Småkager med mandelmel og chokoladeknapper. Små fine småkager, der er super nemme at lave, og som forsvinder som dug for solen.
Disse småkager er et hit, hvis du ikke orker at rulle vaniljekranse ud, trykke dem ud med sprøjteposen eller bruge kødhakkeren.
Kagerne er nemlig lavet af dej til vaniljekranse, rullet ud til kugler og med en chokoladeknap i midten. Meget nemmere at lave.
Det er snart jul og familien har lavet dekorationer og adventskrans. Hyggelig søndag!
Vi bagte også julesmåkager, og hvor var det bare dejligt med duften af hjemmebag huset, især til juletid.
Julemusikken spillede i radioen. Duften af gran og vanljekranse.
Jeps jeg havde planer om vaniljekranse, men tog familien med på råd.
Vi blev enige om at vælge den nemme løsning i dag og trille dejen til kugler á la julemandens knapper.
De smager jo så godt og er meget nemmere at lave. Et skønt familieprojekt at trille en portion “vaniljeknapper”.
Dejen er en perfekt vaniljekransedej med mandelmel. Du kan selvfølgelig også sagtens bruge den til helt almindelige vaniljekranse.
Mine søde børn udbrød: “Jamen de smager da meget bedre end rigtige vaniljekranse, for der er jo chokolade i hullet?! Det er da kun godt?”.
Ja herlig indlysende børne logik. Lækre chokoladeknapper i hullet eller ristede hasselnødder på toppen. Så bliver det da vist heller ikke meget bedre.:-)
I dag får du opskriften på nemme vaniljekranse knapper eller hvad vi nu skal kalde dem.
De smager skønt og dine børn vil elske at være med til at trille 🙂
Opskriften er meget nem og du får den lige her:
Småkager med mandelmel og chokoladeknapper – sprøde, lækre og nemme at lave
Ingredienser
- 250 gram smør blødt
- 1 vaniljestang eller 1 tsk. vaniljepasta/vaniljeekstrakt. 1 spsk vaniljesukker kan også bruges
- 250 gram sukker
- 150 gram mandelmel - eller fintblendede mandler
- 500 gram mel
- ½ tsk. bagepulver
- 2 små æg
- Top: 100-150 gram chokoladeknapper og 50-100 gram ristede hasselnødder kan erstattes med f.eks. cocktailbær
Sådan gør du
- Rør smør og sukker godt med vanilje. Brug gerne røremaskine eller elpisker med dejkroge.
- Tilsæt vaniljemarv fra en vaniljestang eller 1 tsk. vaniljepasta eller vaniljeekstrakt.
- Tilsæt mandelmel og æg.
- Tilsæt mel/bagepulver lidt efter lidt.
- Hvis du har en vaniljekranseplade til din køkkenmaskine, så pres gerne "ægte" vaniljekranse ud eller tril bare små kugler, som jeg. Du kan også trille "stænger" med fingre og så forme til vaniljekransekranse.
- Tril små dejugler og sæt enten en chokoladeknap eller en ristet hasselnød på toppen.
- Jeg brugte færdig-ristede hasselnødder, men du kan også bare riste almindelige hassenødder i ovnen, til skallen kan nulres af. Det tager ca. 12-15 minutter v. 150 grader varmluft.
- Bag kagerne ca. 7-8 minutter ved 175 grader varmluft. Hold øje med at de ikke bliver alt for brune.
- Lad kagerne afkøle, før du putter dem i tætsluttende kagedåse
Noter
Chokoladeknapperne kan erstattes med f.eks. cocktailbær
Småkagerne kan holde sig længe i tætsluttende kagedåseSprøde lækre vaniljeknapper – småkager med vanilje, chokoladeknapper eller hasselnøddekerner
Uhm så lækre småkager. De var et kæmpe hit herhjemme og blev storspist, straks de kom ud af ovnen. Mine børn elskede dem og de voksne også.
Når jeg bager småkager, bruger jeg kun smør, fordi jeg synes det giver den allerbedste smag. Det er selvfølgelig helt op til dig, hvilken type fedtstof du vil bruge.
Den gode smør fra Thise er god, men ellers køber jeg bare f.eks. Lurpak ell. lign., når det er på tilbud. Er der er godt kup, slår jeg til, og køber stort ind og fryser ned.
Jeg var så heldig at have en pose mandelmel på lager, men du kan sagtens bare blende nogle mandler i stedet for. Røremaskinen kom i sving til denne dej. Fedt at have hænderne fri imens der arbejdes. Har du ikke en røremaskine, så kan du sagtens bruge elpiskeren med dejkroge eller håndkraft.
Lav gerne rigtige vaniljekranse af denne dej – en perfekt dej til de klassiske ægte vaniljekranse
Hvis du har en vaniljekranseplade til din køkkenmaskine, så pres gerne “ægte” vaniljekranse ud eller tril bare små kugler, som jeg. De kan laves helt uden “udstyr”. 🙂Du kan også trille “stænger” med fingre og så forme til kranse? Jeg satte bare en chokoladeknap eller en ristet hasselnød på toppen.Jeg brugte færdigristede hasselnødder, men du kan også bare riste almindelige hassenødder i ovnen, til skallen kan nulres af. Det tager ca. 12-15 minutter v. 150 grader varmluft.
Chokoladeknapperne kan sagtens erstattes med f.eks. cocktailbær eller andre nødder
Uhm. Hasselnøddeknapperne blev også rigtigt lækre.
Win win – 2 forskellige slags småkager ud af én portion vaniljekransedej.
Her ser du et stort fad hasselnøddeknapper og et fad med “chokoladeknapper”. Et kæmpe hit her hos os.
Lækre julesmåkager. Dem må I da prøve derhjemme, hvis I heller ikke orker at rulle vaniljekransene ud. 🙂
Du finder en masse gode julesmåkage opskrifter på nogetiovnen.dk – klik her for at komme til en liste med inspiration.
Få flere opskrifter på julemandens knapper og vaniljekranse her:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.