Lækker æblecrumble med havregryn, kanel og ingefær

  • Lækker æblecrumble med havregryn, ingefær og kanel

Skønt med efterårsferie og tid til at invitere gæster og forkæle dem med kager i lange baner. Ahh!

“Jamen kan hun da blive ved med at trylle nye kager og nye æblekager især?” tænker du nok?

Tjo – det er åbenbart muligt og i dag skal du – igen – høre om endnu en ny æblecrumble. Jeg laver sjældent samme slags kage to gange, og selvfølgelig skulle der også eksperimenteres denne gang også. Jeg har prøvet at putte lidt sirup i smuldredejen og det var et hit, du sagtens bare kan kopiere 🙂Lækker æblecrumble med havregryn, ingefær og kanelDagens æblecrumble blev en total succes hos kaffegæsterne og der blev langet til fadet flere gange. Det holder amatørbageren her altid et vågent øje med. Fedt og en stille jubel lyder der 🙂

Heldigvis havde jeg været forudseende nok og lavet en kæmpe portion. Vi var ti personer til kaffebordet og vi fik næsten spist op. Der blev serveret iskoldt flødeskum til, af en  halv liter øko-piskefløde. Sikke der blev kræset og tallerkenerne blev hurtigt tomme.

Filterkaffen var også god. Det er den nu altid her sommerhuset hvor vi laver kaffe på “camping-maner”. Kogende vand, lavet direkte i filter og ned i termokanden. SÅ lækkert og meget bedre end alm. kaffemaskinekaffe. Bare lige et tip til dig. 🙂

NÅ men nu til crumbleopskriften. Det er en stor portion, så halvér gerne mængden, hvis I ikke er så mange. Jeg fik brugt 15 store æbler fra haven. En crumble er en perfekt måde at få brugt overskudsfrugt i haven på. Man kan spise VILDT mange æbler, når de serveres som crumble. Lækker æblecrumble med havregryn, ingefær og kanelJeg er vild med krydderier i æblecrumble, se f.eks. denne hvor der er også er kardemomme i. Sommerhuskøkkenet er velassorteret, men kardemomme manglede vi dog, da crumblen skulle laves. Pyt, vi havde jo stødt ingefær?

Det gik så fint an. Der blev eksperimenteret og æblecrumblen smagte komplet fortryllende.

Du får opskriften lige her:

Lækker æblecrumble med havregryn, kanel og ingefær
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Lækker æblecrumble med havregryn, kanel og ingefær
Forfatter:
: Frugttærter og bradepandekager
: Brød og kager
Portioner: 10-12 pers.
Det skal du bruge:
  • 15 æbler skåret i tern.
  • 300 gram sukker
  • 2 tsk vaniljesukker
  • 3 spsk sirup
  • 250 gram blødt smør i tern
  • 300 gram hvedemel
  • 2 dl havregryn
  • 1 tsk stødt ingefær
  • 1-2 spsk kanel
Sådan gør du:
  1. Smør et ildfast fad på ca. 22x30 cm. Ovnens store bradepande kan også bruges, så bliver crumblen bare lidt "fladere".
  2. Bland sukker, vaniljesukker, mel, havregryn og krydderier
  3. Smuldr smørret i og brug siruppen som "smøremiddel", så går smuldringen lidt lettere.
  4. Dejen bliver en smuldredej, der ikke hænger sammen, heraf også navnet "smuldretærte".
  5. Skræl æblerne og lad gerne skrællen blive på, hvis den ellers er fin. Der er nemlig god smag gemt i skrællen. Skær evt. stødmærker og skurvpletter af.
  6. Hæld æblerne i det ildfaste fad og fordel smuldredejen ovenpå. Sørg for at æblerne er godt dækket.
  7. Sæt æblecrumblen i en 175 grader varm ovn (varmluft) og bag æblecrumblen 30-40 minutter. Crumblen er færdig, når den er sprød og gylden. Crumblen bliver allerbedst, når toppingen er knasende sprød.
  8. Servéres rygende varm gerne med iskoldt flødeskum eller vaniljeis til.

Lækker æblecrumble med havregryn, ingefær og kanelSmuldrekage er den nemmeste kage i verden at bage. Jeg har skrevet at kagen samlet set tog 30 minutter at lave, men det er nok lidt i overkanten. Det kommer an på hvor sølle dine æbler er – altså hvor mange der skal skrælles helt? Jeg fik brugt næsten alle havens nedfaldsæbler og de var helt fine – blot skar jeg lidt stødmærker af.

Det er slet ingen grund til at kassere nedfaldsæblerne, så “Stop madspild” og bag kager af dem. 🙂

Jeg tænker at en crumble er fryseegnet, både før og efter bagning? Har dog ikke prøvet, men jeg tror det? Tror også du kan forberede en crumble i god tid, og sætte den på køl indtil den skal bages, bare du sørger for at æblestykkerne er godt tildækkede (ellers bliver de brune).

En crumble kan serveres både som kage og som dessert. Den kan fint lave sig selv i ovnen i mens I spiser hovedretten, så passer det med at den er lun, når I er klar til desserten. 🙂

Her ser du den nemme crumbleproces i billeder fra start til slut:

Jeg beklager altså, men fik ikke taget et foto af crumblen da den blev serveret med flødeskum til. Det gik rasende hurtigt ved bordet jo, og der var ikke lige tid til at spæne rundt med et kamera.

Meget kan man sige om en smuldretærte, men køn er den nu ikke, så måske vi bare skal nøjes med billederne her? 😉

I crumblesammenhæng er det slet ikke udseendet det kommer an på, glem det bare, for smagen er fænomenal!

Denne crumble smagte himmelsk, med et krydderistrejf af både ingefær og kanel. Jeg har anført 1-2 spsk kanel i opskriften, og det er helt dine smagsløg der bestemmer mængden her. Er du vild med æblekager med kraftig kanelsmag, så gå gerne op i “dosis”. Jeg nøjedes med 1 spsk kanel og var helt vild med crumblen, der havde en blød, mild og lækker smag.
Lækker æblecrumble med havregryn, ingefær og kanelDagens kagetip fra mig til dig.

Måske du kan nå at gå på lidt mere æblerov denne efterårsferie? Der er stadigvæk æbler at plyndre derude, så bare kast dig ud i projektet. Det er også oplagt at få plukket de sidste æbler af træerne, før efterårsstormene for alvor vil rase og kaste æblerne hid og did.

Endnu et crumbletip fra mig til dig. Skøn kage, en dag du skal servere nem kage for mange. Har du ingen æbler, kan pærer, rabarber eller blommer også fint gå an.

Fortsat god ferie til dig. Vi presser citronen og får det sidste hygge klemt ud af den. I morgen kommer der 22 gæster til housewarming og i dag har vi været til 40-års jubilæum hos min far.

Hvis du følger med på bloggens side på Facebook vil du kunne læse hvor stolt og imponeret jer er over ham. Han arbejder fuldtid som murer endnu og han er 72 år. Helt vildt! Så sej, og hjælpsom og god og….

far

Idag var der reception og jeg holdt tale for ham. Han slap ikke, den stakkel 😉 Læs min lille kærlighedserklæring til min far her.

<3 Far <3

Jeg vil ile i seng og ruste mig til i morgen. Der bliver fuldt hus i sommerhuset og vi skal spise frokostsandwich, kagebord og skrubafsuppe. Vi glæder os helt vildt til at vise sommerhuset frem for venner og familie. Gid vi kan få havet at se imens vi sidder der og spiser? Havudsigten er druknet i tågevejr denne ferie, men please, bare lidt havudsigt i morgen, ikke? Det er jo bare så smukt. Jeg under så gerne vores gæster det syn <3

Vejrudsigten lover møgvejr, men kryds også lige fingre for at vi kan komme ud på bare en lillebitte gåtur? Please?

Håber du får den skønneste weekend. Det gør jeg fornemmer jeg <3

Mere inspiration

Læg en kommentar