Fødselsdagspyntet kage med appelsin, marcipan og chokolade

DSC_3423

I dag skulle familien til endnu en familiefødselsdag. Det vrimler med fødselsdage i familien om foråret. 4 i denne uge. Vildt! (Regner man 9 måneder bagud, finder man ud af at der er en del hotte dates i juli 😉

Vi skulle besøge familien på sydfyn i den smukke præstegård. Familien har to små børn og tiden er knap. Jeg tilbød derfor glad og gerne at bage fødselsdagskagen.

ELSKER jo når der er en anledning til at bage, og fødselsdag er en god anledning! 🙂

Sådan kom fødselsdagskagen til at se ud.

DSC_3412

Noget amatøragtig dekoration, men jeg scorer højt for det naivistiske look. 😉 Det er svært at skrive bogstaver med chokolade, især hvis hullet i chokoladeposen bliver for stort (og det gør det ALTID for mig!)

Søren 40 år og Andreas 4 år. En voksen og en børnefødselsdag.  Så gør det ikke noget at udformningen blev naivistisk 😉

DSC_3417

Kagen var lidt et sats. Den var totalt selvopfunden. Knald eller fald. Jeg ANEDE ikke om den ville lykkes. Kagen blev lavet efter Stop madspild princippet. 5 overmodne appelsiner. 2 overmodne bananer. 1 liter tykmælk, der skulle bruges. ½ pakke marcipan der var i overskud. Det forhåndenværende søms princip.

Tykmælkskagen var den grundlæggende inspiration Der blev bare videreudviklet lidt på den. Kanel og kakao blev undladt, appelsin, marcipan, chokolade og banan tilsat i stedet. Der blev også reduceret lidt på sukkermængden.
DSC_3390

og ved I hvad? Kagen lykkedes, så jeg tør godt driste mig til at anbefale den her :

DSC_3424

Her kommer opskriften (1 kæmpe bradepandekage): 

1 liter tykmælk (eller frugtyoghurt).

6 dl. sukker

1 dl. flydende margarine

14 dl. mel

5 tsk. natron

5 tsk. bagepulver

Saften af 5 appelsiner

2-3 mosede bananer

150 gram marcipan (hvis du har det på lager)

150 gram chokolade (hvis du har det på lager)

Pynt : Glasur : Saft fra 1 appelsin, ½ dl. juice (eller 1 appelsin istedet. 4-5 dl. flormelis

50-75 gram smeltet chokolade

DSC_3391

Pres appelsinerne. Du kan sagtens bruge appelsiner der er blevet lidt halvtriste i frugtskålen. Der bliver den lækreste frugtjuice uanset, som er med til at gøre kagen lækker og saftig. Jeg vil tænke at du vil kunne erstatte de 5 appelsiner med ca. 3 dl. appelsinjuice?(beklager. Jeg målte ikke appelsinsaften nøjagtig af). DSC_3392

Brug gerne en røremaskine til at røre kagen sammen. Den er hurtigt rørt! Der skal ikke æg i dejen, så du kan også sagtens røre den sammen i hånden.

Fremgangsmåde:

Rør appelsinsaft og flydende margarine med tykmælk og sukker. Bland natron og bagepulver med hvedemel og tilsæt den lidt efter lidt. Tilsæt mosede bananer, revet marcipan og hakket chokolade
DSC_3396

Jamen det var faktisk det? Var det ikke en let opskrift?

Ingen æg der skal piskes, så kagen er hurtigt rørt. Kagen hæver fint og bliver saftig og lækker p.g.a. frugten og tykmælken. Kagen kan fint nedfryses, men kan også holde sig frisk 3-4 dage ved stuetemperatur (som regel når den at blive spist før fryseren får lov!)

Pensl bradepanden med flydende margarine og hæld dejen i. DSC_3397

Bag kagen 30-35 minutter ved 175 grader varmluft. Mærk efter om kagen føles gennembagt. Den skal føles fast og ikke “svuppende” . Du kan prikke i den med en gaffel, hvis du vil være sikker, når der ikke længere hænger dej ved, er kagen færdig.  DSC_3399

Når kagen er kølet lidt af, prikker du huller i den med en gaffel. Pensl/dryp med appelsinjuice, så kagen bliver godt “mættet”.DSC_3400 DSC_3401

Nu skal glasuren laves. Pres den sidste appelsin og tilsæt lidt appelsinjuice (alternativt appelsinsaft fra 2 appelsiner)DSC_3402Når kagen er afkølet smøres appelsinglasuren på.
DSC_3403 Nu skal kagen og glasuren tørre. Læg en bageplade ovenpå natten over, eller 3-4 timer (til glasuren er helt fast og stiv).

Nu skal kagen pyntes. Læg lidt chokolade i en plasticpose og lun den i mikrobølgeovnen 15 sekunder af gangen. DSC_3406

Efter 1½ minut ca. ser chokoladen sådan ud. Det er LANGT den hurtigste måde at smelte chokolade på! Jeg er ikke fan af langsommelige vandbade. Slet ikke! Mikrobølgeovnen fungerer fint, bare du IKKE giver chokoladen mange minutter af gangen (så brænder den af. Virkelig! Bliver som en fælt stinkende rygende klump kul).

Start stille og roligt med 15 sekunder og mas så lidt på indholdet i posen, så varmen bliver fordelt…så 15 sekunder igen osv.
DSC_3408

Herefter kan kagen dekoreres. HUSK : Klip kun et lillebitte hul i posen, ellers er det meget svært at skrive/tegne med chokoladen!

Måske du har lyst til at skrive ubehjælpelig børneskrift som jeg eller egne blomster, flag eller dekorere på anden vis? Måske du også bare vil nøjes med glasuren? Det kan man også sagtens.

Sådan kom min kage til at se ud. Havde lige en ups’er ved ll’erne i tillykke men pyt. Det er jo heldigvis kun for skæg og det er tanken der tæller 🙂
DSC_3411Jeg lavede lidt små flag..
DSC_3416…og lidt glade smileys
DSC_3419 DSC_3410

Denne blomst blev jeg glad for! Øvelse gør mester! 🙂DSC_3421 DSC_3422 og endnu en blomst 🙂DSC_3423Øj! Jeg var en af de heldige. Jeg kunne få et smiley-stykke! Den 4-årige var også heldig. Han fik et stykke med et 4-tal på! og han var rigtigt dygtig. Han hjalp med at pynte kagen til sidst med flag. Den blev rigtig fin. 🙂DSC_3430

DSC_3425 Her kan du måske fornemme lidt af kagens konsistens? Den blev svampet blød og lækker. Hak endelig ikke chokoladen i for små stykker. Det er lækkert når man støder på en stor chokoladeklump midt i kagen.

Måske man også kunne have puttet hasselnødder i? Det ville have smagt godt tror jeg. Det må jeg huske næste gang der er en anledning…;-)DSC_3427Bon appetit.

Skal du bage en kæmpekage til en børnefødselsdag, til klassens time, som kollegakage, kan jeg fint anbefale denne. Den er lækker og kæmpestor og vildt hurtig at lave.

God fornøjelse.

Skal der være fest, så lad der være fest. Det er jo ikke hver dag der er fødselsdag, vel??? Eller nå jo forresten. Lige for tiden er det hver dag der er fødselsdag for os. I morgen går det nemlig løs igen.

Frisk på endnu en hyggelig social fødselsdagskagedag! Klart! 🙂

DSC_3415

Mere inspiration

2 Kommentarer

  1. Janni 15. oktober 2015 af 19:32- Svar

    Den her kage er ganske enkelt rædselsfuld. Fulgte opskriften slavisk indtil jeg nåede til mel. Havde jeg kommet al det mel i var den blevet endnu værre end den er. Den er tung og smager af mel på trods af jeg droppede rigtig meget af det. Overvejer nu om den kan bruges til at lave romkugler/studenterbrød af.

    • Gitte Hansen 15. oktober 2015 af 20:58- Svar

      Hej Janni Jamen det lyder da ikke så godt? Jeg forstår ingenting. Det blev en rigtig lækker kage her hos os. Den store mængde mel skyldes jo 1 liter tykmælk og saft fra 5 appelsiner plus smeltet fedtstof også. Den blev helt fin her. Forstår ikke den floppede hos dig? Jeg er sikker på den vil være fin til romkugler også, og disse kan jo fryses uden drys.
      God fornøjelse i køkkenet fortsat. Op på hesten igen ☺
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar