Riv, mos eller blend kartoflerne og hæld kogende vand over. Rør godt, så kartoffelstykkerne opløses mest muligt.
Tilsæt tykmælk/mælk eller andet surmælksprodukt til blandingen er lunken. Bland herefter gær, salt og sukker i. Tilsæt resten af tykmælken og rør nu havregryn i.
Tilsæt melet lidt efter lidt og gem lidt til æltningen også. Der skal kun lige tilsættes mel nok til at dejen slipper fad og fingre. Ælt gerne dejen i en køkkenmaskine, eller brug håndkraft.
Lad dejen hæve i en skål med låg. Du kan speedhæve den 15 minutter i ovnen v. 30 grader eller lade den hæve 30 minutter v. stuetemperatur.
Form 2 aflange franskbrød, eller 1 franskbrød og boller af resten af dejen. Du kan få 2 franskbrød eller 20 boller af denne portion. Kan også bages som flutes. Læg brødene på en bageplade beklædt med bagepapir.
Pensl bollerne med mælk og drys med kerner/sesam el. lign. Tildæk bagepladen med et viskestykke og stil den til speedhævning 15 minutter v. 30 grader (eller 30 minutter v. stuetemperatur) - de skal ca. hæve til dobbelt størrelse.
Bag brødene ca. 35-40 minutter v. 175 grader varmluft (200 gr. alm. ovn). Stil evt. et fad vand ind i ovnen imens. Boller skal kun bage ca. den halve tid Brødene er færdige, når de er gyldne, sprøde og hule når du banker på de munder bunden