Gigant burgere med kæmpe bøffer og små stegte kartofler

Onsdagen bød på gigant-burgere. I XL-klassen. Gigantiske! Kæmpe!. Lækre!

Hjemmebagte burgerboller med paprika, birkes og sesam. Burgerboller der for en gangs skyld blev 100 % perfekte. Sprøde på toppen og bløde indeni, med en god fast krumme.

Opskriften på de lækre boller kommer lige om lidt. Først skal du lige se burger-bøfferne. De var ikke engang hjemmelavede, men købte deluxe-burgerbøffer. Jeg KAN simpelthen ikke lave burgerbøffer så flade og store at de kan fylde vores gigantburgere ud, men så er det jo godt at TULIP kan! 😉

“99% beef”. Kan ikke stoppe med at spekulere over hvad den sidste 1% så består af 🙂

Disse burgerbøffer kan købes for 40-50 kr i de fleste supermarkeder. Der er 6 i pakken. Mændene i huset spiser 2 hver og pigerne 1. Det passer lige med 6.

Vi laver altid dobbelt portion burger boller. Menuen ligger derfor fast imorgen. Der skal vi da have burgere! Imorgen med kylletter og karrydressing. Mon ikke også du får et billede af den 😉

Opskriften er baseret på en Ciabatta-brødblanding fra ALDI godt peppet op med ylette, havregryn, speltmel, og rugmel.

Du kan sagtens blot bruge almindeligt hvedemel istedet for en brødblanding. Denne faldt ud af mit køkkenskab og insisterede på at komme med i røremaskinen. 😉 Faktisk en okay melblanding Aldi har produceret her. Kan fås for under 10 kr.

Opskrift på burgerboller med paprika, birkes og sesam :

8 dl. lunkent vand

25 gram gær

1 ciabattablanding (fra Aldi) ellers 1 kg hvedemel

½ liter ylette

4 dl. havregryn

2 dl rugmel

4 dl. speltmel (eller fuldkornshvedemel)

1 tsk. salt.

Drys : Groft salt, paprika, sesam, kværnet barbecuekrydderi

Fremgangsmåde : 

Rør gæren ud i den lunkne vand. Tilsæt melblanding (jeg ved godt der er tørgær i, men pyt med det. Man er nødt til at tilsætte lidt ekstra gær, hvis man supplerer med mere mel, som jeg gør her).

Brug gerne røremaskine.

Tilsæt ylette, salt og mel. Gem 2-3- dl mel og rør lidt i af gangen. Dejen skal slippe dejkrog og skål og bestå “finger-prøven”. Kan du stoppe en finger i dejen uden dejen hænger alt for meget ved er den fin. Bollerne skal kunne trilles (dyp evt. fingrene i mel inden). Kan du fornemme konsistensen på billedet her nedenfor?

Måske du skal have mere/mindre mel i? Opskriften er selvpåfunden. Måske du foretrækker andre melsorter? Eksperimenter dig gerne ud i nye mel-eventyr 🙂

Dejen sættes til hævning 20 minutter i ovnen (ja i ovnen! 😉  på 50 grader varmluft.

Dejen hæver næsten til dobbelt størrelse på under en halv time. Smart med lynhævning i ovnen, men en italiener ville nok korse sig. Har du god tid, så lad dejen hæve 45 minutter på køkkenbordet med et klæde over.

Form flade burgerboller af dejen. Jeg formede 12 stk. 6 til aftenens bøffer og 6 til morgenens kylletter. Forudsigeligheden længe leve 😉 Resten af dejen formede jeg boller af.

Pensl bollerne med A38/ylette/mælk/. Drys med paprika, barbecuekrydderi, salt, sesam og birkes, eller hvad du nu har fantasi til 🙂

Bollerne sættes i den 50 grader varme ovn og hæver yderligere 30 minutter.

Imens klargøres små kartofler og grønt.

