Semlor. Uhm her får du opskriften på de populære svenske fastelavnsboller.
Øj nogle lækre fastelavnsboller! De smagte så godt og jeg har glædet mig rigtigt meget til at dele opskriften med dig.
Hvad er semlor?
Fastelavnsbollerne er helt anderledes end de danske med creme, syltetøj og fløde eller wienerbrødsdej.
En semla fastelavnsbolle er en sød bolle med kardemomme, hvor toppen skæres af og krummen blandes med en lækker marcipancreme.
Cremen består af revet marcipan, hakkede mandler og fløde, der blandes til en lækker marcipanmasse, der fyldes tilbage i bollens hulrum.
Til slut pyntes med vanilje flødeskum på toppen og et lille drys sigtet flormelis.
Så er semlor fastelavnsbollerne klar til servering.
Ja sådan laver man faktisk semlor. Haps, de smager bare så godt. Dem må du prøve!
Jeg lavede en portion semlor i sommerhuset i dag og sikke en succes! Det er bestemt ikke sidste gang, jeg laver fastelavnsboller på den måde.
Hvis du også synes at fastelavnsboller af f.eks. wienerbrød eller butterdej godt kan blive lidt for søde/smørtunge, så vil du elske disse.
Uhm jeg er vild med dem. Smagen af vanilje, kardemomme og marcipan er skøn. Lækre fastelavnsboller, med lækkerier gemt under “låget”.
Glæd dig til at smage disse semlor. De er så gode.
Opskriften er nem og du får den lige her:
Semlor – få nem opskrift på svenske fastelavnsboller med marcipan hér
Ingredienser
Semlor boller:
- 2½ dl mælk lunkent
- 25 gram gær
- 75 gram smør
- 75 gram sukker
- 1 æg
- 1 tsk kardemomme kan udelades
- 1 nip salt
- 450-500 gram hvedemel ca. Dejen må godt klistre lidt, men skal slippe fad og fingre
- Pensling: 1 sammenpisket æg
Marcipancreme
- 125 gram marcipan revet
- 75 gram mandler finthakkede. Kan evt. udelades
- 1-1½ dl mælk kaffefløde eller fløde kan også bruges
- krummen fra semlor bollerne
Flødeskum med vanilje:
- 2½-3½ dl fløde du bestemmer selv, hvor flødemængden
- 1 spsk vaniljesukker
- 1 spsk flormelis smag til
- Drys: 2 spsk flormelis (sigtet)
Sådan gør du
Semlor boller:
- Lun mælken sammen med smørret, gøres nemmest i mikroovnen eller i gryde. Når blandingen er fingervarm, røres gæren i. Tilsæt sukker og æg
- Bland kardemomme og salt med lidt af melet og rør det i. Tilsæt nu hvedemel lidt efter lidt, til dejen kan slippe fad og fingre. Melmængden er kun vejledende. Dejen kan æltes med håndkraft eller køkkenmaskine.
- Lad nu dejen hæve tildækket et lunt sted, gerne i ovnen v. 40 grader. Dejen skal hæve ca. til dobbelt størrelse ca. 30 minutter.
- Beklæd en bageplade med bagepapir og form nu små boller. Jeg fik 12 af denne portion. Lad nu bollerne hæve tildækket et lunt sted, gerne i ovnen v. 40 grader. Bollerne skal hæve ca. til dobbelt størrelse ca. 20 minutter.
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Pensl nu bollerne forsigtigt med sammenpisket æg
- Bag bollerne ca. 8-10 minutter v. 200 grader varmluft (225 grader alm. ovn) De er færdige, når de er gyldne og sprøde. De må ikke blive for mørke. Lad bollerne køle
Marcipancreme:
- Når fastelavnsbollerne af afkølet, skærer du et låg/toppen af bollerne og udhuler dem. Krummen lægger du i en skål og blander med revet marcipan, finthakkede mandler og fløde. Tilsæt fløde, til marcipanmassen er er blød og cremet.
- Du kan spøjte marcipancremen ud i bollens hulrum med sprøjtetylle, eller du kan bare fordele den i bollerne med en spiseske.
Flødeskum med vanilje:
- Pisk fløden og smagden til med vaniljesukker og flormelis. Fyld flødeskummet i en sprøjtepose og pynt semlor bollerne. Du kan også bare sprøjte den ud med en plastpose
- Læg låg på semlor fastelavnsbollerne og sigt et drys flormelis ovenpå. Nu er de klar til servering.
Noter
Du kan bage bollerne i forvejen og så vente dem at pynte dem til sidst.
Du kan fylde semlor fastelavnsbollerne med vaniljecreme, Nutella, syltetøj ell. lign. i stedetEn semla fastelavnsbolle er lækre svenske fastelavnsboller med mandelcreme og vanilje flødeskum
Hvor var det spændende at afprøve en helt ny slags fastelavnsboller.
Inspirationen har jeg fået på Instagram, hvor jeg følger flere svenske madbloggere. Deligt med ny inspiration fra vores nabolande. 🙂
Det var genialt at udhule bollerne og så genbruge krummen. Marcipancremen var perfekt som fyld til de søde boller.
Jeg brugte kaffefløde til marcipancremen, men du kan også bruge mælk i stedet.
Semlor bollerne bages kort tid i ovnen ved høj varme. De bliver hurtigt mørke.
Hold godt øje med dem, for de skal nemlig helst ikke bage for længe.
Jo lysere semlor boller, jo blødere boller. Jo mørkere de er, jo sprødere bliver de.
Jeg fordelte bare marcipanmassen i bollerne med en spiseske, men du kan også sprøjte den ud.
Sjus dig lidt frem med den mængde mælk/fløde du skal bruge. Det afhænger meget af hvor meget “krumme” du udhuler bollerne med.
Hvis du bruger meget brødfyld, så skal der mere fløde/mælk til, for at mandelcremen bliver lind.
Jeg brugte kaffefløde til marcipancremen, men du kan sagtens også bare bruge mælk.
Mandlerne hakkede jeg bare fint, men du kan også riste dem lidt på panden, så de får mere smag.
Flødeskummet på toppen smagte jeg til med vaniljesukker og flormelis. Jeg har bare angivet at du skal bruge 1 spsk af hver, men smag til.
Du bestemmer hvor sød en vaniljesmag de skal have.
Prøv også disse lækre croissant semlor af færdig croissantdej.
Du kan sagtens putte andet fyld i dine semlor fastelavnsboller.
De vil smage godt med en klassisk vaniljecreme med fløde og lidt syltetøj?
Prøv også med Nutellacreme. Du kan også røre flødeskummet med lidt syltetøj, så fyldet bliver en lækker bærskum?
Tjek også denne opskrift på marcipanremonce ud.
Du kan bruge en lækker kaffecreme, en lækker flødeskum med kaffesmag? Eksperimentér gerne med opskriften.
Rigtig god fornøjelse med dine semlor. Jeg er sikker på at de også vil blive et hit hjemme hos dig.
Få flere lækre opskrifter på fastelavnsboller her:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.