Grovboller med fuldkorn og brune bananer

  • Grovboller med fuldkorn og brune bananer

Grovboller med fuldkorn og brune bananer

Sommerferie – efterårsferie – same same? Så vidt jeg kan læse mig til lover vejrudsigten efterårsvejr, hvad enten man befinder sig i Norge eller i Danmark.

Vi holder den gående i fjeldhytten i Norge, med uldsokker, uldsweatere og en beslutning om ikke at lade sig slå ud. Vi nyder ferien, vejret til trods.

De kolde temperaturer betyder f.eks. at det er en sand fornøjelse når der kommer gang i ovn og komfur, så bliver køkkenet bare endnu sjovere og hyggeligere at opholde sig i 🙂

Vi bager koldthævede boller hver morgen og bager også et franskbrød i ny og næ, om aftenen, af den koldthævede dej. Vi har rugbrødsformen og to sultne teenagere med. Nogen gange er der nogen der bliver aftensultne, og så gør et nybagt franskbrød lykke.

I dag skal du høre om nogle lækre grovboller vi bagte forleden, af vores overskydende danske bananer, der efterhånden var blevet brune og triste.

DSC_6319

Bollerne blev udelukkende bagt med denne norske mel, som viste sig at være en meget grov fuldkornshvedemel, også selvom posen beskrev det som “finmalt”. Bollerne blev meget grove, nærmest rugbrødsboller med 11 gram kostfibre pr. 100 gram mel. Lækre boller, hvis du spørger mig og resten af familien. Vi er ikke fan af det hvide brød, vi foretrækker brød med “bid” der mætter, længe. Ja så store er mine børn blevet nu. 😉

DSC_6329

Når der bruges meget fuldkornsmel, hæver bollerne ikke så flot op, som hvis der kun bruges hvedemel. Normalt skal minimum halvdelen af melet være hvedemel, men du kan fint gøre som os, og kun bruge 100 % fuldkornshvedemel, hvis du altså også foretrækker grovere boller.  Grovboller er sunde, mættende og din mave har godt af dem, ja men du bestemmer jo helt selv hvor grove dine boller skal være.

Bollerne vil være ideelle som frokost- /sandwich- eller madpakkeboller og smager helt fortrinligt lune med iskoldt smør på og et stykke lækkert pålæg (eller pålægschokolade! 😉

Grovboller med fuldkorn og brune bananer

Der blev 17 boller af denne portion, og bollerne var væk dagen efter (!)

Du kan jo ikke lige opdrive dette norske mel hjemme i Danmark, men brug bare det danske fuldkornshvedemel eller brug 6 kopper hvedemel og 5 kopper grahamsmel, der også er meget fiberholdigt. Jeg brugte 2 brune bananer, men brug gerne flere. Bollerne bliver ikke supersøde og banansmagen er ikke så gennemtrængende, at du ikke vil kunne spise bollerne med pålæg. Mine teenagerne stemmer HØJT i kor for at bollerne spises med pålægschokolade. Så er anbefalingen hermed givet videre til dig 🙂

DSC_6322

Grovboller med fuldkorn og brune bananer
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug ialt
 
Grovboller med fuldkorn og brune bananer
Forfatter:
: Brød, madbrød og tærter
: Brød og kager
Portioner: 17 stkj
Det skal du bruge:
  • 25 gram gær
  • 4 kopper lunkent vand
  • 1 tsk salt
  • 2 (ell. flere) brune mosede bananer
  • 11 kopper fuldkornsmel (erstat evt. 5 dl med alm. hvedemel)
  • Evt. grofthakket chokolade
Sådan gør du:
  1. Lun vandet
  2. Opløs gæren heri.
  3. Tilsæt salt og mosede bananer
  4. Tilsæt mel. Bruger du to forskellige meltyper, så start med den grove mel og tilsæt hvedemelet lidt efter lidt. Der skal kun lige tilsættes mel, til dejen kan slippe skål og fingre
  5. Lad dejen hæve tildækket ½ time et lunt sted (evt. i ovnen på 25 grader varmluft)
  6. Form dejen til boller og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
  7. Lad bollerne efterhæve tildækket ½ time et lunt sted (evt. i ovnen på 25 grader varmluft)
  8. Bag bollerne 12-15 minutter v. 175 grader varmluft.
  9. Bollerne er færdige når de er gyldne og lyder hule under bunden, når du banker på dem.

Har du en masse brune bananer, er det en oplagt måde at få dem brugt på. Tilsæt evt. grofthakket chokolade og så har du pludselig et lækkert sød – og sundt – mellemmåltid, helt i stop-madspilds-ånd.

Dine børn vil juble, tror jeg, hvis du bager disse bananboller til madpakken – jeg tror de bliver et hit! 🙂

Eksperimentér bare med meltyperne og gør bollerne grovere eller hvidere – helt som du og din familie lyster.

