Go Back Email Link
+ servings
Kartoffelbrød opskrift – brød med revet kartoffel
Udskriv
5 fra 1 stemme

Kartoffelbrød opskrift – brød med revet kartoffel

Saftigt groft brød med kogte kolde kartofler
Forb. tid30 minutter
Tilb. tid13 minutter
Samlet tid43 minutter
Ret: Brød, madbrød og tærter
Servings: 2 brød
Author: Gitte Hansen

Ingredienser

  • dl tykmælk eller andet surmælksprodukt. Mælk kan også bruges
  • 4 dl kogende vand
  • 3-400 gram kogte kolde kartofler revet eller mosede. Rå kartofler kan også bruges og kartoffelmos også. Andre kogte rodfrugter og grøntsager kan også bruges
  • 50 gram gær
  • 1 spsk sukker
  • ½ tsk salt
  • 200 gram havregryn 5 dl
  • 6-800 gram hvedemel gerne Manitobamel, Tipo 00 mel. 2-3 dl mel kan erstattes af grovere melsort (eller lidt ekstra havregryn)
  • Pensling: Mælk. Drys: Solsikkekerner, sesam eller andre frø/kerner

Sådan gør du

  • Riv, mos eller blend kartoflerne og hæld kogende vand over. Rør godt, så kartoffelstykkerne opløses mest muligt.
    Kartoffelbrød opskrift – brød med revet kartoffel
  • Tilsæt tykmælk/mælk eller andet surmælksprodukt til blandingen er lunken. Bland herefter gær, salt og sukker i. Tilsæt resten af tykmælken og rør nu havregryn i.
    Boller med kartofler - grove kartoffelbrød
  • Tilsæt melet lidt efter lidt og gem lidt til æltningen også. Der skal kun lige tilsættes mel nok til at dejen slipper fad og fingre. Ælt gerne dejen i en køkkenmaskine, eller brug håndkraft.
    Kartoffelbrød opskrift – brød med revet kartoffel
  • Lad dejen hæve i en skål med låg. Du kan speedhæve den 15 minutter i ovnen v. 30 grader eller lade den hæve 30 minutter v. stuetemperatur.
    Kartoffelbrød - brød og boller med kartofler
  • Form 2 aflange franskbrød, eller 1 franskbrød og boller af resten af dejen. Du kan få 2 franskbrød eller 20 boller af denne portion. Kan også bages som flutes. Læg brødene på en bageplade beklædt med bagepapir.
    Kartoffelbrød opskrift – brød med revet kartoffel
  • Pensl bollerne med mælk og drys med kerner/sesam el. lign. Tildæk bagepladen med et viskestykke og stil den til speedhævning 15 minutter v. 30 grader (eller 30 minutter v. stuetemperatur) - de skal ca. hæve til dobbelt størrelse.
    Kartoffelbrød opskrift – brød med revet kartoffel
  • Bag brødene ca. 35-40 minutter v. 175 grader varmluft (200 gr. alm. ovn). Stil evt. et fad vand ind i ovnen imens. Boller skal kun bage ca. den halve tid Brødene er færdige, når de er gyldne, sprøde og hule når du banker på de munder bunden
    Kartoffelbrød opskrift – brød med revet kartoffel

Noter

1/3 af hvedemelet, kan erstattes med grovere meltype.
Rå revet kartofler kan også bruges og kartoffelmos også. Kartofler kan erstattes med andre rodfrugter f.eks. gulerødder, squash, pastinak, rødbeder, persillerod
Franskbrødet kan bages som boller eller flutes også - tilpas bagetiden i så fald.
Kartoffelbrødene er fryseegnede
Tilsæt evt. også friske/tørrede krydderurter eller friskpressede hvidløgsfed.