Go Back Email Link
+ servings
Kartoffelboller - opskrift på boller med kartofler
Udskriv
5 fra 2 stemmer

Kartoffelboller - opskrift på boller med kartofler

Grove boller med havregryn og kolde kartofler - stop madspild
Forb. tid45 minutter
Tilb. tid13 minutter
Samlet tid58 minutter
Ret: Kartoffelboller - opskrift på boller med kartofler
Servings: 16 stk.
Author: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 4 dl tykmælk eller andet surmælksprodukt. Mælk ell. vand kan også bruges
  • 4 dl kogende vand
  • 300-350 gram kogte kolde kartofler Rå kan også bruges. Kan erstattes med andre rå/kogte grøntsager/rodfrugter
  • 25 gram gær
  • 1 tsk sukker ell. sirup/honning
  • 1 tsk salt
  • 200 gram havregryn ca. 5 dl
  • 6-800 gram hvedemel - gerne Manitobamel, Tipo 00 mel. Måske du skal bruge lidt mere/mindre mel
  • Pensling: Mælk. Drys: Havregryn eller andre frø/kerner

Sådan gør du

  • Mos eller riv de kogte kolde kartofler på et rivejern og hæld kogende vand over. Rør godt
    Kartoffelboller - opskrift på boller med kartofler
  • Tilsæt tykmælk/mælk eller andet surmælksprodukt til blandingen er lunken. Bland herefter gær og sukker i. Tilsæt resten af tykmælken og rør nu havregryn i.
    Boller med kartofler - grove kartoffelbrød
  • Tilsæt melet lidt efter lidt, sammen med salt. Der skal kun lige tilsættes mel nok til at dejen slipper fad og fingre. Ælt gerne dejen i en køkkenmaskine.
    Kartoffelboller - opskrift på boller med kartofler
  • Lad dejen hæve i en skål med låg. Du kan speedhæve den 15 minutter i ovnen v. 30 grader varmluft eller lade den hæve 30 minutter v. stuetemperatur.
    Kartoffelbrød - brød og boller med kartofler
  • Form boller og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Brug evt. lidt mere mel, når du skal trille. Der bliver ca. 16 boller af denne portion - afhængig af størrelse.
  • Tildæk bollerne med et viskestykke og stil dem til speedhævning 15 minutter v. 30 grader varmluft (eller 30 minutter v. stuetemperatur). Pensl bollerne med mælk og drys havregryn
    Kartoffelboller - opskrift på boller med kartofler
  • Bag bollerne ca. 15-18 minutter v. 175 grader varmluft (200 grader alm. ovn). Bages miderst i ovnen
  • Bollerne er færdige, når de er gyldne og sprøde på toppen og lyder hule i bunden, når du banker på dem.
    Kartoffelboller - opskrift på boller med kartofler
  • Nydes lune med smør, ost eller hvad du nu ellers er vild med. Smager også skønt med hvidløgssmør til suppe
    Kartoffelboller - opskrift på boller med kartofler

Noter

Du kan bruge andre rodfrugter til bollerne - rå eller kogte: rødbeder, gulerødder, squash
Stil gerne et fad med vand ind i bunden af ovnen. Dampen er godt for brødet.
Bollerne kan bages som et helt franskbrød eller flute - tilpas bagetiden
Kartoffelbollerne er fryseegnede
Skal kartoffelbollerne bruges som madbrød, så prøv at tilsætte friske/tørrede krydderurter eller hvidløgsfed.