Bollerne vakte jubel her i fjeldhytten. Hjemmebag kan altid få humøret og den indre temperatur til at stige. Alt vel her, ingen er i dårligt humør, men altså en sommertemperatur på 9 grader?!?! Uha – gys og frys! Håber du har det varmere hjemme i DK! 🙂
Grovboller med fuldkorn og brune bananer

Smør er dyrt heroppe, men smør må der til på disse boller. Rigeligt smør og det skal være af den helt rigtige slags – ikke noget blandingsprodukt her. Der er en verden til forskel i smagen.
Grovboller med fuldkorn og brune bananerAlt vel her i Norge – vi har været på turisttur til Volda i dag- en by belligende smukt ved fjorden. Turen betød at vi måtte på en af de utallige sejlture tur/retur over fjorden. 170 kr pr. tur, for en tur der varer 10 minutter. Stof til eftertanke, for os danskere, der kan fragte os fra A-B derhjemme uden afgift (medmindre vi skal krydse en Storebæltsbro). Uha ham færgemanden har allerede fået mange af vores penge  😉

2015-07-08 12.51.57 Se hvor smukt Volda ligger – omgivet af flotte bjerge og stejle fjeld. Der var frysende koldt ude på molen – 5 grader tror jeg – det føltes sådan. Solen savner vi ja, alt bliver smukkere i solskin, både bjerge….og mennesker 🙂 2015-07-08 15.24.32

Vi går tit i “bokhandel” her i Norge. Der er mange af dem, og vi er mange læsere i familien. Der bliver kigget både skøn- og faglitteratur og de danske forfattere er godt repræsenteret. Se her f.eks. “Dinosaurens fjær” 🙂
2015-07-08 13.20.24

Hov, og der var der så pludselig en lille butik med det smukkeste keramik? Det ligner jo næsten den smukke keramik fra Giebelhausen? Øj vi kunne altså ikke stå for det. Vi købte et flot krus til Amanda og en finurlig fugl til mig. Om jeg har plads i vindueskarmen derhjemme? Nej slet ikke. Overhovedet ikke, men det får jeg! – hvordan ved jeg ikke lige… 😉

Den finurlige fugl sidder nederst her og du kan ikke se den, men den er så fin og sjov og jeg elsker den allerede. En af fødderne brækkede af på hjemturen, og jeg var grædefærdig! Som at opleve en 3-årig tabe sin is! Håber virkelig vi kan trylle med limen derhjemme!
2015-07-08 13.35.01

Vi drak kaffi og spiste eplekake med is og krem på en lille cafe. De evigt sultne teenagere ville helllere have MAD, så de fik grillede baguetter til en formue. Skal der være fest, så lad der være fest og er vi på ferie eller hvad?

Vi bestilte et stykke kage og bad om 2 teskeer. Det fik vi og to tallerkener og to stykker kage – til samme pris. Ja det er jo det jeg siger. De er supervenlige de nordmænd! Det var en lækker æblekage, bagt med rigtigt smør. En lækker is også. Den smagte lidt som denne æblekage á la Tarte Tatin – prøv den hvis du har lyst til æblekage. En nem og lækker æblekage, med karamelagtig smag 🙂
2015-07-08 15.50.37

Dagens sommerpostkort fra Norge ser sådan ud. Har du lyst til at følge med, kan du enten følge Bagenørden på Instagram eller Bagenørden på Facebook. Jeg lover ikke at poste hver dag – jeg gør det kun, når jeg har lyst og når jeg ikke kan lade være 🙂

Fortsat god efterårssommer til dig – jeg krydser fingre for at vi begge har sommersol i vente 🙂2015-07-08 16.50.42

 

Mere inspiration

4 Kommentarer

  1. Dorthe 15. august 2016 af 13:50- Svar

    Kære Gitte, når du skriver kop, er det så en deciliter?

    Hilsen
    Dorthe 🙂

    • Gitte Hansen 15. august 2016 af 21:04- Svar

      Hej Dorthe
      Uha, jeg fik aldrig målt den norske kop af? Jeg vil tænke, der var et par deciliter i? Hvis bare du bruger en alm. kop, så vil forholdet mel/væske passe fint. Rigtig god bagefornøjelse til dig 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  2. Mette Schmidt 10. juli 2015 af 16:51- Svar

    Hej jer alle. Hvor er dejlig er ved god måd tro vejret.Det da utrolig som du kan trylle i køkken. Jeg er lidt for dovn til det, når kun et to gamle menneske.Vi sukker efter mindre blæst ,det har blæst så meget at man ikke lyst længs fjorden med hunden, så det blev til skov tur i stede.

    • Gitte Hansen 11. juli 2015 af 21:09- Svar

      Tak for din hilsen, håber sommervejret er blevet bedre derhjemme. God sommer til dig fortsat 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar