Grove boller med havregryn og kolde kartofler – stop madspild

  • Grove boller med havregryn og kolde kartofler - stop madspild
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Grove boller med havregryn og kolde kartofler - stop madspildHar du også tit en rest kolde kartofler til overs? Prøv næste gang at putte kartoflerne i boller eller franskbrød. Det giver saftigt og lækkert brød.

Du behøver såmænd ikke en særlig opskrift – mos eller riv bare kartoflerne og tilsæt dem til din yndlingsbolleopskrift eller brug opskriften nedenfor til inspiration.

Kartoffelmængden kan også variere – brug dem du har, men max. 8-10 stk vil jeg tro, ellers vil bollerne nemt kunne blive for tunge i det. Jeg vejede min kartoffelmængde af til 3-400 gram, men du behøver ikke ramme så præcist. Smukke brød og boller bagt med Majsmel & ManitobamelJeg har brugt havregryn og Manitobamel til bollerne. Har du dette mel eller Tipo 00 mel på lager, så brug endelig gerne det. Disse meltyper har særlig god bageevne, for det indeholder meget protein. Bollerne hæver ekstra godt op og brødet bliver mere blødt og luftigt.

Melet kan købes i de fleste butikker, også discountbutikkerne. Bare rolig. Du kan sagtens bruge almindeligt hvedemel også.Grove boller med havregryn og kolde kartofler - stop madspildØnsker du grovere boller, kan du erstatte 1/3 af det hvide mel med grovere melsort. Jo grovere mel, jo tungere brød dog. Det er det hvide mel, der får bollerne til at hæve godt op. Bare lige så du er obs. på det.

Mel-mængden er angivet med ca.-angivelse nedenfor og den er kun vejledende. Måske du skal bruge mere/mindre mel? Brug kun lige så meget mel at dejen kan æltes uden at hænge i fad og fingre. Hvis du bruger for meget mel, vil dine boller kunne tørre og hårde

Bolle-opskriften nedenfor kan du bruge som basisopskrift, når du vil bage grovboller og den er altså også fin til grovbollerne med kartofler.

Grove boller med havregryn og kolde kartofler - stop madspild
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 13 minutter
Samlet tid: 43 minutter
Ret: Brød, madbrød og tærter
Kategori: Brød og kager
Portioner: 20 stk.
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • dl tykmælk eller andet surmælksprodukt. Mælk kan også bruges
  • 4 dl kogende vand
  • 4-400 kogte kolde mosede kartofler
  • 50 gram gær
  • 1 spsk sukker
  • ½ tsk salt
  • 5 dl havregryn
  • Ca. 10-12 dl hvedemel - gerne Manitobamel Tipo 00 mel. 2-3 dl mel kan erstattes af grovere melsort (eller lidt ekstra havregryn)
  • Pensling: Mælk. Drys: Solsikkekerner eller andre frø/kerner

Sådan gør du

  • Mos kartoflerne og hæld kogende vand over. Rør godt, så kartoffelstykkerne opløses mest muligt.
  • Tilsæt tykmælk/mælk eller andet surmælksprodukt til blandingen er lunken. Bland herefter gær, salt og sukker i.
  • Tilsæt resten af tykmælken og rør nu havregryn i.
  • Tilsæt melet lidt efter lidt og gem lidt til æltningen også. Der skal kun lige tilsættes mel nok til at dejen slipper fad og fingre. Ælt gerne dejen i en køkkenmaskine.
  • Lad dejen hæve i en skål med låg. Du kan speedhæve den 15 minutter i ovnen v. 30 grader varmluft eller lade den hæve 30 minutter v. stuetemperatur.
  • Form boller og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Brug evt. lidt mere mel, når du skal trille. Der bliver ca. 18-20 boller af denne portion - afhængig af størrelse.
  • Pensl bollerne med mælk og drys med solsikkekerner/sesam/græskarkerner eller lign.
  • Tildæk bagepladen med et viskestykke og stil den til speedhævning 15 minutter v. 30 grader varmluft (eller 30 minutter v. stuetemperatur)
  • Tag bollerne ud og skru ovntemperaturen op på 200 grader varmluft.
  • Stil et fad med vand ind i bunden af ovnen (det er RIGTIGT godt, når du bager brød)
  • Bag bollerne 15-20 minutter v. 175 grader varmluft - afhængig af størrelse.
  • Bollerne er færdige, når de er gyldne og sprøde på toppen og lyder hule i bunden, når du banker på dem.
  • Note: Dejen kan sagtens laves som franskbrød også

Prøv at putte de kolde kartofler i boller, næste gang du har nogen i overskud. Bollerne bliver saftige og lækre og så får du ovenikøbet den allerbedste stop-madspilds-samvittighed, når du bager dem. Bollerne holder sig friske i flere dage og får I ikke spist dem alle, kan resten fint fryses.

Bollerne kan spises som morgen- eller frokostboller og som madbrød til suppe vil de også passe perfekt. Prøv dem også til lun leverpostej, med en skive ost på eller en god spegepølse måske?

Bollerne er nemme at lave og hvis du bruger “speedhævningen” som nævnt i opskriften ovenfor, så kan du snildt nå at bage en portion, selv på en travl hverdag hvor I er sent hjemme.

Så er brødkurven fyldt med lækre kartoffelboller klar til dig. Jeg håber de vil smage dig 🙂 Grove boller med havregryn og kolde kartofler - stop madspild


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

2
Skriv en kommentar

1 Kommentar tråde
1 Tråd svar
0 Følgere
 
Mest reagerede kommentar
Hotteste kommentar tråd
2 Kommentar forfattere
  Tilmeld mig notifikationer  
Nyeste Ældste Flest stemmer
Underret mig om
Kathrine

Hvis der er kogte kartofler til overs, bliver de altid brugt til braskartofler. De er et kæmpe hit i min familie 🙂

Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse af websitet.  Se vores cookies- og privatlivspolitik. Jeg accepterer