Mos eller riv de kogte kolde kartofler på et rivejern og hæld kogende vand over. Rør godt
Tilsæt tykmælk/mælk eller andet surmælksprodukt til blandingen er lunken. Bland herefter gær og sukker i. Tilsæt resten af tykmælken og rør nu havregryn i.
Tilsæt melet lidt efter lidt, sammen med salt. Der skal kun lige tilsættes mel nok til at dejen slipper fad og fingre. Ælt gerne dejen i en køkkenmaskine.
Lad dejen hæve i en skål med låg. Du kan speedhæve den 15 minutter i ovnen v. 30 grader varmluft eller lade den hæve 30 minutter v. stuetemperatur.
Form boller og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Brug evt. lidt mere mel, når du skal trille. Der bliver ca. 16 boller af denne portion - afhængig af størrelse.
Tildæk bollerne med et viskestykke og stil dem til speedhævning 15 minutter v. 30 grader varmluft (eller 30 minutter v. stuetemperatur). Pensl bollerne med mælk og drys havregryn
Bag bollerne ca. 15-18 minutter v. 175 grader varmluft (200 grader alm. ovn). Bages miderst i ovnen
Bollerne er færdige, når de er gyldne og sprøde på toppen og lyder hule i bunden, når du banker på dem.
Nydes lune med smør, ost eller hvad du nu ellers er vild med. Smager også skønt med hvidløgssmør til suppe