Vaniljekranse med appelsin. Uhm her får du opskriften på sprøde og lækre småkager med nødder, appelsin og vanilje.
Lørdag. Store bagedag. Store julebagedag.
Det var i dag vi fik indviet vores nye kødhakker. Endelig kunne jeg få afprøvet den sagnomspundne Madam Mangors vaniljekranse opskrift fra 1866.
I dag peppede jeg vaniljekransene op med revet appelsinskal og blendede hasselnødder, i stedet for mandler.
Wow – jeg skynder mig at tage patent. Det blev bare verdens bedste vaniljekranse. Hvo intet vover, intet vinder. Herligt når man tør eksperimentere med en gammel klassiker. Det tør jeg altid godt.
Tager man ingen chancer, får man heller ikke overraskelser, heller ikke af positive slags. 🙂
Halløj, hvor blev det altså nogle lækre vaniljekranse, meget lækrere end de originale!
Sprøde vaniljekranse med hasselnødder og appelsinstrejf
Hvad er nu det for noget? Hvorfor nu pludselig hasselnødder i vaniljekransene?
Tjo, når der ikke er flere mandler tilbage i køkkenskabet, så må man jo tænke kreativt. Jeg er heller ikke endnu stødt på kager der ikke bliver fantastiske med hasselnødder , så hvorfor ikke?
Og hvad er det nu for noget med appelsin i vaniljekransene? Tjo hvorfor ikke? Appelsiner frisker op. 2 nyindkøbte net appelsiner gav mig ideer.
Uhm – så friske og lækre vaniljekranse med orangesmag. Dyp dem gerne i lidt smeltet chokolade. Det smager super godt.
Er du til mere klassiske vaniljekranse, så brug bare blendede mandler i stedet for hasselnødder.
Appelsinskallen kan selvfølgelig sagtens udelades. Gør du det, er dagens opskrift en tro kopi af de lækre Madam Mangors vaniljekranse.
De er DØDLÆKRE, sagnomspundne og julens bedste!
I følge Den Gamle By er opskriften fra 1866, og stadig den opskrift der bages dér. Den må du altså prøve, hvis du ikke kender og bruger den allerede
Dagens vaniljekranse med hasselnødder og appelsiner var et hit. De vil sagtens kunne spises hele året rundt. Opskriften får du lige her:
Vaniljekranse med appelsin & nødder – få en god nem opskrift her
Ingredienser
- 250 gram fintblendede hasselnødder eller mandler. Valnødder eller andre nødder kan også bruges
- 1 hel blendet vaniljestang eller 1 spsk vaniljesukker / vaniljepasta
- 500 gram hvedemel
- 250 gram sukker
- 350 gram smør
- 1 æg
- 1 appelsin- revet appelsinskal af øko. appelsiner. Du kan bruge 2 appelsiner, hvis du ønsker en kraftigere appelsinsmag
Sådan gør du
- Blend hasselnødderne eller mandlerne fint. Lad bare skallen blive på. Blend hele vaniljestangen med
- Bland sukker med mel og tilsæt de blendede nødder
- Hak smørret i og rør dejen godt. Brug gerne køkkenmaskine. Det er en tung, fast, dej at røre. Saml dejen med ægget. Rør godt. Tilsæt nu revet appelsinskal og rør godt.
- Stil dejen til afkøling i minimum ½ time. Fordel den evt. i mindre klumper, så afkøler den hurtigst. Beklæd en bageplade med bagepapir.
- Form kranse. Tril i hånden eller form rigtige kranse med en kødhakker med vaniljekransestjerne i. Kagerne flyder ikke meget ud og der kan være ca. 30 pr. plade
- Lad vaniljekransene afkøle helt på bagepladen, før du sætter dem i ovnen, så undgår du at de flyder ud.
- Bag vaniljekransene ca. 10-11 min. v. 175 grader varmluft (200 grader alm. ovn). Vaniljekransene er færdige når de er gyldne og sprøde.
