Grillet kalveculotte med olieristede timiankartofler

  • Grillet kalveculotte og olieristede timiankartofler

Grillet kalveculotte og olieristede timiankartoflerHalløj hvor lørdagen da lige blevet tryllet ekstra god, da skyerne trak væk fra solen og foråret endelig kunne titte frem. Tiltrængt og hvor har vi da ventet længe! Vinteren har været totalt ubesejrlig!

Se lige hvor smuk himlen var, på stranden ved sommerhuset, på mit yndlingssted. Forårssolen skinnede som på en velsignet sommerdag med mange muligheder; lige fra terrassedriveri til strandtur, skovtur og en sommerlig grillservering.

Tiden – og livet – står stille, når jeg er på denne skønne plet. Ingen sky på himlen, lav puls og sænkede skuldre. Elsker mit sommerhus-driverliv, men det ved du vist efterhånden godt? 😉

Menuen du skal høre om i dag, er en særligt nem én af slagsen. En grillet kalveculotte med olieristede timiankartofler. Kartoflerne blev skrællet i det fri, i solen, med oprullede bukseben og bare tæer. Skønt!

Kartoffelfadet blev sat i ovnen og imens kartoflerne ristede, var der tid til en strandtur. Vores sommerhusovn er lidt langsom, så vi skal starte i god tid, når der skal serveres ovnretter. Pyt – nu ved vi det. Jeg kan sige så meget, som at der ofte er rigeligt med tid til lange gåture her i sommerhuset 😉Grillet kalveculotte og olieristede timiankartoflerGrillen blev tændt efter strandturen og kalveculotten kom på. Det var en lille kalveculotte, men halløj sikke en lækkerbisken! En kalveculotte smager SKØNT, knap så kraftigt som en okseculotte, men med en lækker smag og det blev det møreste kød. Uhm.

Kan du ikke lige opdrive en kalveculotte, så kan en cuvette/alm. okseculotte sagtens bruges. Den kalveculotte jeg brugte vejede kun 650 gram, så måske din tilberedningstid skal forlænges lidt, hvis du steger en større steg? Grillet kalveculotte og olieristede timiankartoflerDu får opskriften på de olieoristede kartofler og den grillede culottesteg her.

Grillet kalveculotte med olieristede timiankartofler
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Grillet kalveculotte med olieristede timiankartofler
Forfatter:
: Gæster og festlige retter
: Grill og grilltilbehør
Portioner: 4 pers
Det skal du bruge:
  • Olieristede timiankartofler:
  • 2 kg kartofler i grove tern
  • 1 kg gulerødder i grove stykker
  • 3 store løg i både
  • 4-5 spsk olie
  • 1 spsk tørret eller frisk timian
  • Salt/peber
  • 1 kalveculotte - min vejede 650 gram (oksecuvette/okseculotte kan også bruges)
  • Groft salt/peber
  • Tilbehør: Creme fraiche-dressing eller bearnaisesauce
Sådan gør du:
  1. Skræl kartofler og gulerødder og skær grøntsagerne i grove tern
  2. Skræl løgene og skær dem i både
  3. Fordel kartofler, gulerødder og løg i et stort ildfast fad, gerne af støbejern eller aluminium.
  4. Bland alle grøntsagerne godt med olie og krydderier og sæt fadet i en 175 grader varm ovn (varmluft).
  5. Steg fadet i minimum 1 time og vend rundt flere gange, så kartoffelfadet bliver sprødt og lækkert
  6. Grillet kalveculotte
  7. Varm grillen op i nogle minutter. Jeg bruger gasgrill, så jeg trykker bare på knappen 😉
  8. Rids kalveculotten og gnid den godt med groft salt og hvidløgspeber
  9. Læg culotten på grillen og steg ved middel varme i ca. 30 min. eller til en kernetemperatur på 61 grader - brug gerne stegetermometer. Jeg bruger direkte varme, når jeg griller.
  10. Vend culotten efter et kvarter
  11. Sluk grillen når temperaturen nærmer sig 58 grader og lad culotten stege færdig ved restvarmen, så hviler den nemlig samtidig.
  12. Lav bearnaisesauce eller en creme fraichedressing til.
  13. Servér også gerne andet grønt til f.eks. en tomatsalat eller en bønnesalat

Grillet kalveculotte og olieristede timiankartofler

Normalt laver vi tit koldt tilbehør til grillretter, hvis det skal være rigtigt sommerligt. Det kunne f.eks. være en lækker pastasalat, bulgursalat, marineret kartoffelsalat eller den fuldfede kartoffelsalat med cremefraiche

Fidusen ved ovn-olieristede kartofler er at de laver sig selv i ovnen og at man f.eks. kan tage på en god skov- eller strandtur imens – det er nu heller ikke så ringe 😉Her i huset indrømmer vi dog gerne, at vi er fan af sprøde kartofler og bearnaisesauce til lækkert oksekød. Vi behøver slet ingen dårlige undskyldinger for at springe på her.

På bloggens side på Facebook tippede jeg i dag om lækre krydrede pommes frites med tacosauce og rasp. Er du vimmer hvor har de scoret højt i besøgsstatistikken i dag. Vi er vist ikke alene om at være vilde med sprødstegte kartofler? 😉 Kig gerne forbi opskriften, hvis du savner inspiration til kartoffeltilbehøret 🙂 Ovnbagte krydderkartofler med tacosauce og raspHar du en gasgrill, er det mega-nemt at grille en kalveculotte.

Jeg er faktisk – stadigvæk – en sølle grillamatør, men min Weber-gasgrill giver mig både selvtillid og vovemod, hver gang. Nu tror jeg på grillprojekterne, før jeg går i gang og næsten hver gang oplever jeg succes. Før var mit grill-selvværd virkelig ringe og jeg havde virkeligt mange grill-flops med i bagagen. Det var tungt!Grillet kalveculotte og olieristede timiankartoflerBare rolig, jeg er ikke i lommen på Weber-folket og bliver ikke betalt for at dele ud af min begejstring, men det er bare fra frit fra hjertet: Jeg er er totalt vild med min gasgrill og den har betydet, at jeg frisk, glad og fro tit tænder grillen. Alt skal prøves!

Således også en grillculotte – og hvilken succes. 🙂Grillet kalveculotte og olieristede timiankartoflerJeg må indrømme, at vovepelsen her nok var lidt ekstra vovet i dag….Jeg grillede faktisk helt uden stegetermometer!

Det var nok lidt dumdristigt, men heldigvis holdt min fornemmelse stik: 1 kvartér på hver side og 5 minutters hvile. Voila! Spørg da bare lige hende grillproffen her om råd, hva, hva, hva?  *ironikanforekomme* 😉

Nogen ville sige at det var mere held end forstand, at projektet lykkedes og det var det vitterligt også. Brug for en sikkerheds skyld gerne stegetermometer og stol ikke for meget på min dømmekraft i grillsammenhæng. Nogen kan jo hænde at være blevet lidt grill-kæphøj? Pas på med det! Det kan jo sagtens stige én til hovedet? 😉 
Grillet kalveculotte og olieristede timiankartoflerSkær culotten ud, når den har hvilet færdig, og husk at skære stegen ud i så tynde stykker som muligt. Jo tykkere skiver, jo sejere kød, er min erfaring. Supertynde skiver, er min/vores favorit. Uhm – den grillede kalveculotte var SÅ lækker altså 🙂Grillet kalveculotte og olieristede timiankartoflerDet var en totalt lækker lørdagsservering, som krævede ganske få anstrengelser. Alle var glade. 🙂Grillet kalveculotte og olieristede timiankartoflerSolen var gået væk fra terrassen, da vi skulle spise, men heldigvis var der sol i stuen, himlen var blå og havudsigten intens.

Når vi sidder omkring middagsbordet her i sommerhuset, glemmer vi næsten helt at se på hinanden, for vi har alle travlt med at beundre udsigt. Især mændene her i huset, nyder at hive kikkerten frem og spejde efter skibe eller andre spændende ting de opdager ude i horisonten.

Min gemal har både en app’ til at overvåge skibsfart og en app’ til at overvåde flytrafik. Der er nogen der har umanerligt travlt når de er i sommerhus og så er der os andre, der lever komplet uforstyrret af trafik – til havs, til lands eller i luften 😉Grillet kalveculotte og olieristede timiankartoflerDagens grilltip fik du lige her. Jeg håber du vil synes om sommergrill-menuen?

Jeg kan slet ikke få armene ned over den skønne solskinsdag, der pludselig opstod ud af det blå.

I går var der regn og rusk og vi brugte en hel kurvfuld brænde. I dag blev tæerne luftet i det fri og vi oplevede sved på panden på terrassen. Du drilske danske aprilvejr! Hvilket vejr mon vi står op til i morgen? Vi venter og ser – den bedste vejrudsigt får man ved at kigge ud af vinduet 🙂

Håber du har nydt lørdagen på skønneste vis?

Solskinsglade hilsner

fra Gitte

Mere inspiration

Læg en kommentar