Go Back Email Link
+ servings
Nemme grovboller uden æltning - hurtige boller
Udskriv
4.17 fra 6 stemmer

Nemme grovboller uden æltning - hurtige boller

Lynhurtige grovboller uden æltning
Forb. tid20 minutter
Tilb. tid20 minutter
Samlet tid40 minutter
Ret: Brød, madbrød og tærter
Antal: 20 stk
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 1 liter lunkent vand kan erstattes med mælk eller surmælksprodukt
  • 25 gram gær
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk sukker
  • 1,5 dl solsikkekerner kan udelades eller erstattes med andre kerner f.eks. hørfrø
  • 200 gram havregryn Kan erstattes med anden grov meltype
  • 150 gram rugmel ca. 3 dl Kan erstattes med f.eks. fuldkornshvedemel ell. ekstra alm. hvedemel
  • 1 kg hvedemel ca. 15 dl
  • Drys: f.eks. havregryn/chiafrø/birkes/græskarkerner/solsikkekerner

Sådan gør du

  • Opløs gæren i det lunkne vand. Tilsæt sukker
  • Rør havregryn, rugmel og f.eks. hørfrø i dejen. Dejen kan fint røres blot med grydeske
    Nemme grovboller uden æltning - hurtige boller
  • Rør hvedemelet i, lidt efter lidt sammen med saltet. Konsistensen skal ca. være som tyk klistret havregrød. Dejen skal hverken kunne æltes eller trilles
    Nemme grovboller uden æltning - hurtige boller
  • Tildæk skålen med et klæde, og lad gerne dejen hæve i ovnen v. 30 grader - minimum 15 minutter, gerne længere tid og gerne til dobbelt størrelse. Kan også hæves tildækket på køkkenbordet
    Grovboller uden æltning - nem hurtig opskrift
  • Læg boller på bagepladen med to spiseskeer. Jeg fik ca. 20 boller af denne portion. Drys bollerne med kerner f.eks. græskar- eller solsikkekerner eller havregryn/birkes/chiafrø. Du behøver ikke pensle bollerne
    Nemme grovboller uden æltning - hurtige boller
  • Lad gerne bollerne hæve i ovnen v. 30 grader i minimum 15 minutter, tildækket med et klæde. Kan også hæve tildækket på køkkenbordet. Skal hæve ca. til dobbelt størrelse
  • Bag bollerne ca. 20-25 minutter v. 175 grader varmluft ell. 200 grader alm. ovn. De er færdige, når de er gyldne og sprøde. Mine boller stod lidt tæt, så bollerne blev sammenbagte uden tørre kanter.
    Nemme grovboller uden æltning - hurtige boller
  • Lad bollerne køle nogle minutter, før du løsner dem fra hinanden og de er klar til servering.
    Nemme grovboller uden æltning - hurtige boller

Noter

Du kan tilsætte andre meltyper til dejen. Bollerne hæver bedst op, hvis mindst 2/3 af melet er hvedemel.
Mine boller stod lidt tæt, så bollerne blev sammenbagte uden tørre kanter.
Grovbollerne er fryseegnede
Kan også bages som rustikke flutes