Sund stuvet hvidkål med tilbehør. Her får du opskriften på en sundere og mere fedtfattig måde at lave stuvet hvidkål på. Denne stuvning er nemlig lavet uden smør og fløde.
Så er der mormormad på menuen – ægte mormormad! Nem og hurtig aftensmad med kål og lækkert tilbehør.
Der serveres stuvet hvidkål med tilbehør, nemlig en saftig marineret svinefilet. En nem lækker menu, der kan laves uden mange kalorier.
Hvidkål er sundt og billigt at købe, året rundt. Det kan laves i mange afskygninger. Som karrykål eller som oksekødsgryde med hvidkål.
I dag venter der dig en opskrifter på en sundere hvidkålsstuvning, hvis du gerne vil spare lidt på kalorierne.
Opskriften er super nem og du skal kun bruge én gryde. Det vand som hvidkålen koger i, genbruges til stuvningen, så vitaminerne bevares også.
Der hører sig jo egentlig frikadeller til stuvet hvidkål, men sådan gik det ikke i dag.
Vi fik marineret svinefilet til og det smagte skønt! Der er næsten intet fedtstof i en svinefilet og ofte kan de også købes billigt. Win win hvis du gerne vil leve sundt OG spare penge.
Du bestemmer, servér gerne en frikadelle til i stedet, hvis du synes.
Foretrækker du en klassisk gammeldags stuvet hvidkål med fløde og smør, så kan du få en opskrift her.
Her får du den lidt sundere opskrift med mælk. Du bestemmer selv om du vil bruge sødmælk eller skummetmælk Jo større fedtprocent, jo mere cremet stuvning.
Tilsæt også gerne lidt smør, det er god smagsgiver, men den smager også fint uden.
Få flere opskrifter på stuvninger nederst i dette indlæg. Stuvninger er gammeldags klassisk dansk mormormad. Det kan vi lide. 🙂
Sund stuvet hvidkål med tilbehør – opskrift
Ingredienser
- ½ hvidkål eller et helt spidskål
- 2½ dl vand
- 4 dl mælk brug sødmælk for mere cremet konsistens. Erstat evt. halvdelen med fløde.
- 3 spsk. mel
- Salt/peber.
- Evt. Stødt muskatnød
- Tilbehør: Rødbeder frikadeller eller karbonader, koteletter eller svinefilet /mørbrad?
Sådan gør du
- Fjern evt. de yderste blade på hvidkålen. Snit hvidkålen i fine strimler/tern. Skær den groveste del af stokken fra
- Fordel hvidkålen i en gryde og kog op under låg med 2½ vand og salt. Dampkog til det er mørt. Lad resten af vandet blive i gryden og supplér med 2 dl mælk. Resten af mælken putter du i en melryster sammen med melet.
- Hæld jævningen i stuvningen og rør godt til den er klumpefri. Kog op til stuvningen tykner. Er din stuvning for tynd, så rør lidt ekstra jævning i. Er den for fast, så supplér med ekstra mælk. Der kan være forskel på hvor stort et hvidkål er.
- Smag din stuvede hvidkål til med salt, peber og gerne muskatnød. Tilsæt evt. en smule smør som smagsgiver.
- Servéres med f.eks. svinefilet, svinefilet, frikadeller og gerne med rødbeder til.
Noter
Tilsæt evt. lidt smør som smagsgiver.
Du kan bruge fløde i stedet for mælk eller en blanding af mælk/fløde, som i denne opskrift på stuvet hvidkål med fløde Fryseegnet. Hvidkål kan erstattes med spidskål.Hvidkålsstuvning kan også laves med mælk og så kan du spare på kalorierne.
Indrømmet, Stuvet hvidkål smager nu godt med lidt smør og fløde i, men den kan sagtens laves bare med mælk også.
Måske du synes fløde er for dyrt at købe eller måske du gerne vil lave en lidt mere fedtfattig version?
Prøv en portion sund stuvet hvidkål og se hvad du synes om denne kalorielette version. Den er billigere at lave og sundere at spise.
Jeg har angivet at du skal bruge et halvt hvidkål her, men størrelsen på hvidkål kan svinge meget.
Er din stuvning derfor lidt for tynd, så rør lidt ekstra jævning i. Er den for fast, så supplér med ekstra mælk.
Smag gerne din stuvede hvidkål til med muskatnød. Det smager godt. Måske du også skulle prøve med et drys kanelsukker?
I nogle familier spiser man også kanel på stuvet hvidkål. Jeg har prøvesmagt, efter tip fra jer læsere.
Det smager faktisk rigtigt godt med kanel og sukker på hvidkålsstuvningen. Ja man tror jo næsten det er lyv.
Denne gang spiste vi bare vores stuvede hvidkål med salt og peber. Det smagte bedst til svinefilet’en vurderede vi. 🙂
Svinefilet’en tilberedte vi nemt og hurtigt i airfryer, men den kan også steges i ovn eller på pande.
Rigtig god fornøjelse med din sunde stuvede hvidkål. Jeg håber du vil synes om den. 🙂
Hvidkål kan erstattes med spidskål. Stuvet spidskål smager nemlig også godt. Prøv også stuvet blomkål?
Få flere opskrifter på stuvninger her:
1.
2.
3.
4.
Kunne godt tænke mig af printe opskrifterne ud så man er fri for at skrive, det er jo også billederne der giver inspiration og appetit., alt ser bare så lækkert ud.Tak for det
Rolig med alt det kål;-)
I weekenden skal vi fejre godsejerens fødselsdag og vi skal have gammeldags karboneder efter fødselarens ønske!!!