Spar penge på mad – og skær ned på udgifterne til dit madbudget.
I dette indlæg vil jeg dele mine sparetips, spareideer og gode stop madspilds opskrifter med dig.
Januar er ofte en måned hvor vi stopper op og reflekterer over vores forbrug.
- Måske af hård nød, fordi julemåneden har været lidt for dyr?
- Måske fordi det er en del af et nytårsfortsæt, at skære ned på jeres samlede forbrug i husstanden?
- Måske du bare gerne vil leve mere bæredygtigt, stoppe dit madspild og genbruge hvad du har i køkkenskabe, før du køber nyt?
Corona har gjort, at vi er blevet meget mere opmærksomme på at genbruge hvad vi har, fremfor at købe ofte ind. Vi laver oftere mad selv, istedet for at købe færdigproduceret mad.
Måske du også er én af dem, der er begyndt at bage familiens brød selv under Corona?
Jeg tror at Corona, også i forbrugs-sammenhæng, på mange måder kan være en god “refleksionperiode”. Der kan være nogle gode læringspointer vi kan tage med videre i livet, også efter Corona.
I dette indlæg får du tips og gode opskrifter, så du kan spare penge i det daglige på madlavningen.
Dette kan gøre at du og din familie kan få frigjort flere penge på husholdningsbudgettet.
Jeg vil gerne dele mine sparefiduser og de leveregler, jeg selv praktiserer.
For mig handler det ikke kun om penge.
Jeg er vild med genbrugstanken og elsker at give ingredienser, der ellers var dømt ude, et nyt liv.
Det er både sjovt og giver den allerbedste stop madspilds samvittighed. Samtidigt er det jo også både godt for pengepung, for bæredygtighed og for miljøet. Allernederst i dette indlæg, kan du læse mere om mine sparetanker og tanker om nøjsomhed.
Her får du lige først min liste med 10 tips til hvordan du kan spare penge på madbudgettet.
Hvordan kan du spare penge på mad? Få 13 gode sparefiduser og sparetips her:
- Skriv indkøbsseddel og planlæg dine indkøb. Hvis du handler spontant, og især hvis du er sulten, får du med stor sandsynlighed købt alt for mange ting du ikke har brug for.
- Tjek tilbudsaviser til dit/dine favoritsupermarkeder og køb stort ind, af varer der kan holde sig længe. Hvis du alligevel skal på indkøb, kan du lige så godt tjekke, hvad der er på tilbud i denne uge og så købe stort ind af de varer der kan holde sig længe: f.eks. ketchup, pasta, konserves, smør, flødeoste?
- Køb stort ind og kun 1 gang om ugen. På den måde sparer du mange penge på impulskøb og du sparer SÅ meget tid.
- Tjek bonen i butikken. Man kan spare mange penge, ved at finde fejl på bonerne.
- Lav en madplan eller planlæg menuen flere dage frem: Gerne med afsæt i, hvad der er sæson for, og derfor billigt, eller hvad der er på tilbud i din butik eller hos din slagter/grønthandler.
- Lav mad til 2 dage eller frys ned. Ofte er det billigere at købe store portioner f.eks. kød. Få inspiration til retter til 2 dage – klik her
- Brug næse og øjne, når du tjekker holdbarhed på varer i dit køleskab. Mange fødevarer kan holde sig udover den anbefalede holdbarhedsdato, f.eks. ost, konserves, rugbrød, mælk? Brug næse og øjne, når du tjekker holdbarhed.
- Grøntsager kan bruges, selvom de er slatne og runkne. Æbler, gulerødder, løg? Indenunder de yderste blade er trist hvidkål, salat og løg friske indeni.
- Hav overblik over dit køleskab og vær obs på hvilke varer der skal bruges først. Pålæg, der er let fordærveligt, kan f.eks. bruges i æggekage eller pizza? En åben flødeost, kan bruges i stedet for fløde i en gryderet
- Indfør en fast rugbrødsdag, suppedag eller dag med restebuffet.
- Bag brød og kager selv – du kan spare mange penge på at bage rugbrød, morgenbrød, flutes eller kager selv.
- Tøm din fryser og hold styr på, hvad der gemmer sig i den
- Tænk kreativt, når du bruger opskrifter. Brug det du har som alternativer.
Nederst får du en lang stribe opskrifter på retter, du kan lave med dine madrester – retter jeg har tryllet nyt liv i af daggamle råvarer.
Prøv også at kigge inspiration i bloggens Stop spild af mad kategori – klik her
Spar penge på mad. Sådan kan du genbruge dine madrester – få opskrifter her
Få brugt dine brødrester . genbrug gammelt brød:









Få brugt dine grøntsagsrester – genbrug slatne, triste grøntsager:
Runkne kartofler kan sagtens bruges til kartoffelmos og tilsæt gerne runkne grøntsager til mosen f.eks. gulerødder, broccoli- eller blomkålsstokke?








Brug dine pålægsrester, kylling eller rester af steg:









Brug en rest kogte kartofler





Brug en rest ris eller pasta:





Stop madspilds kager – lavet af rester







Brug runken frugt – æbler/pærer eller brune bananer








Brug en rest grød eller ris a la mande





Min familie siger tit til mig, med glimt i øjet: “Har du levet under krigen”?
Ja, det skulle man næsten tro 🙂
Der går sport i at spare og stoppe spild af mad – nøjsomhed ja tak.
Det stimulerer totalt min fantasi og kreativitet, hvis jeg lige har 2 brune bananer, der skal bruges, eller en rest yoghurt.
For mig går der sport i at spare og kreere mad og kager ud fra dét, vi lige har i køkkenskabene eller som det er sæson for lige nu og som derfor er billigt at købe.
Hvis du er en trofast læser på bloggen, har du allerede luret det. Tjek f.eks. bloggens særlige top madspilds-kategori.I efterkrigstiden var ressourcerne knappe og der var husmødrene nødt til at tænke kreativt, for at få pengene og råvarerne til at strække.
Den filosofi synes jeg godt om.
I dag er der igen kommet mere fokus på bæredygtighed, så mange af disse nøjsomheds-kneb kan vi sagtens bruge i dag også.
Udover at spare penge, så sparer man faktisk også en masse tid på nyindkøb, tid du kan få frigjort til mere tid med familien eller dine hobbies måske.
Jeg smider faktisk meget sjældent mad ud og genbruger – næsten – alt. Man kan f.eks. sagtens bruge mælk/tykmælk længe efter sidste holdbarhedsdato, og det er genialt, at bruge i brød og kage. Man kan sagtens også bruge runkne æbler og slatne gulerødder.
En rest ost, kan bruges som topping på pizzaen og en rest kødsovs trylles om til en lækker lasagne?
Min mand ved, at han får mig på nakken, hvis han smider ud og kasserer løs i køleskabet. Den post tager jeg helst, for jeg kan nemlig genbruge det meste og smider meget sjældent noget ud.Jeg bliver også ofte inspireret i supermarkedernes stop madspilds-kølediske eller To Good to go lykkeposer.
Det gør mig kreativ og giver mig lyst til at udvikle nye opskrifter. Herligt at få lov til at “lege” med nye spændende ingredienser, jeg måske ikke selv ville have købt?
Dette indlæg blev lidt langt. Jeg håber du hang på, til du nåede til bunds?
Jeg håber at du blev inspireret til både retter og nye indkøbsvaner?
Forhåbentlig vil du og din familie kunne spare penge fremover. Forhåbentlig bliver der også tændt en “glød” i dig/jer, så der også vil sport i genbrug og nøjsomhed på madfronten hjemme hos jer. 🙂