Burgerboller – grove og nemme – uden hævning

  • Burgerboller - grove og nemme - uden hævning

Er du vild med burgere, men slet ikke fan af de færdig-købte burgerboller, så kig med her. Jeg har nemlig lave en lynhurtig opskrift, til dig, der er super nem og let at gå til, selv på en hverdage, hvor du/I kommer sent hjem.

Hvordan kan det så lade sig gøre?Burgerboller - grove og nemme - uden hævningTjo, tricket er at springe en af hæve-gangene over og speedhæve bollerne i ovnen på 50 grader. Jep – det virker! 🙂

Fra start til slut tager burgerbollerne 45 minutter at lave, alt inklusive – og tro mig, de bliver bare SÅ meget bedre, end de færdigkøbte. De både smager af mere og mætter bedre.

Bollerne er super-gode dagen efter også, hvor de fungerer fint som sandwichboller til madpakken. De er også rigtigt gode som suppe-brød serveret med hvidløgssmør på. Endelig kan du jo også bruge dejen til et lækkert franskbrød? Uhm – alle varianter vil være et hit 🙂

Bollerne kan jo også sagtens formes som almindelige boller, og så fungerer de jo rigtigt godt som morgenmads-boller eller som boller til den varme kakao om eftermiddagen?Burgerboller - grove og nemme - uden hævningOpskriften kan sagtens varieres efter hvad du lige har på lager af mel og kerner. Til disse har jeg bare brugt en masse havregryn og hvedemel og det er en rigtig god kombi. Du kan sagtens sætte dit helt eget præg på burgerbollerne. Tjek dit køkkenskab og se hvilke melposer du har at eksperimentere med 🙂

Du får opskriften lige her:

Burgerboller - grove og nemme - uden hævning
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Burgerboller - grove og nemme - uden hævning
Forfatter:
: Brød, madbrød og tærter
: Brød og kager
Portioner: 16-20 stk
Det skal du bruge:
  • 1 liter lunkent vand
  • 25 gram gær
  • 1 spsk sukker
  • 1 tsk salt
  • 7 dl havregryn
  • 7-10 dl hvedemel - kun lige nok til at dejen kan æltes og den slipper fad og fingre. Erstat evt. 2 dl af hvedemelet med grahamsmel, fuldkornshvedemel eller andet?
  • Tilsæt evt. også hørfrø, solsikkekerner, eller andre kerner
  • Pensling: Mælk
  • Drys: Sesamfrø eller solsikkekerner
Sådan gør du:
  1. Rør gæren ud i det lunkne vand og tilsæt sukker og salt
  2. Rør havregryn i og tilsæt hvedemel, til dejen kan slippe fad og fingre.Tilsæt så lidt mel som muligt - hvis du bruger for meget mel, kan bollerne blive tørre.
  3. Beklæd en bageplade med bagepapr
  4. Form nu bollerne og mas dem lidt flade, hvis de skal bruges som burgerboller. Dyp evt. fingrene i lidt mel
  5. Jeg fik 16 store burgerboller af denne portion
  6. Pensl burgerbollerne og drys med sesamfrø/solsikkekerner
  7. Sæt burgerbollerne i ovnen på 40 grader varmluft. Lad nu bollerne speedhæve 15-20 minutter.
  8. Skru ovnvarmen op til 200 grader varmluft og bag bollerne 15-20 minutter, eller længere.
  9. Bag dem nederst i ovnen.
  10. Bollerne er færdige, når de er gyldne og sprøde. Tjek dem undervejs.

Jeg fik 16 meget store burgerboller ud af denne portion og det kan være, at du får flere/færre afhængig af hvor store du laver dem. Vær obs.  på, at bollerne skal bage kortere tid, hvis du laver mindre boller/brød.

Du bestemmer helt selv hvilken type mel du bruger, men minimum halvdelen skal være hvedemel,  for at bollerne hæver ordentligt op. Jo grovere brød er, jo tungere bliver det. Bare lige, så du er obs. på det.Burgerboller - grove og nemme - uden hævningEt hurtigt og nemt burgerbolle-tip fra mig til dig. Brødene kan bruges til alt, så spring du bare på.

Vi kom sent hjem i går, da vi lavede brødene, men for mig fungerer det afslappende at gå i køkkenet, efter en lang arbejdsdag. Det er meditativt for mig, at røre en dej, og bageduftene breder en rigtig god stemning og hygge i huset.

Det er som om vi trækker lidt af weekend-stemmingen ind, når vi bager frisk bagværk til hverdag. Familien smiler og jeg bilder mig ind, at vi nyder hverdagen lidt mere. Burgerboller - grove og nemme - uden hævningEj det lyder mega-overskudsagtigt. Som sagt, nyder jeg at gå i køkkenet – og slapper af med det. Er det et ork for dig, så spring over til hverdag og bag brød i weekenden eller i ferier måske? Intet pres. Lysten – og hjertet – skal være med jo.

Rigtig god bagelyst til dig – håber du vil synes om de lynhævede burgerboller 🙂
Burgerboller - grove og nemme - uden hævning

Mere inspiration

12 Kommentarer

  1. Sabina 5. februar 2018 af 01:27 - Svar

    * nogle tilsætter også ansjoser og/eller alkohol

    Nogle opskrifter siger at den skal i køleskabet og sætte sig, men jeg synes også den er lækker varm

    • Gitte Hansen 5. februar 2018 af 20:51 - Svar

      Tusind tak skal du have Sabina 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  2. Sabina 5. februar 2018 af 01:18 - Svar

    Hej igen
    Det vil jeg gøre, tak 🙂
    Det jeg egentlig ville skrive var, at jeg er rigtig glad for din blog.. 🙂
    Jeg går også meget op i at lave mad, og tit er det lige præcis dine opskrifter der passer til det jeg stod og ville lave.
    (feks de her boller hvor jeg søgte noget der ikke behøvede at hæve længe, nogle hvor havregryn ku gøre dem grove).Du gør meget tingene på samme måde som jeg ville ha gjort, og er jeg nogle gange i tvivl om noget, tjekker jeg lige med dine opskrifter og fremgangsmåder, og så ved jeg at jeg bare skal gi fuld skrue 😉 Din interesse for ord, og dine formuleringer fanger mig også 🙂 Det er rart når det ikke kun er maden der er lækker, men også opskriften der er lækker at læse..
    Desuden er jeg også stor fan af stop madspild, så dine opskrifter kommer mig virkelig til gavn 🙂
    Så jeg vil gerne sige dig tak for dit flotte arbejde

    Apropos madspild – så ved jeg ikk om det her ku være en opskrift af din interesse?
    Andelevermousse /kalkunlevermousse..
    Den er inspireret af bdr Price..
    Når jeg har en and eller kalkun i ovnen, lader jeg lever, hjerte, indvolde komme med i fadet..
    Bagefter skraber jeg kødet af kråsen, og det, samt lever osv kommes på en pande, sammen med (hvad man nu synes) kan være løg, hvidløg, æble, squash, Champignons, peberfrugt osv.. Timian, salt, peber m.m.
    Det hele blendes, tilsat fløde..
    Smager skønt på brød.. 🙂

    Må du ha en rigtig god dag, og forsætte det gode arbejde 🙂

    Mvh Sabina

    • Gitte Hansen 5. februar 2018 af 20:51 - Svar

      Hej Sabina
      Hvor er du altså bare rigtigt sød <3 Tusind tak fordi du tog dig tid til at skrive sådan en sød hilsen til mig. Jeg er så glad for at du har lyst til at læse med og tit bliver inspireret. Ja det lyder til at vi har lidt samme tilgang til madlavning. Herligt 🙂
      Tusind tak for dine gode madfiduser som jeg straks lader gå videre her.
      Dejligt du tog dig tid til at skrive og god fornøjelse i køkkenet fortsat og med bloggen selvfølgelig også 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  3. Sabina 4. februar 2018 af 14:25 - Svar

    Hejsa Gitte..
    Det var egentligt en helt anden besked jeg ville ind og skrive til dig, men nu bliver jeg lidt forvirret.. Jeg lavede nogle burgerboller igår fra din opskrift.. Jeg mener bestemt det var dem her.. Men igår var det en opskrift hvor der stod 50 g gær, og hvor der var mælk og vand i.. Vandet kunne koges i kedlen, og blandes med mælken, og så var det jo lunkent, hvilket var smart.. Om ikke andet – så blev de virkelig gode (selvom jeg tænkte det var meget gær der skulle i).. Alligevel var de virkelig lækre og smagte ikke af gær….
    Mvh Sabina

    • Gitte Hansen 4. februar 2018 af 22:00 - Svar

      Hej Sabina
      Jeg har rigtigt mange opskrifter på bloggen og de er forskellige næsten alle sammen. Nogle med meget gær, nogle med mindre gær.
      Det kan sagtens passe, at du har set to forskellige 🙂
      Dejligt at bollerne smagte dig. 50 gram gær er ikke meget, men hvis du kan nøjes med 25 gram, er det rigtigt fint. Du vælger bare helt selv næste gang 🙂
      God fornøjelse med bageriet 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  4. Hanne 1. februar 2018 af 09:50 - Svar

    Hej Gitte.
    Min ovn kan minimum gå ned til 80 g. Kan jeg så ikke bruge lynhævning her?

    • Gitte Hansen 1. februar 2018 af 20:47 - Svar

      Det lurer jeg lidt på. Du skal ihvertfald ikke bruge varmluft så – kan den slet ikke gå længere ned? Det var da mystisk.
      Håber det lykkes for dig, ellers må du hæve dejen lidt langsommere 🙂
      God fornøjelse med bageriet
      Mange hilsner
      Gitte

  5. Hanne 1. februar 2018 af 09:12 - Svar

    Det er godt nok ikke meget gær til den mængde væske/mel og det tempo. Kommer de virkelig nok i vejret?

    • Gitte Hansen 1. februar 2018 af 20:45 - Svar

      Jeg synes de blev rigtigt fine, men du kan sagtens bruge gær, hvis du synes 🙂
      Håber de vil smage dig. God fornøjelse med bageriet 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  6. marianne berthelsen 1. februar 2018 af 08:44 - Svar

    de boller skal jeg lave en og så en god hjemmelavet bøf skal der til.Pia jeg har set de smukke billeder fra pøt mølle de laver lækker mad, men sidste sommer hvor vi kørte dertil og gerne ville have lidt frokost fik vi at vide det havde de ikke mere for det kunne ikke løbe rundt.så de har kun åbent for selskaber.hilsen Marianne fra bærhaven.

    • Gitte Hansen 1. februar 2018 af 20:44 - Svar

      Hej Marianne
      Rigtig god fornøjelse med burgerbollerne. 🙂 Jeg tror måske at din besked til Pia er gået lidt galt i byen her? Jeg tror ikke helt hun ser den her.
      Ja øv også, at Pøt Mølle ikke længere er åbent for “dagsgæster” – det er jeg også rigtigt træt af 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar