Go Back Email Link
+ servings
Saftige rugbrød med med hvidtøl og kerner
Udskriv
5 fra 6 stemmer

Rugbrød med gær, kerner & øl - uden surdej

Nemme saftige rugbrød uden surdej
Forb. tid20 minutter
Tilb. tid2 timer 25 minutter
Samlet tid2 timer 45 minutter
Ret: Rugbrød med gær, kerner & øl - uden surdej
Servings: 2 rugbrød
Author: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 1 liter kærnemælk eller tykmælk
  • 1,5 dl. vand skyl kartonen med vandet, for at få det sidste kærnemælk/tykmælk med og tilsæt
  • 1 hvidtøl 33 cl - en almindelig øl kan bruges
  • 50 gram gær
  • 400 gram fuldkornshvedemel andet groft mel kan bruges
  • 400 gram rugmel
  • 200 gram fuldkornsrugmel
  • 300 gram hvedemel
  • 2 tsk salt
  • 125 gram solsikkekerner ca. 2 dl
  • 130 gram hørfrø. ca. 2 dl
  • Pensling: tykmælk
  • Drys: solsikkekerner, græskarkerner, sesamfrø

Sådan gør du

  • Lun tykmælk/kærnemælk, hvidtøl og vand i en gryde til fingervarmt.
    Rugbrød med gær, kerner & øl - uden surdej
  • Hæld blandingen i en røremaskine og udrør gæren heri.
    Rugbrød med gær, kerner & øl - uden surdej
  • Tilsæt mel, salt, solsikkekerner og hørfrø. Brug din køkkenmaskine. Gem 200 gram mel til sidst, og tilsæt kun mel nok til dejen bliver tyk og fast. Dejen skal kunne glattes ud med dejskraber i rugbrødsformene til slut.
  • Rør dejen med dejkrog i minimum 10 minutter. En røremaskine er næsten et must men hvis du ikke har en sådan, så brug dejkrogene til din elpisker.
  • Lad nu dejen hæve tildækket i 1 time ved stuetemperatur. Den plejer at kunne nå op til kanten på min røreskål som vist her.
    Rugbrød med gær, kerner & øl - uden surdej
  • Fyld rugbrødsformene og form dejen med en dejskraber dyppet i vand. Pensl brødene med vand og drys med kerner, f.eks. græskarkerner, sesamkerner, bygflager eller måske du har din helt egen favorit?
    Rugbrød med gær, kerner & øl - uden surdej
  • Lad brødene hæve tildækket et lunt sted i 1 time igen eller til de når kanten af formen.
    Rugbrød med gær, kerner & øl - uden surdej
  • Bag brødene nederst i ovnen v. 180 grader varmluft i ca. 75 minutter.
    Rugbrød med gær, kerner & øl - uden surdej
  • Brødene er færdige, når de er sprøde og lyder hule, når du banker dem under bunden.
    Rugbrød med gær, kerner & øl - uden surdej
  • Tag straks brødene ud af formen.
    Rugbrød med gær, kerner & øl - uden surdej
  • Pak gerne brødene ind i et viskestykke imens de er lune, så bevarer de meget fugtighed.
  • Lad brødene afkøle helt, før du putter dem i en tætsluttende pose.
  • Skær først brødene dagen efter de er bagt.
    Saftige rugbrød med med hvidtøl og kerner

Noter

Du skal ialt bruge 1,3 kg mel. Mindst 500 gram bør være rugmelssorter
Jeg brugte fuldkornshvedemel, men man kan også bruge f.eks. grahamsmel. 
Eksperimenter dig frem med melsorter og øl også. Du kan bruge al slags øl tænker jeg
Rugbrødene kan fryses