Baconbrød, foccaciaboller, franskbrød. Af samme grunddej

I min familie er vi heldige. Vi har stadigvæk ferie. En lang en af slagsen. Skønt. 🙂

Vi tager dagene som de kommer. Spiser når vi er sultne. Sover når vi er trætte. Står op når vi er friske. That’s a good ferie! 🙂

Arbejder lidt i haven imellem bygerne. Holder lidt pauser. Skåner kroppens haveskader med hyppige pauser. Arbejder lidt videre. Ser familie og venner.

Har haft et skønt feriebarn på besøg. Skønt med tid og overskud til det. Bager. Bager. Bager. Skønt med tid og overskud til det 🙂

Idag skulle feriebarnet hentes hjem igen. Det betød feriekaffegæster på matriklen. Wee. Det kan vi godt lide! Så kommer der ekstra liv i huset og flere munde at mætte. Flere der har lyst og gider smage på alt det bagværk der produceres her 😉

Idag lykkedes det at få tryllet 3 slags brød ud af en grunddej.

Foccaciaboller,  et kæmpe franskbrød med sesam og små baconbrød med ost, soltørrede tomater, origano og chiliolie på toppen. Grunddejen kunne også være brugt som dej til f.eks. (sundere) kanelsnegle eller pestosnegle, men det blev det ikke lige til idag.

Opskriften blev lavet på slump, men jeg brugte nok ialt ca 3 kg mel. 1 kg sigtemel og 2 kg hvedemel. Fik ikke brugt groft mel i dejen, hvorfor ved jeg egentlig ikke, men især min søn lyste op da han så alt det hvide brød. Han ELSKER det og er SÅ træt af mit normalvis grove brød.

Jeg vil gætte på at jeg brugte 10-12 dl. væske (lunkent vand og tykmælk). Jeg brugte en tykmælkrest og det bliver dej jo kun bedre af. Beklager at jeg ikke fik målt nøjagtigt af, men prøv at start med ½-1 ltr. væske. Tilsæt 50 gr. gær, salt og mel. Kun lige mel nok til at dejen kan æltes så den begynder at slippe skålen og fingrene. Jo mindre mel jo bedre brød. Det er min erfaring.

Jeg brugte min Kenwood røremaskine, men håndkraft kan også bruges 🙂

Dejen skal hæve i ca. 30 min. Hvis du laver en stor portion så husk lige at fordel dejen i 2 skåle. Min var på vej til at flyde ud over køkkenbordet 😉

Hvis du vil lave baconboller, som jeg gjorde idag, så tag 1/3 del af dejen fra inden første hævning. Brug evt. røremaskinen til at ælte de grovere ingredienser ind i dejen. Jeg havde en pakke bacon der skulle bruges, nogle soltørrede tomater og tilsatte også lidt ost og oregano.  Når bacondejen er rørt stilles denne også til hævning.

Du kan tilsætte hvad du nu foretrækker i dejen. Har du noget i køleskabet der trænger til at blive brugt? Friske krydderurter, pepperoni i skiver, skinketern, peberfrugt, løgstykker. Kun fantasien sætter grænser. 🙂Efter de 30 minutters hævning formes små boller eller små fluteagtige brød. I Italien havde jeg købt denne peberolie og den penslede jeg med. Iblandede lige noget chili i olien. Kan godt lide når madbrød er krydrede på toppen 🙂

Efter pensling stilles brødene til hævning i 30 minutter.

Da baconbrødene var trillet, hældte jeg 1/3 af dejen i en franskbrødsform. Smurte med tykmælk og dryssede med sesam. Voila. Stilles til hævning i 30 minutter.Den sidste trediedel dej formede jeg store runde flade boller af, som jeg penslede med olie, oregano og groft salt. Foccaciabollerne blev også stillet til hævning i 30 minutter..Ovnen opvarmes til 200 grader. Franskbrødet kom nederst i ovnen og baconbrødene kom ind først. De fik ca. 15 minutter (tag dem ud når de er gyldne). Jeg lod franskbrødet blive, da det var foccaciabollernes tur til at komme ind. Bollerne fik også ca. 15 minutter. Franskbrødet havde så fået en halv time og det var nok. Tag evt. brødet ud af formen og bank på det under bunden efter en halv time. Lyder det hult er det færdigt.

Mine store børn var vilde med baconbrødene. De smagte “vold-nice” som min datter udtrykte det. Og det er positivt hvis nogen skulle være i tvivl. ;-D Hun spurgte om vi ikke kunne lave et bjerg af dem til madpakkerne. Nu er vi startet med at komme en masse i fryseren til den forestående skolestart og så må vi prøve at huske på den gode ide.

Smart med en dej der kan laves forskellige varianter af.

Heldigvis var vores feriekaffegæster sultne. De ville gerne smage på det hele. Min søde niece Mie og jeg havde også bagt en kanelæblekage i går aftes. Mie og jeg elsker at bage sammen. Mie var vores søde feriebarn. Vi håber snart hun kommer igen. Mere om kanel-æblekagen i et senere indlæg…Der var brød og kager i lange baner. Godt med gode poser til fryseren nu hverdagen snart starter igen.  Der venter dog lige endnu nogle feriedage hvor tingene kan foregå i eget tempo. Herligt 🙂

Mere inspiration

Læg en kommentar