Semlor. Uhm her får du opskriften på de populære svenske fastelavnsboller.

Øj nogle lækre fastelavnsboller! De smagte så godt og jeg har glædet mig rigtigt meget til at dele opskriften med dig.
Semlor - opskrift på svenske fastelavnsboller

Hvad er semlor?

Fastelavnsbollerne er helt anderledes end de danske med creme, syltetøj og fløde eller wienerbrødsdej.

En semla fastelavnsbolle er en sød bolle med kardemomme, hvor toppen skæres af og krummen blandes med en lækker marcipancreme. Semlor - opskrift på svenske fastelavnsboller

Cremen består af revet marcipan, hakkede mandler og fløde, der blandes til en lækker marcipanmasse, der fyldes tilbage i bollens hulrum.

Til slut pyntes med vanilje flødeskum på toppen og et lille drys sigtet flormelis.

Så er semlor fastelavnsbollerne klar til servering.Semlor - opskrift på svenske fastelavnsboller

Ja sådan laver man faktisk semlor. Haps, de smager bare så godt. Dem må du prøve!

Jeg lavede en portion semlor i sommerhuset i dag og sikke en succes! Det er bestemt ikke sidste gang, jeg laver fastelavnsboller på den måde.

Hvis du også synes at fastelavnsboller af f.eks. wienerbrød eller butterdej godt kan blive lidt for søde/smørtunge, så vil du elske disse.Semlor - opskrift på svenske fastelavnsboller

Uhm jeg er vild med dem. Smagen af vanilje, kardemomme og marcipan er skøn. Lækre fastelavnsboller, med lækkerier gemt under “låget”.

Glæd dig til at smage disse semlor. De er så gode. Semlor - opskrift på svenske fastelavnsboller

Opskriften er nem og du får den lige her:

Semlor – få nem opskrift på svenske fastelavnsboller med marcipan hér

Semlor - opskrift på svenske fastelavnsboller
Lækre svenske semlor fastelavnsboller med marcipancreme og flødeskum
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 1 time 15 minutter
Samlet tid: 1 time 45 minutter
Ret: Semlor - opskrift på svenske fastelavnsboller
Portioner: 12 stk
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

Semlor boller:

  • dl mælk lunkent
  • 25 gram gær
  • 75 gram smør
  • 75 gram sukker
  • 1 æg
  • 1 tsk kardemomme kan udelades
  • 1 nip salt
  • 450-500 gram hvedemel ca. Dejen må godt klistre lidt, men skal slippe fad og fingre
  • Pensling: 1 sammenpisket æg

Marcipancreme

  • 125 gram marcipan revet
  • 75 gram mandler finthakkede. Kan evt. udelades
  • 1-1½ dl mælk kaffefløde eller fløde kan også bruges
  • krummen fra semlor bollerne

Flødeskum med vanilje:

  • 2½-3½ dl fløde du bestemmer selv, hvor flødemængden
  • 1 spsk vaniljesukker
  • 1 spsk flormelis smag til
  • Drys: 2 spsk flormelis (sigtet)

Sådan gør du

Semlor boller:

  • Lun mælken sammen med smørret, gøres nemmest i mikroovnen eller i gryde. Når blandingen er fingervarm, røres gæren i. Tilsæt sukker og æg
  • Bland kardemomme og salt med lidt af melet og rør det i. Tilsæt nu hvedemel lidt efter lidt, til dejen kan slippe fad og fingre. Melmængden er kun vejledende. Dejen kan æltes med håndkraft eller køkkenmaskine.
  • Lad nu dejen hæve tildækket et lunt sted, gerne i ovnen v. 40 grader. Dejen skal hæve ca. til dobbelt størrelse ca. 30 minutter.
    Semlor - opskrift på svenske fastelavnsboller
  • Beklæd en bageplade med bagepapir og form nu små boller. Jeg fik 12 af denne portion. Lad nu bollerne hæve tildækket et lunt sted, gerne i ovnen v. 40 grader. Bollerne skal hæve ca. til dobbelt størrelse ca. 20 minutter.
    Semlor - opskrift på svenske fastelavnsboller
  • Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Pensl nu bollerne forsigtigt med sammenpisket æg
    Semlor - opskrift på svenske fastelavnsboller
  • Bag bollerne ca. 8-10 minutter v. 200 grader varmluft (225 grader alm. ovn) De er færdige, når de er gyldne og sprøde. De må ikke blive for mørke. Lad bollerne køle
    Semlor - opskrift på svenske fastelavnsboller

Marcipancreme:

  • Når fastelavnsbollerne af afkølet, skærer du et låg/toppen af bollerne og udhuler dem. Krummen lægger du i en skål og blander med revet marcipan, finthakkede mandler og fløde. Tilsæt fløde, til marcipanmassen er er blød og cremet.
    Semlor - opskrift på svenske fastelavnsboller
  • Du kan spøjte marcipancremen ud i bollens hulrum med sprøjtetylle, eller du kan bare fordele den i bollerne med en spiseske.

Flødeskum med vanilje:

  • Pisk fløden og smagden til med vaniljesukker og flormelis. Fyld flødeskummet i en sprøjtepose og pynt semlor bollerne. Du kan også bare sprøjte den ud med en plastpose
    Semlor - opskrift på svenske fastelavnsboller
  • Læg låg på semlor fastelavnsbollerne og sigt et drys flormelis ovenpå. Nu er de klar til servering.
    Semlor - opskrift på svenske fastelavnsboller

Noter

Bollerne er fryseegnede uden marcipancreme og flødeskum. 
Du kan bage bollerne i forvejen og så vente dem at pynte dem til sidst. 
Du kan fylde semlor fastelavnsbollerne med vaniljecreme, Nutella, syltetøj ell. lign. i stedet
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

Semlor - opskrift på svenske fastelavnsboller

En semla fastelavnsbolle er lækre svenske fastelavnsboller med mandelcreme og vanilje flødeskum

Hvor var det spændende at afprøve en helt ny slags fastelavnsboller.