Kartoflerne skylles og vendes i olie og salt. Små hurtige kartofler, der er vaskede på forhånd. GENIALT!

Grønt til burgerfyld klargøres.

I mit køleskab var der idag agurk, rødløg, salat, tomat. Peberfrugt havde vi også, den glemte vi at skære i skiver. Det husker vi imorgen. Brug hvad du har. Som dressing brugte vi ketchup, pommes frites dressing, og karrydressing. Frit valg.

Bollerne sættes i ovnen. Temperaturen skrues op. Bollerne skal bage 20-25 minutter ved 200 grader. De skal være sprøde og gyldne.

Imens steges bøfferne. Frosne bøffer. 5 minutter på hver side og skru hurtigt ned for temperaturen og lad dem stege færdige ved meget svag varme. Pas på. De bliver let tørre og hårde.

Bøfferne holdes lune til bollerne er færdige. Sådan ser de færdige burgerboller ud. De fik nok nærmere 27 minutter.

Kartoflerne tages ud. Dinner is ready. Byg din egen burger.

Klar. Parat. Start! 🙂

Sønnikke byggede en overdimensioneret burger der næsten kunne kandidere til World Book of Records.

Og det vilde er. Sønnikke kunne spise to (!!)* En ansvarlig mor ville have stoppet drengen. Jeg var bare fascineret. Min skønne dreng gemmer sin appetit til livretterne. Behøver jeg sige, at hjemmelavede burgere er en af dem 😉

Prøv det. Det KAN virke uoverskueligt at bage burgerboller på en ganske almindelig hverdag, men tænk på, at dagen efter skal man stege kylletter og ordne grønt. En maddag på frihjul kan koste lidt kræfter dagen før 😉

Velbekomme! 🙂

Mere inspiration

4 Kommentarer

  1. Anne 4. oktober 2012 af 14:41- Svar

    Burgerboller skál være hjemmelavet! – Fik bøfsandwiches igår, og hjemmebag gør altså en stor del af jobbet for at sådan en omgang bliver akkurat så lækker, som det kan lade sig gøre. Uhm (:

    – Anne

    • Gitte Hansen 4. oktober 2012 af 21:11- Svar

      Ja du har helt ret! Det er ærgerligt for en god bøf at stoppe den ind i dårligt købe “pap”-brød. Hvis jeg ikke orker at bage en burgerbolle så undværer jeg hellere den burger.Synes desværre ikke jeg har fundet gode købe-burger-brød alternativer?
      Tak fordi du har lyst til at kigge med. Det er hyggeligt 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  2. mette hannesbo 4. oktober 2012 af 07:50- Svar

    For nulan det ser godtnok lækkert ud!!

    Mht bøfferne, kan du sagtens lave dem selv, tricket er, at forme dem, og så fryse dem ned, de svinder forbavsende lidt, når de har været frosset.

    Jeg har en bøfformer, jeg har købt via grillguru.dk, som kan lave bøffer på 160 gr, og 200 gr, jeg køber fars, og så former jeg mange bøffer, pakker ind i film, og fryser dem ned på fx en bageplade, og smider i poser, når de er frosne.

    Super nemt, og super godt, når man som du og jeg ikke gider bøffer, der ikke kan fylde brødet ud 😉

    Tak for en fantastisk blog, og mange lækre ideer, en kæmpe inspiration, tak!

    • Gitte Hansen 4. oktober 2012 af 21:15- Svar

      Tusind tak for dine søde ord. Du kan tro at de varmer og giver mig lyst til at fortsætte. Superhyggeligt at du har lyst til at kigge med.
      Genialt påhit du har der med en dims der kan forme bøffer, måske det er et julegaveønske til sådan en som mig der snart har alt?
      Det var virkeligt dejligt med den gode ide og din feedback iøvrigt 🙂
      Vi snakkes ved. Igen er jeg sikker på 🙂
      Mange venlige hilsner
      Gitte

Læg en kommentar