Fødselsdagslagkage med creme, jordbær og flødeskum

DSC_2910

I weekenden fejrede vi fødselsdag for husets to teenagere.

Sikke en fest!

Masser af glade gæster, smil, grin, gaver, kager, mad, boller, flag, sang og ballade 🙂

Vi havde linet op til det helt store kaffe/kagebord med lyse/grove boller, banankage/bananmuffins, havregrynssmåkager med chokolade og en gigantisk lagkage med creme, jordbær, marengs, flødeskum og alt hvad et fødselsdagshjerte kan begære.

DSC_2939

Vi lavede 10 liter millionbøf til “skrub-af-mad” – og gæsterne var opgaven værdige :De spiste op til sidste smule, eller meget tæt på. Både kagebord og millionbøf i kæmpegryden.

De er værd at lave mad til, de gæster 🙂

Dette indlæg skal handle om den kæmpelagkagen.

DSC_2907

 Lagkagen er delvist hjemmelavet. Lagkagebundene består af to bagte rouladebunde og som fyld : en købt marengsbund (der blev knust/ofret, fordi den var knækket), en pakke Dr. Oetker Vanillemousse (købt som et eksperiment, men det fungerede ganske glimrende), og en pakke Skælskør Jordbærgrød light. Ja du læste rigtigt!

Jordbærgrød light gør lagkagen mere frisk, mere “svampet” og knap så sukkersød.

Det er NEMT at lave lagkage med rouladebunde. Giv ikke op, men følg anvisningerne nedenfor.

OBS!: Forbered lagkagen minimum 1 døgn før den skal spises. Den skal nå at sætte sig:-)

DSC_2910

Opskrift (til to store lagkagebunde/roulader. Til mininum 22 personer):

Fødselsdagslagkage med creme, jordbær og flødeskum
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Fødselsdagslagkage med creme, jordbær og flødeskum
Forfatter:
: Frugttærter og bradepandekager
: Brød og kager
Portioner: 25-30 pers.
Det skal du bruge:
  • 6 æg
  • 3,5 dl. sukker
  • 2 dl. hvedemel
  • 2 dl. kartoffelmel
  • 1 tsk. bagepulver
  • Glasur : 400 gram flormelis og 5-6 tsk. kakao
  • 7,5 dl. piskefløde
  • Ideer til fyld :
  • Jordbærgrød/syltetøj, creme, vanillemousse, bananmos, flødeskum med frisk frugt, ananas, jordbær, moccacreme, knust marengs i flødeskum, flødeskum med nutella i osv.
Sådan gør du:
  1. Æg, sukker og vanillesukker piskes hvidt og skummende.
  2. Mel og kartoffelmel vendes langsomt i. Der må ikke piskes, efter melet er kommet i, blot omrøres let.
  3. bageplader fyldes med dej, en halvdel på hver. Glat dejen ud med en dejskraber. Sørg for at dejen kommer helt ud til kanten.
  4. Bundene bages 6-8 minutter v. 200 grader varmluft.
  5. I bagetiden, kan du måske lige nå at gøre fyldet klar. Jeg piskede en færdig kagemousse og kan fint anbefale Dr. Oetkers. Den er mere let, luftig, velsmagende og knap så mørkegul som den normale købe-lagkagecreme.
  6. Man kan jo også sagtens lave sin egen kagecreme?
  7. Har du jordbær i haven eller fryseren kan du koge en jordbærgrød/jordbærmarmelade, ellers kan du sagtens købe en pakke Skælskør jordbærgrød. Det er også fint at bruge, Brug gerne light, eller reducér sukkermængden, da kagen er rigeligt sød i sig selv.
  8. Nu er dine lagkagebunde færdige i ovnen, og de skal nu vendes ud på et stykke bagepapir med sukkerdrys. Træk forsigtigt det nederste stykke bagepapir af. Jordbærgrøden/marmeladen smøres på.
  9. Cremen lægges på i store klatter og trækkes på med en dejskraber.
  10. Det blev dagens lagkagefyld.
  11. Lagkagebund nr. 2 lægges over som låg og nu skal lagkagen "sætte" sig en nats tid på køl
  12. Næste dag skal lagkagen pyntes. Der er fri udfoldelsesret. Jeg improviserede lidt over jordbærtemaet. Jeg var heldig at vinde en bakke fine store jordbær, som jeg pyntede med. Og flag. En MASSE flag!
  13. Rør glasur og træk den forsigtigt over lagkagebundene med en dejskraber.
  14. Pisk fløden og put den i en sprøjtepose med tylle.
  15. Sprøjt flødeskum i kanten af lagkagen hele vejen rundt. Læg en klat flødeskum under hvert jordbær (fordel jordbærrene godt rundt på lagkagen, afhængig af hvor mange jordbær du har)
  16. Lagkagen blev ret enkel og smuk 🙂

