Svineskank. I dag får du opskriften på en lækker sprødstegt skank langtidsstegt i ovnen.
En skøn menu, vi nød på terrassen en dejlig forårsdag.
Altid, på de gode terrasse-solskinsdage, kommer en let irritation snigende ved 16-tiden.
Øv, nogen er nødt til at gå indenfor for at forberede mad? Hvem gider stå i køkkenet på solskinsdage som disse?
Det må blive nem mad igen. Gerne mad der næsten kan lave sig selv i ovnen, imens man f.eks. nyder det skønne vejr i det fri.
Menuen blev lækre flødekartofler med porrer, hvidløg og ost, som jeg tilberedte i stegesoen.
Til flødekartoflerne spise vi en sprødstegt svineskank, der blev langtidsstegt sammen med kartoflerne i et ildfast fad.
Det er denne lækre steg, du får opskriften på i dag.
Mørt lækkert kød, der var super nemt at lave. Kødet bliver sprødt, saftigt og lækkert. Uhm 🙂
Det var en perfekt menu. Begge retter skulle have 2½ time i ovnen. Perfekt til endnu et par timers driverliv på terrassen 🙂
Du kan også langtidsstege stegen over endnu længere tid: f.eks. 4 timer v. 125 grader varmluft. Du bestemmer 🙂
Forberedelserne til begge retter tog kun 20 minutter og herefter ilede jeg ud i haven igen.
Det er super nemt at tilberede en svineskank – det sværeste er nok lige at opdrive den.
Det er sjældent man kan finde dem i supermarkederne, men slagteren har dem altid.
Jeg fandt denne i butikken. Er det mon et kvalitetsstempel at svineskanken er nordvestjysk?
Skanken smagte perfekt, så det må det være. 🙂
En svineskank kan tilberedes på flere måder, men du kan vælge den helt simple metode: At ridse sværen og krydre den godt med salt og peber og så stege den i ovnen.
Den enkle metode valgte jeg i dag.
Jeg tilberedte kun skank af ca. 1 kg, men du kan med fordel tilberede 2 stk., nu ovnen alligevel er i gang. Den vil også være oplagt at lave i airfryer?
Nederst i dette indlæg, får du inspiration til flere lækre måder at tilberede en svineskank på.
Keep it simple, valgte jeg i dag. Opskriften får du lige her:
Svineskank – få en lækker opskrift på langtidsstegt svineskank i ovn hér
Ingredienser
- 1 svineskank á ca 1 kg lav gerne 2, nu du er i gang.
- Salt/peber
- evt. 1 øl
Sådan gør du
- Rids sværen på svineskanken og gnid kødet godt med salt også i sprækkerne.
- Du kan også drysse med groft peber, det gjorde jeg.
- Læg/stil svineskanken i et ildfast fad og hæld ca. 1 cm vand ved. Du kan også hælde en øl ved - det giver en god smag til kød og evt. sovs. Svineskanken kan også tilberedes i stegeso eller på grill
- Steg nu svineskanken i ca. 2½ time v. 150 grader varmluft (eller 175 grader alm. ovn). Du kan også tilberede den 4 timer v. 125 grader varmluft, Supplér med vand undervejs, så stegen ikke tørsteger
- Svineskanken er færdig, når den når en kernetemperatur på ca. 85-90 grader. Hvis den ikke er sprød udenpå til sidst, så kan du grille den nogle få minutter v. varmluft grill på ca. 200 grader.
- Lad stegen hvile 5-10 minutter før du udskærer den. Det er ikke så let at få fine stykker, da kødet bliver lidt pulled pork agtigt. Jævn evt. stegeskyen til en lækker sovs
Noter
Svineskanken kan også tilberedes på grill eller i stegeso. Gå efter en kernetemperatur på 85-90 grader.
En langtidsstegt steg af skank med sprød svær – saftig, lækker og nem at lave
Kødet på en svineskank bliver utroligt saftigt og lækkert. Det skønne er også, at der er flæskesvær rundt om hele stegen. Dét er populært!
Indrømmet – det var lidt svært at få svineskanken til at præsentere sig ordentligt på billeder.
Jeg håber du kan fornemme hvor sprød og lækker den er her?
Efter 2½ time kom stegen til at se sådan ud.
Det ligner jo næsten sådan én steg som Asterix ville spise med knogle og det hele?!
Tænke, tænke. Hvordan skulle vi lige angribe sådan en svineskank ved middagsbordet?
Min mand fik opgaven. Han startede med at sige: “skulle jeg spise den alene, havde jeg bare spist den direkte fra knoglen!” 🙂
Det lykkedes. En skarp kniv og pludselig var kødet befriet fra de drabelige knogler. Det ligner jo næsten en vikingespise?
