Lun tykmælk/kærnemælk, hvidtøl og vand i en gryde til fingervarmt.
Hæld blandingen i en røremaskine og udrør gæren heri.
Tilsæt mel, salt, solsikkekerner og hørfrø. Brug din køkkenmaskine. Gem 200 gram mel til sidst, og tilsæt kun mel nok til dejen bliver tyk og fast. Dejen skal kunne glattes ud med dejskraber i rugbrødsformene til slut.
Rør dejen med dejkrog i minimum 10 minutter. En røremaskine er næsten et must men hvis du ikke har en sådan, så brug dejkrogene til din elpisker.
Lad nu dejen hæve tildækket i 1 time ved stuetemperatur. Den plejer at kunne nå op til kanten på min røreskål som vist her.
Fyld rugbrødsformene og form dejen med en dejskraber dyppet i vand. Pensl brødene med vand og drys med kerner, f.eks. græskarkerner, sesamkerner, bygflager eller måske du har din helt egen favorit?
Lad brødene hæve tildækket et lunt sted i 1 time igen eller til de når kanten af formen.
Bag brødene nederst i ovnen v. 180 grader varmluft i ca. 75 minutter.
Brødene er færdige, når de er sprøde og lyder hule, når du banker dem under bunden.
Tag straks brødene ud af formen.
Pak gerne brødene ind i et viskestykke imens de er lune, så bevarer de meget fugtighed.
Lad brødene afkøle helt, før du putter dem i en tætsluttende pose.
Skær først brødene dagen efter de er bagt.