Go Back Email Link
+ servings
Grovboller uden hævning - nem opskrift
Udskriv
5 fra 5 stemmer

Grovboller uden hævning - nem opskrift

Lynhurtige boller med havregryn - uden hævetid
Forb. tid15 minutter
Tilb. tid15 minutter
Samlet tid30 minutter
Ret: Brød, madbrød og tærter
Antal: 12 stk
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 2 dl. mælk kan erstattes med vand, kærnemælk, yoghurt ell. lign.
  • 2 dl. kogende vand
  • 50 gram gær
  • 25 gram smør kan udelades eller erstattes med ¼ dl olie
  • 1 tsk. sukker eller 1 tsk honning
  • 1 tsk. salt
  • 150 gram havregryn ca. 5 dl
  • 400 gram hvedemel ca. 7 dl
  • Tilsæt gerne lidt hørfrø, solsikkekerner til bollerne
  • Pensling: mælk og drys: sesamfrø

Sådan gør du

  • Kog/lun vand i elkedlen og bland med mælken, afkøl til fingervarmt/lunkent. Rør gæren i Tilsæt sukker og smør
  • Tilsæt havregryn og rør godt. Brug evt. køkkenmaskine. Tilsæt salt og hvedemel lidt efter lidt. Tilsæt mel til dejen kan slippe fad og fingre. Måske du skal bruge lidt mere/mindre end jeg
  • Har du god tid, så stil gerne dejen til hævning et lunt sted et kvarter her. Har du travlt, så tril bollerne med det samme.
  • Pensl med mælk og drys med f.eks. sesam.
  • Lad gerne bollerne hæve et kvartér, eller minimum imens ovnen varmer op.
    Grovboller uden hævning - nem opskrift
  • Bag bollerne ca. 15 minutter v. 175 grader varmluft (200 grader alm. ovn).
  • Bollerne er færdige når de er gyldenbrune og luner hule, når du banker dem under bunden.
    Grovboller uden hævning - nem opskrift

Bagetid i airfryer:

  • Kan også bages i airfryer. Start med 10 minutter v.160 grader. Vend og giv dem yderligere 5 minutter
  • Nyd bollerne lune med smør på eller hvidløgssmør på, til f.eks. suppe
    Grovboller uden hævning - nem opskrift

Noter

Du kan udskifte lidt af havregrynet med grovere melsort. Tilsæt gerne lidt hørfrø, solsikkekerner til bollerne
Grovbollerne er fryseegnede
Bollerne kan bages som flutes eller et helt brød, tilpas bagetiden så fald
Når boller ikke hæver, bliver de lidt mere kompakte. Lad dem gerne hæve lidt, hvis du har tiden til det