Fastelavnsboller med kakaomarcipan og nougat

 • Fastelavnsboller med kakaomarcipan og nougat
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

DSC_1815

Fastelavn er mit navn, boller i min mave!

Altså det er gået op for mig, at enhver madblogger med respekt for sig selv bager fastelavnsboller lige for tiden. Det er jo fastelavn i morgen så man må også sige at det er et højaktuelt bagetema. 🙂

Alle de lækre fastelavnsbolle-opskrifter og billeder jeg har set rundt omkring , har jeg suget til mig men alligevel tænkt. “Det bliver ikke mig der kommer til at bage dem”. Har nemlig alt for MANGE fastelavns-flop med i bagagen.DSC_1811Har lovet mig selv ALDRIG mere at bage fastelavnsboller. Alle de gange fastelavnsbollerne er punkterede i ovnen og den gode creme er flydt ud på pladen. Øv. Så skuffende! Iøvrigt hader jeg også dej der skal rulles ud. Klistrende dej der hænger i. Øv.

NÅ men det er da for slapt alligevel ikke at tage udfordringen op??!DSC_1814

Claus Meyers fastelavnsboller lokkede mig til at forsøge. Jeg har læst og hørt en masse om Claus’ lækre fastelavnsboller og jeg har jo hans kage-bage-bog hvor jeg flere gange har sukket over de lækre billeder. Øv også. Det må da kunne lykkes?

Jeg besluttede mig. Jeg ville gøre forsøget igen! 🙂

Som du allerede kan se på billederne lykkedes projektet! Wee! Jeg kan slet ikke få armene ned! Jeg havde ellers taget mine forholdsregler og stoppet dejen i siliconeforme, for at få cremen til at blive i/på/ved bollen, men det var slet ikke nødvendigt. Forstår slet ikke mit held. De blev ikke bare gode de fastelavnsboller. De blev FANTASTISK lækre! 🙂

DSC_1802

Jeg har videreudviklet lidt på Claus Meyers opskrift, her kommer min:

Fastelavnsboller med marcipan og nougat - nemme at lave
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 45 minutter
Tilb. tid: 15 minutter
Samlet tid: 1 time
Ret: Fastelavnsboller
Kategori: Brød og kager
Keyword: marcipan, nougat
Portioner: 16 stk.
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

 • dl. lunkent mælk
 • 25 gr. gær
 • 3 spsk. sukker
 • 1/4 tsk salt
 • 1 æg
 • 0.75 dl. flydende kærgården
 • 350 gram hvedemel
 • Fyld nr. 1 : 16 store tsk. Kagecreme Jeg brugte Milda vanillecreme jævnet med lys saucejævner. Se mere nedenfor Ja du læste rigtigt ;- Brug evt. koldrørt kagecreme eller hjemmelavet, med lidt ekstra maizena i.
 • Fyld nr. 2 : 125 gram marcipan jeg brugte kakaomarcipan, en rest fra julen
 • 50 gram smør
 • 50 gram sukker.
 • Topping : 1 teske nougat pr bolle eller kakaoglasur

Sådan gør du

 • Rør gæren ud i den lunkne mælk. Tilsæt flydende smør, salt og æg. Rør melet i lidt efter lidt. Dejen skal være blød uden at hænge for meget i fingrene. Så lidt mel som muligt, jo blødere bliver fastelavnsbollerne. Efter æltning stilles dejen til hævning i ovnen på 50 grader. Skal hæve til dobbelt størrelse.
 • Imens forbereder du fyldet. Vanillecremen blev pisket og rørt op med 1 spsk Maizena og smagt til med lidt flormelis.
 • Marcipanen blev rørt op med smør og sukker til en fast masse.
 • Efter hævning blev dejen rullet ud i 2-3 mm stykker. Jeg fik 16 fastelavnsboller af denne portion. (Passede perfekt! Der var lige plads til 16 i mine siliconeforme).
 • Tip . Skær firkanterne med en pizzaskærer. En kniv trækker for meget i dejen.
 • Læg en stor teske-fuld marcipan-masse på hver firkant og en spsk. creme.
 • Hjørnerne og enderne samles og trykkes godt sammen.
 • Bollen placeres med samlingen nederst på en bageplade med bagepapir eller endnu bedre i muffins- eller siliconeforme, så fyldet med garanti ikke fylder ud.
 • Fastelavnsbollerne efterhæver i den 50 grader lune ovn i et kvarter.
 • Fastelavnsbollerne bager 13-14 minutter ved 175 varmluft.
 • Lad dem køle af i formene, før du skubber dem ud.
 • I fryseren fandt jeg lidt nougat. Jeg lagde en teske nougat på hver fastelavnsbolle og hvor var det da lækkert! Nougaten smeltede syndigt. Uhm!

DSC_1809Normalt begår jeg den klassiske brøler, når jeg bager fastelavnsboller. Der er lige lidt for meget creme, hvad gør man så med det sidste? Stopper lige lidt ekstra i fastelavnsbollerne?

Det er en dum idé, siger jeg, belært af erfaringerne fra mine fastelavns-flop. For meget creme=for fyldig bolle=bollen sprækker=cremen flyder ud=øv. Se om du kan praktisere lidt men godt? Så vil jeg bestræbe mig på det samme 🙂DSC_1788Min datter synes det var helt forkert, hvis der ikke kom chokoladeglasur på fastelavnsbollerne. Så ville det ikke være rigtige fastelavnsboller. Det kan der være noget om, tænkte jeg, og slog til da hun foreslog at pynte nogen af bollerne med yndlingsglasuren. Hun er skrap til det med glasur! Også til det 🙂DSC_1812Undgå også her den klassiske fejl at pynte med for meget glasur, for lige at få brugt den portion der nu er lavet. Lidt ærgerligt hvis det siler ned over bollen. Min datter har helt styr på det med glasuren, selvom det pinte hende ikke at få brugt den sidste rest. 
DSC_1817 4 i familien. 4 fastelavnsboller med nougat. 4 med chokoladeglasur. Nøj manner hvor blev vi mætte og hvor var de lækre de fastelavnsboller!

Fastelavnsbollerne var meget søde. Man kunne godt have undladt den søde glasur, når nu bollerne havde så sød en kerne. Man kunne have halveret dem og fyldt dem med flødeskum? Man kunne have fyldt syltetøj i, istedet for marcipan. Det vil jeg bestemt prøve! Har fået blod på fastelavns-bolle-tanden, når nu jeg har fundet ud af, at jeg kan! Alle de muligheder der nu åbner sig! 🙂DSC_1822

Brug gerne siliconeforme, selvom cremen ikke løber ud. Bollerne får en fin afrundet form.

Sikke en lækkerbisken. Følger du strømmen og skal du også bage fastelavnsboller i disse dage, kan jeg anbefale denne opskrift.  Hvis det kan lykkes for en fastelavnsbolle-flopper som jeg, kan det lykkes for alle.


 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1
Skriv en kommentar

1 Kommentar tråde
0 Tråd svar
0 Følgere
 
Mest reagerede kommentar
Hotteste kommentar tråd
0 Kommentar forfattere
  Tilmeld mig notifikationer  
Nyeste Ældste Flest stemmer
Underret mig om
Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse af websitet.  Se vores cookies- og privatlivspolitik. Jeg accepterer