1dltykmælkyoghurt/kærnemælk/mælk eller ekstra vand kan også bruges.
25gramgær
1tsksukker eller honning
1tsksalt
1tskcitronsaft
400gramhvedemelca. gerne pizzamel, Manitoba eller Tipo 00
Kartoffelfyld:
3-5kartoflerca. - afhængigt af størrelse. Skåret i meget tynde skiver.
Olierigeligt. Raps eller solsikkeolie, olivenolie kan også bruges
Flagesalt eller almindeligt salt
evt. frisk rosmarin
evt. bacon i tern
Sådan gør du
Rør gæren ud i lunkent vand. Tilsæt tykmælk, sukker og citronsaft. Rør salt og melet i lidt ad gangen. Dejen kan røres bare med røreske og behøver ikke blive æltet.
Dejen bliver blød og let flydende. Du kan se konsistensen på billedet.
Beklæd en bradepande med bagepapir. Smør dejen ud herpå med en dejskraber. Dryp olie på dejen, så er den nemmere at trække helt ud i kanterne. Hvis du foretrækker et tykkere kartoffelbrød, så smør ikke dejen helt tyndt ud.
Lad dejen hæve lunt tildækket i 45-60 minutter. Du kan lynhæve dejen 30 minutter i ovnen v. 30-40 grader (ikke varmluft).
Vask kartoflerne imens. Skræl dem evt. og snit dem i meget fine/tynde skiver på et råkostjern/rivejern/juliennejern eller i en køkkenmaskine. Kram væden fra og dup kartoflerne tørre.
Dryp rigeligt olie på dejbunden og fordel herefter kartoffelskiverne ovenpå. De skal helst ikke ligge i lag. Dryp/pensl med ekstra olie og drys med flagesalt og evt. rosmarin.
Bag kartoffelbrødet nederst i ovnen ved 225 grader varmluft (250 grader alm. ovn) i ca. 25-30 minutter, eller til brødet er sprødt og gyldenbrunt. Tjek om bunden er sprød undervejs. Sænk evt. temperaturen, hvis kartoffelbrødet bliver for mørkt.
Server kartoffelbrødet rygende varmt. Drys evt. med lidt ekstra flagesalt. Det er nemmest at klippe stykker ud.
Noter
Brødet kan laves med andet fyld. Fryseegnet. Kan lunes i mikroovn, ovn eller airfryer ved svag varme dagen efter.