Inspirationen har jeg fået på Instagram, hvor jeg følger flere svenske madbloggere. Deligt med ny inspiration fra vores nabolande. 🙂

Det var genialt at udhule bollerne og så genbruge krummen. Marcipancremen var perfekt som fyld til de søde boller.

Jeg brugte kaffefløde til marcipancremen, men du kan også bruge mælk i stedet.
Semlor - opskrift på svenske fastelavnsboller

Semlor bollerne bages kort tid i ovnen ved høj varme. De bliver hurtigt mørke.

Hold godt øje med dem, for de skal nemlig helst ikke bage for længe.

Jo lysere semlor boller, jo blødere boller. Jo mørkere de er, jo sprødere bliver de.
Semlor - opskrift på svenske fastelavnsboller

Jeg fordelte bare marcipanmassen i bollerne med en spiseske, men du kan også sprøjte den ud.

Sjus dig lidt frem med den mængde mælk/fløde du skal bruge. Det afhænger meget af hvor meget “krumme” du udhuler bollerne med.

Hvis du bruger meget brødfyld, så skal der mere fløde/mælk til, for at mandelcremen bliver lind.

Jeg brugte kaffefløde til marcipancremen, men du kan sagtens også bare bruge mælk. Semlor - opskrift på svenske fastelavnsboller

Mandlerne hakkede jeg bare fint, men du kan også riste dem lidt på panden, så de får mere smag.

Flødeskummet på toppen smagte jeg til med vaniljesukker og flormelis. Jeg har bare angivet at du skal bruge 1 spsk af hver, men smag til.

Du bestemmer hvor sød en vaniljesmag de skal have.

Prøv også disse lækre croissant semlor af færdig croissantdej.

Semlor - opskrift på svenske fastelavnsboller

Du kan sagtens putte andet fyld i dine semlor fastelavnsboller.

De vil smage godt med en klassisk vaniljecreme med fløde og lidt syltetøj?

Kagecreme med fløde opskrift på vaniljecreme
Cremet og luftig kagecreme med flødeskum
Se opskriften her
Kagecreme med fløde opskrift på vaniljecreme

Prøv også med Nutellacreme. Du kan også røre  flødeskummet med lidt syltetøj, så fyldet bliver en lækker bærskum?

Tjek også denne opskrift på marcipanremonce ud.

Du kan bruge en lækker kaffecreme,  en lækker flødeskum med kaffesmag? Eksperimentér gerne med opskriften.

Rigtig god fornøjelse med dine semlor. Jeg er sikker på at de også vil blive et hit hjemme hos dig. Semlor - opskrift på svenske fastelavnsboller

Få flere lækre opskrifter på fastelavnsboller her:

1.

Fastelavnsboller uden gær - nem opskrift
Nemme fastelavnsboller med creme og glasur - bagt nemt uden gær
Se opskriften her
Fastelavnsboller med creme og glasur - nemme og uden gær

2.

Fastelavnsboller med vaniljecreme opskrift
Fastelavnsboller med vaniljecreme - bløde og lækre
Se opskriften her

3.

Fastelavnsboller med marcipan og nougat
Verdens bedste fastelavnsboller med marcipanremonce og nougat
Se opskriften her
Fastelavnsboller - de bedste opskrifter

4.

Hurtige fastelavnsboller uden gær - opskrift
Hurtige fastelavnsboller med marcipanremonce, syltetøj og chokolade
Se opskriften her
Nemme fastelavnsboller med remonce opskrift

5.

Fastelavnsboller med creme marcipan & nougat
Fastelavnsboller med marcipan og nougat - nemme at lave
Se opskriften her
Fastelavnsboller med kakaomarcipan og nougat

6.

Fastelavnsbolle vandbakkelser med fyld
Nemme fastelavnsboller af vandbakkelsesdej
Se opskriften her
Fastelavnsbolle vandbakkelser med fyld

7.

Vandbakkelser med creme - nem opskrift
Lækre vandbakkelser med flødecreme - gode som fastelavnsboller
Se opskriften her
Vandbakkelser med creme - nem opskrift

8.

Vandbakkelser med kakao og kaffe flødeskum
Lækre kakao vandbakkelser med kakao, kaffe flødeskum og mokkaglasur
Se opskriften her
Vandbakkelser med kaffe flødeskum og glasur

9.

Vandbakkelser - walesboller med fyld opskrift
Lækre vandbakkelser lavet som walesboller med bærskum
Se opskriften her
Vandbakkelser - walesboller med fyld opskrift

10.

Nemme fastelavnsboller med marcipan remonce
Nemme fastelavnsboller med marcipan - skal ikke rulles ud
Se opskriften her
Nemme fastelavnsboller med marcipan remonce

11.

Gammeldags fastelavnsboller med creme og sveskemos
Klassiske fastelavnsboller, med vaniljecreme og svesker
Se opskriften her
Gammeldags fastelavnsboller med creme & svesker

12.

Croissant semlor - fastelavnsbolle croissant
Små fine fastelavnsboller af croissantdej på dåse
Se opskriften her
Croissant semlor - fastelavnsbolle croissant


author avatar
Gitte Hansen
Elsker at lave nem mad, bage lækre kager, udvikle nye opskrifter og formidle til bloggens næsten 80.000 følgere på sociale medier. Arbejder nu fuld tid med nogetiovnen.dk efter 30 år som bibliotekar. Med over 1 mio. månedlige visninger og over 3000 nemme opskrifter, er Nogetiovnen.dk én af Danmarks største madblogs.