Go Back Email Link
+ servings
Semlor - opskrift på svenske fastelavnsboller
Udskriv
5 fra 1 stemme

Semlor - opskrift på svenske fastelavnsboller

Lækre svenske semlor fastelavnsboller med marcipancreme og flødeskum
Forb. tid30 minutter
Tilb. tid1 time 15 minutter
Samlet tid1 time 45 minutter
Ret: Semlor - opskrift på svenske fastelavnsboller
Servings: 12 stk
Author: Gitte Hansen

Ingredienser

Semlor boller:

  • dl mælk lunkent
  • 25 gram gær
  • 75 gram smør
  • 75 gram sukker
  • 1 æg
  • 1 tsk kardemomme kan udelades
  • 1 nip salt
  • 450-500 gram hvedemel ca. Dejen må godt klistre lidt, men skal slippe fad og fingre
  • Pensling: 1 sammenpisket æg

Marcipancreme

  • 125 gram marcipan revet
  • 75 gram mandler finthakkede. Kan evt. udelades
  • 1-1½ dl mælk kaffefløde eller fløde kan også bruges
  • krummen fra semlor bollerne

Flødeskum med vanilje:

  • 2½-3½ dl fløde du bestemmer selv, hvor flødemængden
  • 1 spsk vaniljesukker
  • 1 spsk flormelis smag til
  • Drys: 2 spsk flormelis (sigtet)

Sådan gør du

Semlor boller:

  • Lun mælken sammen med smørret, i mikroovn el. gryde. Når blandingen er fingervarm, røres gær, sukker og æg i. Tilsæt kardemomme, salt og hvedemel lidt af gangen til dejen kan slippe fad og fingre.
  • Lad nu dejen hæve tildækket et lunt sted, gerne i ovnen v. 40 grader. Dejen skal hæve ca. til dobbelt størrelse ca. 30 minutter.
    Semlor - opskrift på svenske fastelavnsboller
  • Beklæd en bageplade med bagepapir og form nu små boller. Jeg fik 12 af denne portion. Lad nu bollerne hæve tildækket et lunt sted, gerne i ovnen v. 40 grader. Bollerne skal hæve ca. til dobbelt størrelse ca. 20 minutter.
    Semlor - opskrift på svenske fastelavnsboller
  • Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Pensl nu bollerne forsigtigt med sammenpisket æg
    Semlor - opskrift på svenske fastelavnsboller
  • Bag bollerne ca. 8-10 minutter v. 200 grader varmluft (225 grader alm. ovn) De er færdige, når de er gyldne og sprøde. De må ikke blive for mørke. Lad bollerne køle
    Semlor - opskrift på svenske fastelavnsboller

Marcipancreme:

  • Når fastelavnsbollerne af afkølet, skærer du et låg/toppen af bollerne og udhuler dem. Krummen lægger du i en skål og blander med revet marcipan, finthakkede mandler og fløde. Tilsæt fløde, til marcipanmassen er er blød og cremet.
    Semlor - opskrift på svenske fastelavnsboller
  • Du kan spøjte marcipancremen ud i bollens hulrum med sprøjtetylle, eller du kan bare fordele den i bollerne med en spiseske.

Flødeskum med vanilje:

  • Pisk fløden og smagden til med vaniljesukker og flormelis. Fyld flødeskummet i en sprøjtepose og pynt semlor bollerne. Du kan også bare sprøjte den ud med en plastpose
    Semlor - opskrift på svenske fastelavnsboller
  • Læg låg på semlor fastelavnsbollerne og sigt et drys flormelis ovenpå. Nu er de klar til servering.
    Semlor - opskrift på svenske fastelavnsboller

Noter

Bollerne er fryseegnede uden marcipancreme og flødeskum. 
Du kan bage bollerne i forvejen og så vente dem at pynte dem til sidst. 
Du kan fylde semlor fastelavnsbollerne med vaniljecreme, Nutella, syltetøj ell. lign. i stedet