- Lad vaniljekransene afkøle helt, før du putter dem i kagedåser.
Noter
Appelsiner kan udelades, hvis du ønsker at bage klassiske vaniljekranse.
Hasselnødder kan erstattes med mandler. Kagerne kan holde sig i nogle uger i kagedåser, men de er spist længe førMadam Mangors vaniljekransene med hasselnødder og appelsin – sprøde julesmåkager med orangesmag
Mega smart med sådan en kødhakkefidus. Hvordan har vi dog kunnet klare os uden? Tak til søde svigermor for den gave. Den skal nok blive flittigt brugt.
Hvordan bevarer vaniljekransene formen uden at flyde ud?
Et godt tip er at lade vaniljekransene køle helt af før bagning.
Helt perfekt, at julemåneden falder i december, hvor der er koldt udenfor. Det er oplagt at lade de ubagte vaniljekranse køle af i det fri.
Se lige – jeg har opstillet et lille bord lige udenfor døren. Har køler mad, kager, brød og andet af. Smart – bare lige et fif fra mig til dig.
Totalt lækre vaniljekranse – med et frisk strejf appelsin og en kraftigere nøddesmag.
Mandler er søde i det, hasselnødder har mere kraftig nøddesmag. Lad endelig gerne hasselnødder introduceres i vaniljekransene verden over! Patentansøgningen ligger allerede klar! 🙂
Her i huset er vi nu klart fortalere for hasselnødde-kranse med appelsinsmag.
Appelsinsmagen er ikke markant, med skal fra kun 1 appelsin. Tag chancen – du vil ikke fortryde det. Brug også gerne skal fra 2 appelsiner, hvis du vil have endnu mere frisk appelsinsmag i dine kager.
Skal kransene være rigtigt festlige, kan du pynte med chokoladestriber henover, efter kagerne er afkølet.
Det ville smage lækkert og gøre dem endnu smukkere.
Vi var faktisk rigtigt stolte af dagens vaniljekranse, både hvad angår smag og udseende. Uhm appelsinsmag i vaniljekranse er bare en god idé.
Måske de holdt formen så flot, fordi vi lod kransene afkøle før bagning?
Se lige! Er vi ikke dygtige? Det var min datter og jeg der havde verdens bedste teamwork. Også i dag.
Sådan laver du vaniljekranse med appelsin – se billederne her:
Når der står i opskriften at du skal bruge smør, så er det fordi det er det bedste at bruge i småkager, hvis du spørger mig.
Jeg går aldrig på kompromis, slet ikke med julesmåkagebag. Smør giver den helt rette smag og sprødhed til især småkager, synes jeg.
Du vil ikke fortryde det. Det er smørret’ der gør’et. 🙂
Jovist skal der bruges en del smør i denne opskrift, men tænk på, at der bliver næsten 100 vaniljekranse.
Nok til 2 store småkagedåser. I den målestok er det vist ikke så slemt.
Sprøde og lækre vaniljekranse.
Håber du har haft den skønneste mest julede lørdag. Det har jeg.
Vi har hygget os med store bagedag og fortsætter igen i morgen. Her tænder vi stearinlyset i adventskransen. Måske mor byder på en ekstra julesmåkage? Nu er der ihvertfald nogle i småkagedåsen. 🙂
Få en masse lækre opskrifter på julesmåkager ved at klikke her
Få flere lækre opskrifter på vaniljekranse her:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
Hejsa 🙂
Jeg vil gerne starte med at sige at jeg ELSKER dine opskrifter! Hvis der er er noget der er meget af, så er det online-opskrifter. Til trods for det så bruger jeg dine opskrifter igen og igen.
Men jeg bliver lidt i tvivl med de vaniljekranse her – der står at de skal afkøle på bagepladen inden de sættes i ovnen – men de er vel ikke varme når de ikke er bagt?
Tak for skønne opskrifter!
Mvh Carina.