Fastelavns-klatboller med kakaomarcipan og tranebær

DSC_1857

Det er søndag d. 10.februar og her på matriklen har vi fejret min søns fødselsdag hele dagen.

En skøn dag hvor fødselaren har fået lov at bestemme tempo og menu fra start til slut: Køberundstykker fra bageren (staklen der ellers må trækkes med hjemmebag resten af året), boller og varm leverpostej til frokost, drømmekage med rigeligt smør og farin og til slut restaurantbesøg med spareribs ad libitum. Pyh sikke en dag. Sikke en kalorieholdig dag. Godt der ikke er fødselsdag på matriklen hver dag 😉

Det er også fastelavns-søndag. Der er højsæson for fastelavnsbolle-spisning i Danmark. I madbloggernes univers vrimler det med lækre indbydende billeder og opskrifter og man fornemmer tydeligt mange fastelavnsboller der i en stille krig prøver at overgå hinanden i lækkerhed.DSC_1811

I går bagte vi nogle gode kandidater til at vinde denne krig. Nøj mand, hvor blev de lækre! Med marcipan, smør og creme. Ingen punkterede. Intet creme løb ud. En sand fastelavnsbolle-succes! Dem har jeg ellers ikke haft for mange af i tidens løb, skulle jeg hilse og sige.

Jeg er GLAD for at jeg endelig har bevist overfor mig selv, at det KAN lade sig gøre at bage en fastelavnsbolle hvor det gode fyld bliver INDENI bollen. (om jeg kan gentage successen ved jeg ikke?) 😉

Indrømmet. Fastelavnsboller på den måde tager lidt tid. Der er dej der skal æltes, hæves og trilles ud. Der er creme der skal laves og remonce der skal røres. Hvad nu hvis man er lækkersulten og gerne bare vil springe over hvor gærdet er lavest? Hvis man nu ønsker en fastelavnsbolle der ikke er alt for kalorieholdig?

DSC_1848

Så laver man da bare fastelavnsbollerne som hurtige klatkager tilsat syndige gode sager!

Opskriften har jeg fra Odense Marcipan men jeg har ændret den lidt. Jeg har f.eks. tilsat tranebær i stedet for rosiner og tilsat kakaomarcipan, fordi jeg lige havde en rest i fryseren. Jeg tilsatte også vanille cheasy istedet for fromage frais, fordi det lige var vanille cheasy jeg havde i køleskabet. Det fungerede SÅ fint at justere opskriften og jeg fik stoppet madspildet i mit køleskab og i min fryser 🙂

Hvis du kan opdrive kakaomarcipan, er det PERFEKT til fastelavnsboller. Forstår egentlig ikke at Odense Marcipan kun sælger det ved juletid?? Kan du ikke opdrive kakaomarcipan, bruger du bare almindeligt marcipan.

Opskriften er ultralet: 

Fastelavns-klatboller med kakaomarcipan og tranebær
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Fastelavns-klatboller med kakaomarcipan og tranebær
Forfatter:
: Biscotti, muffins, kanelsnegle og cookies
: Brød og kager
Portioner: 12-15 stk.
Det skal du bruge:
  • 300 g hvedemel
  • 25 gram gær
  • ½ dl. lunkent mælk
  • 75 g smør i tern. (smør! Brug rigtigt SMØR!)
  • 2 spsk. sukker
  • 1 æg
  • 75 g tørrede tranebær
  • 100 g marcipan i små tern, jeg brugte kakaomarcipan men brug bare alm. marcipan,
  • 2,5 dl. vanille cheasy (tykmælk, skyr, fromage frais ell. lign.)
  • Evt. 50 gram hakkede mandler og lidt grofthakket chokolade?
  • Perlesukker til drys.
Sådan gør du:
  1. Mælken lunes og gæren udrøres heri. Vanillecheasy, sukker og æg tilsættes. Smørret tilsættes i tern. Der røres godt.
  2. Melet tilsættes lidt efter lidt. Tranebær og marcipan tilsættes til slut.
  3. Dejen hæver 30 minutter i ovnen v. 50 grader varmluft eller på køkkenbordet i ca. 1 time.
  4. Dejen sættes herefter på bagepladen med 2 skeer. Efterhæver 20 minutter i ovnen v. 50 grader varmluft eller 30 minutter på køkkenbordet. (afhænger lidt af hvor travlt og utålmodig du er?)
  5. Der drysses med perlesukker. Kagerne/bollerne bages 12-15 minutter v. 175 grader varmluft.
  6. Serveres straks - som de er eller med iskoldt smør

 

DSC_1797fKagerne dufter himmelsk og smager rigtigt lækkert. De er rigtigt nemme at bage og er søde, bløde og lækre. Marcipan i bagværk er en undervurderet spise. Har du en rest marcipan til overs, vil det kunne peppe enhver halvtrist bolledej/kringledej/fastelavnsbolledej op. Frys evt. en rulle marcipan ned i mindre mængder, så der altid er en lille portion at tage op.DSC_1847Altså jeg må indrømme, at disse nok ikke kommer langt i konkurrencen om lækkerhed, bedømt på udseendet alene. De ser lidt flade og halvtriste ud, især i den dumme dumme vinterbelysning. Men smagen fejler intet, så spring du bare på 🙂

Kagerne spises lune til en kop te eller kaffe. Man kunne med fordel have tilsat hakkede mandler eller andre nødder/tørret frugt? Eksperimentér gerne 🙂
DSC_1855

Bagenørden anbefaler hurtige fastelavns-klatboller.

Jeg er sikker på, at kvarterets raslende børn vil juble, hvis du stikker dem en fastelavns-klatbolle, når de kommer for at synge “Boller op, boller ned, boller i min mave”? Bollerne smager sødt og lækkert og vil mætte de frysende, sultne raslebørn også.

Klatbollerne er et hit, tager ingen tid at lave og kan hurtigt serveres, hvis/når du får en impulsiv bage-tanke.  De er knap så kalorieholdige som almindelige fastelavnsboller og klart nemmere at spise på farten for de raslende børn.

Du kan snildt lave dem imens du er i gang med alt muligt andet i køkkenet. Kræver ikke de store anstrengelser.DSC_1857

Mere inspiration

7 Kommentarer

  1. Mette Juel 14. februar 2017 af 13:23- Svar

    Og nu kan jeg så, efter at have nærlæst din opskrift sammen med en veninde, se at der står 1/2 dl mælk og ikke 1/2 L mælk…ups, bare ignorer min tidligere henvendelse?De skal klart opbages …mvh Mette

    • Gitte Hansen 14. februar 2017 af 19:54- Svar

      Hej Mette
      Øv da også, det var da drønærgerligt, men godt du fik opklaret miséren. Håber fastelavnsbollerne kunne reddes og at de smagte dig/jer godt 🙂
      Tak for din søde hilsen og god fornøjelse med bageriet fortsat 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  2. Mette Juel 14. februar 2017 af 13:05- Svar

    Hej Gitte. Jeg har bagt disse idag, eller dvs jeg har forsøgt at bage dem…noget er galt, dejen var meget flydende og nu har de fået 1/2 time i ovnen og er stadig mere kogt end bagt. -hvis du forstår. Er du sikker på, at der kun skal 300gr mel i?! Og er det kun 175grader varmluft, jeg har skruet lidt højere på for at få farve på mine ‘kogte’ fastelavnsboller.
    De skal klart prøves om, men der må være en fejl i din opskrift eller nowet?Tak for god blog ellers?Mange hilsner fra Mette

  3. Dorthe Riskjær 5. februar 2017 af 11:57- Svar

    Hej bagenørd ;-), ja så er det snart fødselsdagstid hos jer
    igen 😉
    De ser og “lyder” så lækre, og dem vil jeg bla gerne prøve. Får gæster næste weekend og vil høre om de kan fryses? Selvf bedst samme dag, og må planlægge lidt. Ca hvor mange får du af denne portion?
    Og til sidst, TAK for lækre, gode og spændende opskrifter, kan blive hel væk herinde, nogle gange.
    Og til aller, aller sidst TIL LYKKE med sønnike, når I kommer dertil 😉

    • Gitte Hansen 5. februar 2017 af 20:16- Svar

      Hej Dorthe
      Tusind tak for din søde hilsen – dejligt du læser med her og hyggeligt du kan huske fødselsdage i familien her 🙂
      Det lyder da skønt, at du sådan kan blive væk her på siden – det var da det allerbedste. Du skal være så velkommen 🙂
      Jeg tror fint du kan fryse fastelavns-klatbollerne men jeg kan simpelthen ikke huske hvor mange der blev af denne portion. Håber du kan tilgive mig? 😉
      Rigtig god fornøjelse med bageriet og tusind tak for din søde hilsen 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  4. Ulla 9. februar 2014 af 14:19- Svar

    tillykke med sønnen i morgen, faldt lige over din opskrift på fastelavnsboller, de skal helt sikkert prøves.

    Vh
    Ulla

    • Gitte Hansen 9. februar 2014 af 21:18- Svar

      Hej Ulla
      Tak skal du have for fødselsdagshilsnen. Vi skal nok få en rigtig god dag. Jeg siger dig, at disse fastelavnsboller er nogle af de bedste og nemmeste. Kan du ikke lige opdrive kakaomarcipan, bruger du jo almindeligt maracipan. Rigtig god fornøjelse med fastelavns-klatbollerne 🙂
      Mange hilsner
      Gitte alias bagenørden

Læg en kommentar