Burgerboller og baconbrød – gå brødamok

DSC_3277

 Bagenørden er ved at grave gamle indlæg frem fra skuffen. Jeg har et bjerg huskesedler liggende, med noter fra menuer, retter, brød, kager, varme og kolde retter.

Det er allerbedst at skrive blogindlæg samme dag som man har lavet retten af flere grunde. Mest fordi man så har alle ingredienser frisk i erindring. 😉

DSC_3275

I aften skal du læse om en kæmpe portion grunddej som jeg brugte til burgerboller og baconbrødruller for et stykke tid siden. Lige nu er min udfordring at jeg sidder med en huskelap hvor jeg ikke kan læse de helt nøjagtige melangivelser. Men fat mod. Du vil sagtens kunne følge med alligevel.

Mellem os to er det vanskeligt for mig at være nøjagtig i mine opskrifter. Bruger allerhelst “på slump-metoden”, men min blogfeber har fået mig til at anstrenge mig. Nu noterer jeg og måler op…..men min udfordring er så, i kampens hede, at skrive så tydeligt at det kan læses også flere uger bagefter 😉

DSC_3265

Her kommer opskriften på en kæmpe portion burgerboller og baconbrød-ruller. (Hvis du ikke vil lave baconbrød, kan du bage franskbrød af det overskydende dej)

1 liter tykmælk

3 dl. meget varmt vand (ikke helt kogende)

50 gram gær

1 tsk salt

½ dl. flydende margarine.

2 dl majsmel (kan erstattes af hvedemel. Bollerne får en fin kulør af majsmel 🙂

5 dl. havregryn

ca. 2,5 kg hvedemel

Drys: sesamfrø, solsikkekerner

Fyld : En pakke kylletter. Salat, peberfrugt, rødløg, agurk,  You name it. Hvad foretrækker du eller i din burger? Heinz karrydressing eller karryketchup? Begge dele kan bruges.

Baconbrød: 1 pakke bacon. Olie til pensling

Her kommer vi så til det lidt unøjagtige punkt. Jeg MENER at jeg brugte ca. 2,5 kg men hvis du bliver nervøs nu, så lad være med det!

DSC_3252

Sæt din røremaskine i sving og tilsæt mel lidt efter lidt. Dejen skal kun lige akkurat have så meget mel, at den kan slippe fingre og dejkrog uden at hænge fast.

Meltip: Pøs ALDRIG alt melet i på én gang når du bager! Man skal nøjes med så lidt så muligt, ellers bliver brød og boller hårde og tørre. Bagetrick fra mig til dig. 😉

Sådan laver du burgerbolle-grunddejen:

Varm vandet i elkogekedlen. Bland tykmælk og opvarmet vand. Tilsæt gær, salt og margarine. Tilsæt majsmel og havregryn. Suppler med hvedemel til konsistensen er i top (stopper du en finger i dejen, skal dejen slippe fingeren igen 😉

DSC_3247 DSC_3250

Dejen hæver v. stuetemperatur i 45-60 minutter eller lynhæver i ovnen i 20-30 minutter på 50 grader varmluft.

Herefter formes baconruller og burgerboller.

Tril snobrødslignende “pølser” af en klump dej og vikl et stykke bacon omkring.

Bacon tryller altid og igen! Bacon rundt om brød, giver sprødhed og smag. Det skal du prøve! Simpelthen! 🙂

Pens brødene med olie (også selvom der er fedt i bacon) og drys evt. med dit yndlingskrydderi. Hvidløgssalt/paprika/hvad kan du ellers finde på? 😉

DSC_3254 DSC_3256 Nu er turen kommet til burgerbollerne. Tril en bolle og tryk den flad.  Pensl med tykmælk og drys med dine favoritkerner DSC_3258 DSC_3259

Bollerne stilles til hævning i 45-60 minutter (eller ½ time i ovnen på 50 grader varmluft).

Bollerne/baconrullerne bages 15-20 minutter i ovnen v. 175 grader varmluft. Kig til dem og bank på dem et par gange. De skal føles hule og sprøde, også under bunden.

Mine boller er flækket en smule. Tænker det må skyldes speedhævningen?

Ja beklager. Nogen gange går det stærkt i mit køkken.Sent hjemme og burgerbolle-baconrulle-ambitioner. Så er jeg altså nogen gange nødt til at speed-hæve i ovnen!.

FYY sig det ikke højt hvis nu en bagermester skulle “lytte” med her. Han vil slå korsets tegn over denne fy-fy-hævemetode, der slet ikke er naturlig og ej heller gærvenlig kunne jeg forestille mig. Sikke et helligbrød- dette brød er! 😉

DSC_3264Så er der baconbrød til folket, eller baconruller eller hvad du nu ellers skulle få lyst til at kalde dem.

Baconbrødene bliver sprøde og smagfulde. Lækre! Er du en bacon-fråser, så put to skiver bacon på pr. brød. Man kan aldrig få for meget bacon. 😉DSC_3270 De virkeligt bacon-vilde (som mine børn f.eks.) ville SAGTENS kunne finde på at sarte med at spise bacon-strimlen på brødet. Det er jo heller ikke forbudt vel? 😉DSC_3273Imens brødene har bagt i ovnen, har du stegt kylletter og ordnet burger-grønt. Brug gerne en karrydressing i din burger. Karry og kylling passer SÅ fint sammen 🙂

Jeg kan love jer for at man bliver MÆT af sådan en burger her. Når vi spiser burgere i familien, er alle sat under administration fra starten. Hvor mange boller og kylletter er der til hver? To regnede vi ud. Øj manner hvor blev min søn mæt!

SELVFØLGELIG ville han spise to burgere, selvom han var propmæt, når det nu var to der var grænsen. Han kører den lige til grænsens kant i burgermæssig-henseende 😉

Det er sjældent at I hører mig være frelst og hellig, men det vil jeg så være i et kort øjeblik nu.

LIVET ER FOR KORT TIL KØBE-BURGERBOLLER! Det er SKRAMMEL brød med nul fibre og fyldt med 1000 tilsætningsnumre.

Sådan en kæmpe hjemmelavet burger, som moppedrengen her, er smækfyldt med fibre både i dej og i fyld. Du bliver mæt og glad og dit blodsukker forbliver på et stabilt fornuftigt leje.

Der blev bagt ca. 20 burgerboller af portionen og en masse baconruller. Fryseren kunne fyldes op og skolebørnene blev glade for at få baconruller med i madpakken. De var et hit.

Og så var der ovenikøbet burgerboller til dagen efter. Uhm. Lunes lidt i i mikrobølgeovnen og resten i ovnen, så overfladen kan blive sprød.

Anbefaler dig at gå bageamok og forkæle din familie med flere slags bagværk af den samme dej som grunddej.Så er det ingen sag at gå bageamok 😉

Håber mine melangivelser og mål stemmer overens med virkeligheden? Ellers håber jeg virkelig at du vil give mig besked. 
DSC_3279Rigtig fornøjelse med dine burgere og baconruller:-)

Mere inspiration

Læg en kommentar