Go Back Email Link
+ servings
Rundstykker - nem opskrift på morgenbrød
Udskriv
No ratings yet

Rundstykker - nem opskrift på morgenbrød

Sprøde rundstykker med birkes - æltefri
Forb. tid15 minutter
Tilb. tid1 time 30 minutter
Samlet tid1 time 45 minutter
Ret: Rundstykker - nem opskrift på morgenbrød
Servings: 12 stk
Author: Gitte Hansen

Ingredienser

Dej til rundstykker:

  • 2 dl yoghurt jeg brugte en rest frugtyoghurt. Skyr/A38/kærnemælk/koldskål kan også bruges.
  • 5 dl lunkent vand koldt vand, hvis du langtidshæver/koldhæver
  • 1 tsk sukker honning eller sirup kan også bruges
  • 25 gram gær brug mindre gær (7-10 gram) hvis du vil langtidshæve/koldhæve dejen.
  • 100 gram havregryn kan erstattes med andre kerner/korn/groft mel
  • tsk salt
  • 700 gram Hvedemel gerne Manitobamel eller Tipo 00. Almindeligt hvedemel kan også bruges

Drys:

  • 50 gram birkes/blå birkes/chiafrø

Sådan gør du

  • Rør gæren ud i vandet med sukker og tilsæt yoghurt, havregryn, salt og til sidst melet, lidt efter lidt. Rør dejen godt sammen med håndkraft eller køkkenmaskine. Dejen bliver fast, tung og klistret. Røreskeen skal kunne stå selv i skålen.
    Håndværkere - hjemmebagte rundstykker med blå birkes
  • Tildæk skålen og lad dejen hæve 45-60 minutter eller til dobbelt størrelse. Speed evt. dejen 30 minuter i ovnen v. 30 grader (ikke varmluft). Brug kun 7-10 gram gær, hvis du vil koldhæve/langtidshæve dejen i køleskab/på køkkenbord.
    Skagenslapper - opskrift på nem æltefri dej
  • Beklæd en bageplade med bagepapir og brug 2 spiseskeer til at sætte bollerne på bagepladen. Jeg fik 12 store rundstykker af denne portion. Du kan sagtens lave dem mindre end jeg. Drys med lyse birkes/blå birkes/chiafrø eller en blanding.
    Rundstykker - nem opskrift på morgenbrød
  • Tildæk bagepladen og efterhæv rundstykkerne et lunt sted ca. 30 minutter, gerne i ovnen v. 30 grader. Bag herefter rundstykkerne ca. 13-15 minutter v. 200 grader varmluft (225 gr. alm. ovn). De er færdige, når de er sprøde og gyldenbrune.
    Rundstykker - nem opskrift på morgenbrød
  • Afkøl nogle minutter før servering. Serveres gerne lune med smør, ost, syltetøj eller pålægschokolade.
    Rundstykker - nem opskrift på morgenbrød

Noter

Sæt gerne en lille skål vand ind i bunden af ovnen under bagningen. Det giver en sprød skorpe og er godt for hævningen. 
Fryseegnede. Kan lunes i ovn/airfryer efter optøning. Stænk dem med lidt vand først.
Kan dejen koldhæves?
Ja. Hvis du bruger 7-10 gram gær, og koldt vand, kan du langtidshæve/koldhæve dejen i køleskab eller på køkkenbord natten over.