Barbar-mad eller bare rustikt, hvis vi skulle bruge et finere ord? 😉
Dagens middag: “Rustik” langtidsstegt steg á la Asterix’. Med knogle der stikker op. Mad for rigtige mænd / og kvinder!”og halløj hvor smagte det bare godt.
Til stegen spiste vi de lækre flødekartofler med porrer
Hov forresten, jeg glemte at skrive, at jeg tog de største kartofler fra i posen, da jeg skrællede.
Dem tilberedte jeg som bagte kartofler. Mikkel – min søn – kan spise mindst 10 bagte kartofler, hvis de serveres med rigeligt smør, salt og paprika.
Jeg satte et fad med bagekartofler i ovnen, dækket med stanniol, 1½ før stegen og flødekartoflerne var færdige.
Det passede perfekt, at alle retter var færdige på samme tid. Smart at udnytte ovnens varme, i mens den alligevel er i gang (i hundrede år).
Lækre bagte kartofler. Smart at lave dem, hvis ikke alle er så begejstrede for flødekartofler. Vi lavede to slags kartofler i dag, så alle var glade 🙂
Dette blev dagens menu! Sammenlagt 20 minutters anstrengelser og masser af fri- og overskydende terrassetid.
En skøn menu. Nedenfor får du tips og ideer til hvordan du ellers vil kunne tilberede din svineskank
Sådan kan du også tilberede din svineskank – få inspiration til opskrifter og marinader her
Du kan også lave en ølbraiseret svineskank – få f.eks. inspiration i denne opskrift på oksebov i stegeso stegt i øl. Tjek også denne opskrift på braiserede svinekæber ud her.
Du vil også med fordel kunne tilberede svineskanken i stegeso f.eks. en stegeso af glas eller en Römertopf af rødler.
Få f.eks. inspiration i denne opskrift på nakkesteg i stegeso.
Fordelen er en stegeso, er at kødet bliver ekstra saftigt og mørt. Du slipper du også for at eftersupplere med vand undervejs/holde øje med om stegen tørsteger.
Du kan også tilberede en svineskank på grillen. Grill den gerne på et rotisserie, hvis du har et sådant.
På grillen og i ovnen skal du bare gå efter en kernetemperatur på 85 grader
Du kan med fordel pensle en god marinade på din svineskank, evt bare den sidste sidste time.
Få opskrifter på gode marinader du kan bruge her:
1.
2.
3.
Se lige hvor jeg har tilbragt min søndag. Den skønneste plet!
Jeg har læst bog, drukket te i spandevis, ssmilet, lyttet til fugle, beundret blomster og nyudsprungne rabarberskud.
Nydt livet og solen i sådan en grad, at jeg har tænkt, at lykkefølelse, den kommer i glimt, på dage som denne.
Håber også du har nydt den dejlige dag 🙂
Hvad med en svineskank i en airfryer. Og hvor lang tid mon?
Hej Gitte, Jeg har med stor fornøjelse brugt mange af dine opskrifter og er selv meget begejstret for min Römertopf, som snart har 30 år på bagen. Har du dem i flere størrelser? Min er nemlig så stor, at jeg ikke kan have andet i ovnen samtidig og jeg har ikke en lille ovn. I ovenstående ret, som jeg vil lave i dag, skal der jo både være plads til stegeso m/porrer og kartofler og et fad til skanken og det går ikke hos mig, så jeg må springe stegesoen over i dag. Opskriften bruger jeg dog alligevel 🙂 På… Læs mere »
Hej Gitte.
Har sat svineskank i ovnen, efter af have læst dit herlige sommer-indlæg om terrasse sol og sommer. Nu må jeg “nøjes” med -1 grad og vintervejr. Men hver tid har, som bekendt, sin egen charme.
Tak for altid god læsning. Vi ser sammen frem mod sommer og varme i vejret. Du på terrassen, og jeg på min Mc
Hej igen
Tak for tippet – det vil jeg kigge nærmere på. Håber du har haft en fantastisk dag 🙂
Mange hilsner
Gitte
Ja, det er næsten ikke til at holde ud at skulle ind igen, når man rigtig er kommet i gang i haven – sådan en römer er en god ting – og det er svineskank også. Vi brugte bagskanken i sidste uge, og har nu forskanken tilbage. Den skal der også gøre noget ved snart. Tænker lidt på noget med gris og kirsebær.
God mandag – det gælder om at komme hurtigt hjem til haven igen 🙂
vh/Karen