær derhjemme 🙂


author avatar
Gitte Hansen
Elsker at lave nem mad, bage lækre kager, udvikle nye opskrifter og formidle til bloggens næsten 80.000 følgere på sociale medier. Arbejder nu fuld tid med nogetiovnen.dk efter 30 år som bibliotekar. Med over 1 mio. månedlige visninger og over 3000 nemme opskrifter, er Nogetiovnen.dk én af Danmarks største madblogs.