DSC_2911

Ja og den er god nok med Skælskørgrøden! Køb gerne en pakke light eller endnu bedre, lav din egen sukkerreducerede. DSC_2799

Lagkagen skal gerne stå koldt en nats tid, og det kan godt være lidt en udfordring, hvis du laver den en sommerdag. Jeg har desværre ikke lige en løsning her?DSC_2811Jeg var heldig. Jeg har børn der fylder år om vinteren, så lagkagen kunne stå udendørs i vores vaskehus. Der var 3 graders varme (godt tildækket selvfølgelig).

Næste dag skal lagkagen pyntes. Der er fri udfoldelsesret. Jeg improviserede lidt over jordbærtemaet. Jeg var heldig at vinde en bakke fine store jordbær, som jeg pyntede med. Og flag.

En MASSE flag!DSC_2905Jeg burde måske have forudset det. Hver eneste barn stillede sig op i lagkagekøen og bad høfligt om et lagkage MED jordbær og MED flag. Vi måtte tyvstjæle rundt på kagen for at gøre alle tilfredse 😉DSC_2903Der var rigeligt lagkage til alle munde og der blev givet små bøttter med hjem til de gæster der ikke kunne komme. På fødselsdagen blev lagkagen næsten spist til sidste krumme

…men heldigvis var der et stykke lagkage tilbage til dagen efter, og da var lagkagen ENDNU bedre! Derfor: Lav den gerne 2 dage i forvejen. 🙂

Kombinationen af chokoladeglasur, flødeskum, marengs, creme og jordbær er FANTASTISK. Den smager virkeligt lækkert. Næsten Othelloagtigt (bare uden marcipan).

Håber du har fået mod på at bage en kæmpe fødselsdagskage af rouladebunde, kan den løsning fint anbefales… 😉

DSC_2909

4 Kommentarer

  1. Hanne Poulsen 22. juni 2017 af 13:25- Svar

    Skal marengsen i flødeskummet eller?

    • Gitte Hansen 22. juni 2017 af 20:28- Svar

      Hej Hanne
      Næh – jeg smuldrede den på cremen. Måske kan den også puttes i flødeskummet? Det kunne da være en god ide? 🙂
      Håber kagen vil smage dig og vække jubel 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  2. Anja Sørensen 12. marts 2013 af 23:01- Svar

    Hej Gitte. Det hedder en tylle 🙂 Lagkagen lyder rigtig lækker. Overvejer om den måske skal afprøves til kaffen, når ældstedatteren snart skal konfirmeres… KH Anja

    • Gitte Hansen 13. marts 2013 af 07:12- Svar

      Tak Anja

      Dejligt at høre fra dig.

      Får det rettet til en tylle? Sjovt ord 🙂

      Det var en rigtig god ide med lagkagen til konfirmationskaffen. Den er nem og kan laves dagen før, og ja den ligner en million på et kagebord, perfekt til en festdag.

      God fornøjelse. Jeg har også en søn der skal konfirmeres. Han har bestilt Østjysk Kaffebord (hm,hm hvis det skal leve op til det sønderjyske får jeg travlt! 😉

      Hyggeligt du har lyst til at kigge med her.

      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar