Tirsdagen peppes op med rejefest og nybagt grahamsbrød

DSC_1440

Dagen var tirsdag. En råkuld halvtrist en af slagsen. Dog alligevel en dag med god energi på tilværelsen og på mængden af arbejdsopgaver.

Heldigvis en dag hvor der også var lidt energi tilbage efter endt arbejdsdag, der hurtigt kunne veksles til lidt ambitioner på køkkenfronten.

I køleskabet var der en bøtte “Ekstra store rejer” købt på tilbud. Planen var at bage et lækkert brød til og så servere rejemadder med citron og mayonnaise. Enkelt, let og lækkert. Planen var også at bage en mængde brød til de sultne på matriklen. De næste par dage er jeg på medarbejderseminar, og brød skal der til. Meget brød. Til madpakker og morgenbrød. Nu er lagrene fyldt op.Der vil ikke være nogen til at bage morgenbrød, men nu kan familien overleve alligevel 😉

DSC_1417

Jeg brugte min melpakke som inspirationskilde til dejen. Dog tilsatte jeg 3 dl. ekstra mælk og supplerede med 350 gram grahamsmel. Jeg ville gerne have at mit brød fik lidt mere “bid”. Helt hvidt brød mætter jo ikke og det var rejeanretningen skulle jo være en hovedret.

Du kan sagtens tilsætte mere væske (enten mælk, vand eller tykmælk) og så mere mel, gerne grovere melsorter. Tilsæt mel til dejen slipper skålen og du kan stoppe en finger i dejen uden at der hænger alt for meget dej ved.

DSC_1391

DSC_1393

Jeg var først hjemme kl. sytten så det skulle gå lidt tjept. Jeg rørte hurtigt dejen sammen i min røremaskine og satte dejen til lynhævning i 20 minutter på 50 grader varmluft (ja i ovnen). Herefter formede jeg 10 boller og 1 franskbrød i en franskbrødsform. DSC_1394 DSC_1396 DSC_1397Brød og boller hævede herefter 20 minutter igen i den 50 grader varme ovn.  Herefter penslede jeg med tykmælk og en blanding af sesam og birkes. DSC_1402 DSC_1403Ovnen var imellemtiden blevet varmet op til 225 grader varmluft. Franskbrødet skal have 30-35 minutter og bollerne ca. 15-20 minutter. Efter ca. 15 minutter skrues temperaturen ned til 200 grader varmluft.

I ventetiden ordnes salat og citron skæres i skiver.

DSC_1409

Brødet blev knasende sprødt og smukt. Der var et godt spil i overfladen med birkes og sesam. DSC_1412Bollerne blev store og bløde, men sprøde på toppen. Lige som de skal være. DSC_1418 DSC_1424

Efter 10 minutters hvile kunne brødet skæres. DSC_1426 Man er heldig, hvis man er den der får skorpen af et nybagt brød:-)

Citronen gøres klar.

DSC_1429Væden dryppes af rejerne. Rejer. Ekstra store rejer. Uhm!DSC_1430Jeg smurte en skive brød til hver og pyntede den med salat, 3-4 spsk rejer og en 1 spsk sandwich spread light på toppen. Sandwich spread skulle gøre det ud for hjemmelavet mayonnaise (som jeg ikke har haft det store held med). Denne version er købt i en light-version. Spiste 1 spsk med velbehag. God syrlig smag. Kan anbefales. 15 kr for et kæmpe glas. Synes det smager lidt som aioli, bare lettere? MEGET nemmere end at lave det selv, men det må kunne lykkes for mig en dag DSC_1432 DSC_1433 Sådan kom rejeanretningen til at se ud. En fornem én af slagsen, når man tænker på at den blev lavet en råkold, travl og sen tirsdag. Den peppede dagen lidt op og sønnike sagde : “Det er næsten lige som nytårsaften”.

DSC_1435

 Der skal så lidt til at lave en fest en ganske almindelig dag. Vi har en masse at være taknemmelige for. Hvorfor ikke glædes over det? Det giver glæde og god energi tilbage, at veksle lidt overskud til et nybagt brød. Min arbejdshjerne holder fri imens jeg lægger køkkenplaner og folder planerne ud.

Nogle gange kan jeg bande over mig selv og min stædighed. Har jeg besluttet mig for et projekt, bliver det realiseret, også selvom klokken indimellem bliver for mange og jeg er ALT for kvadret. Dejligt med dage, som i dag, hvor energien rækker til mere end arbejde og der er energi nok til et større køkkenprojekt på en hverdag..

I dag var det en rejemad der blev foldet ud. Tak fordi du har lyst til at kigge med her bloggen, på minus-og plusdage.

2013-01-22 19.11.02

Mere inspiration

En kommentar

  1. […] Natmaden skal da være en rejemad. Lad der være rejefest! […]

Læg en kommentar