Go Back Email Link
+ servings
Udskriv
4.67 fra 3 stemmer

Verdens bedste brød med rugmel - grydebagt

Verdens bedste brød med rugmel - sprødt og lækkert
Forb. tid5 minutter
Tilb. tid35 minutter
Samlet tid40 minutter
Ret: Brød, madbrød og tærter
Antal: 6 pers.
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 6 dl koldt vand
  • ½ tsk gær ca. 2-5 gram vil jeg tro
  • 10 dl hvedemel gerne Manitoba- eller Tipo 00 mel
  • 2 dl rugmel eller grahamsmel, fuldkornshvedemel eller havregryn kan også bruges
  • 1 tsk salt

Sådan gør du

  • Opløs gæren i det kolde vand. Tilsæt gær, rugmel og hvedemelet til sidst.
  • Rør dejen hurtigt sammen og tildæk dejfadet, gerne med plasticlåg eller stanniol. Jeg har Margretheskåle med låg - en rigtig god opfindelse. Din skål skal være rimeligt stor, da dejen vil hæve noget op undervejs.
  • Lad dejen hæve på køkkenbordet 6-8 timer.
  • Når hævetiden er gået, sætter du din støbejernsgryde med låg i ovnen og fyrer op på max. 250 grader varmluft. Håber "knoppen" på dit grydelåg kan holde til varmen, det skal du være sikker på.
  • Pas virkelig på når du håndterer gryde+låg ved denne temperatur, du kan brænde dig enormt!
  • Lad gryden varme op ca. 20 minutter eller til din ovn+gryde er rygende varm.
  • Tag gryden ud, drys lidt mel i bunden og hæld dejen heri. Læg hurtigt låget på og sæt gryden i ovnen igen.
  • Bag brødet 20-25 minutter ved 250 grader varmluft. Hold øje med brødet, at det ikke bliver for svedent.
  • Tag låget af og lad brødet bage videre i gryden de sidste 10 minutter, så skorpen kan blive helt sprød øverst også. Du kan evt. slukke for varmen de sidste 2-5 minutter, for at spare lidt på strømmen. Det koster nemlig noget strøm at bage dette brød :-)
  • Lad brødet afkøle lidt før servering, gerne på en bagerist. Er brødet for varmt når du skærer det, kan det være for klægt i midten.
  • Velbekomme :-)

Noter

Du kan bage brødet med hvedemel alene eller udskifte rugmel med andre meltyper
Brødet smager bedst og er mest sprødt på bagedagen, men det holder sig frisk i et par dage