Grydebrød med havregryn. Uhm her får du opskriften på verdens bedste brød bagt i gryde, i en lidt grovere version med havregryn.
Har du nogensinde hørt om Verdens Bedste Brød?
Det var da vel nok en flot titel, hvad skal der mon til for at leve op til det?
Tjo en meget nem dej, der består af få ingredienser, hæver langsomt og herefter bages i gryde.
Her i familien er vi totalt vilde med det lækre brød og det er et kæmpe hit 🙂
Halløj et lækkert brød – det må du altså prøve at bage. Du skulle unde dig selv en brødskive med honning eller Nutella på.
Friskbagt sprødt brød – Verdens Bedste Brød. Sådan et brød vil med garanti vække jubel hjemme i din familie.
Kender du det sprøde grydebrød? Jeg har skrevet om det flere gange, og en grundopskrift til det nemme brød kan findes her.
Basisopskriften er helt enkel og består kun af salt, vand, hvedemel og gær. Dejen kan røres sammen på 2 minutter og skal blot hæve 5 timer eller gerne mere.
Dagens opskrift er en videreudvikling af grundopskriften. Jeg tilsatte lidt mere vand, og prøvede med lidt havregryn også, for at tilføre brødet lidt flere fibre.
Verdens bedste brød er en succes hvad enten du bruger basisopskriften eller prøver denne lidt grovere version.
Til dagens brød tilsatte jeg også det gode Tipo 00 mel, der mestrer at få dej til at eksplodere. Manitobamel kan du også bruge, men helt almindeligt hvedemel er selvfølgelig også fint.
Ej måske ikke helt, men tæt på. Køb gerne stort ind når du kommer forbi disse melposer i dit lokale supermarked/discountbutik.
Tipo 00 eller Manitobamel har særligt højt indhold af gluten og protein og det er giver luftigt bagværk, der hæver flot.
Havregrynsbrødet blev overdådigt lækker og her kommer opskriften
Grydebrød med havregryn – få opskriften på verdens bedste brød bagt i gryde hér
Ingredienser
- 6 dl lunkent vand
- 600 gram hvedemel gerne tipo 00 eller Manitobamel
- 80 gram havregryn jeg brugte finvalsede. Du kan også erstatte med anden type groft mel
- 1 tsk salt
- 5 gram gær på størrelse med en ært
Sådan gør du
- Rør gæren ud i den lunkne vand. Tilsæt salt og havregryn. Rør hvedemelet i. Dejen bliver våd og klistret
- Dæk skålen med film og stil den et meget lunt sted. Dejen skal helst hæve 6-8 timer på køkkenbordet, men kan også speedhæves 3-4 timer i ovnen på 30 grader varmluft.
- Sæt din støbejernsgryde med låg i ovnen og varm ovnen op til max. temperatur 250 grader varmluft (275 grader alm. ovn). Gryden skal varmes op i minimum 20 minutter
- Hæld dejen i gryden og læg låget på. (OBS - pas på du ikke får brandskader!)
- Bag brødet 25 minutter ca. ved ovnens højeste temperatur. Brug gerne varmluft ell. alm. ovn
- Bag brødet de sidste 10 minutter uden låg, så brødet kan blive gyldent og sprødt på toppen
- Lad brødet hvile minimum et kvartér minimum før det skæres
Noter
Verdens bedste brød med havregryn og tipo 00 mel – med blød krumme og sprød skorpe
I forhold til den oprindelige opskrift snød jeg lidt denne gang og speedhævede dejen i ovnen. Simpelthen fordi det passede familien bedst at spise brødet til frokosttid kl. 14.00.
Har du god tid, så vælg gerne den langsomme hævning. Brødet blev nu ganske fint aligevel, selvom jeg satte “speed” på hævningen. Gør du også gerne dét, hvis du har begrænset med ventetid i køkkenet.
Sådan laver du Verdens Bedste brød med havregryn – se billederne her:
Verdens Bedste Brød er genialt at bage. Dejen er så nem, at den kan røres med ske.
Selve tilberedelsesprocessen skal man dog være varsom med. Når gryden skal håndteres f.eks. er der fare for at brænde fingre (og arme!) slemt, og også ødelægge køkkenbord, så vær på vagt.
Tjek også lige om din gryde kan holde til en virkelig høj temperatur. Min Pyrolux-gryde klarer det fint, også knoppen på grydelåget.
Verdens Bedste Brød skuffede heller ikke denne gang. Sej krumme og sprød skorpe.
Dejligt brødet havde lidt mere bid fra havregryns fibrene. Et grydebrød med havregryn mætter bedre end hvis det kun laves med hvedemel.
Virkelig et velsmagende brød og en kæmpe succes her i familien!
Uhm nybagt brød med honning og Nutella – den servering er altså svær at stikke 🙂
Brødet smager også fantastisk bare med smør på.
Grydbrødet er perfekt at servere til et brunchbord, til tapas, som suppebrød eller som madbrød en dag I får gæster?
Bare lige lidt tips fra mig til dig 🙂
Har du endnu ikke prøvet at bage “Verden Bedste Brød” så tjek lige dit grydeskab igennem.
Måske du har en en støbejernsgryde eller Pyrolux-gryde du kan bruge? Du kan også bruge en prof Le Creuset eller en stegeso.
Der er mange der bager verdens bedste brød i Römertopfen, så prøv endelig også dét, hvis du har en stegeso.
Lækkert brød der virkelig også er super nemt at lave. Hævetiden kræver dog tålmodighed.
Tænker du langsigtet, kan du røre dejen sammen om aftenen, gå i seng og så tilberede brødet om morgenen. Ellers så prøv speedhævningen som jeg.
Jeg har nogen gange rørt dejen sammen inden jeg tog på job, for herefter at tilberede et “Verdens Bedste Brød” når vi kom hjem sidst på dagen. Brødet er et hit til suppe om aftenen f.eks.
Sådan et lækkert brød hiver i den grad en hverdag op skulle jeg hilse og sige 🙂
Rigtig god fornøjelse med bageriet til dig 🙂
Få flere lækre opskrifter på Verdens Bedste brød her:
1.
2.
3.
4.
5.
Hej Gitte
Hvor stor er den gryde der skal bruges?
Er en 3,5 liter gryde stor nok. Jeg tænker især på hvor meget brødet hæver?
Vh. Leif
Hej Gitte
Lækkert.
Ved du hvor man kan købe honningen?
Jenny