Boller med marcipan. Uhm her får du opskriften på nemme, lækre marcipanboller med tranebær.
Det er søndag d. 10.februar og fastelavns søndag.
Der er højsæson for fastelavnsbolle-spisning i Danmark og det vrimler med lækre indbydende billeder og opskrifter på fastelavns-lækkerier.
I går bagte vi nogle gode kandidater til at vinde denne krig. Nøj mand, hvor blev de lækre!
Med marcipan, smør og creme. Ingen punkterede. Intet creme løb ud. En sand fastelavnsbolle-succes!
Indrømmet. Fastelavnsboller på den måde tager lidt tid. Der er dej der skal æltes, hæves og trilles ud.
Der er creme der skal laves og remonce der skal røres.
Hvad nu hvis man er lækkersulten og gerne bare vil springe over hvor gærdet er lavest? Hvad nu hvis man også ønsker en fastelavnsbolle der ikke er alt for kalorieholdig?
Så laver man da bare fastelavnsbollerne som hurtige klatboller / skeboller tilsat søde, syndige gode sager!
Disse boller kan røres og sættes på bagepladen med ske. De er SÅ nemme og et godt, sødt og hurtigt alternativ til almindelige fastelavnsboller.
Bollerne kan også spises som søde juleboller eller som ekstra søde boller, til den hurtige lækkersult.
Boller med marcipan & tranebær – få en god, nem opskrift her
Ingredienser
- 300 g hvedemel
- 25 gram gær
- ½ dl. lunkent mælk
- 75 g smør i tern
- 2 spsk. sukker
- 1 æg
- 75 g tørrede tranebær kan udelades eller erstattes med anden tørret frugt/tørrede bær
- 100 g marcipan i små tern kan udelades
- 2,5 dl. vanille cheasy, tykmælk, skyr, fromage frais ell. lign. mælk kan også bruges
- Evt. 50 gram hakkede mandler og lidt grofthakket chokolade? kan udelades
- Perlesukker til drys.
Sådan gør du
- Mælken lunes og gæren udrøres heri. Vanillecheasy, sukker og æg tilsættes. Smørret tilsættes i tern. Der røres godt.
- Melet tilsættes lidt efter lidt. Tranebær og marcipan tilsættes til slut.
- Dejen hæver 30 minutter i ovnen v. 50 grader eller på køkkenbordet i ca. 1 time.
- Dejen sættes herefter på bagepladen med 2 skeer. Efterhæver 20 minutter i ovnen v. 50 grader eller 30 minutter på køkkenbordet. (afhænger lidt af hvor travlt og utålmodig du er?)
- Der drysses med perlesukker. Kagerne/bollerne bages 12-15 minutter v. 175 grader varmluft.
- Spises straks - som de er eller med iskoldt smør
Noter
Marcipan boller med tranebær – de nemmeste boller, bare lavet med ske. Nemme søde boller til jul eller fastelavn
Skønne søde boller, der er nemme at bage og søde, bløde og lækre.
Marcipan i bagværk er bare prikken over i’et. Har du en rest marcipan til overs, vil det kunne peppe enhver halvtrist bolledej/kringledej/fastelavnsbolledej op.
Frys evt. en rulle marcipan ned i mindre mængder, så der altid er en lille portion at tage op?Altså jeg må indrømme, at disse nok ikke kommer langt i konkurrencen om lækkerhed, bedømt på udseendet alene.
Men smagen fejler intet, så spring du bare på 🙂
Kagerne spises lune til en kop te eller kaffe. Man kunne med fordel have tilsat hakkede mandler eller andre nødder/tørret frugt? Eksperimentér gerne 🙂
Bagenørden anbefaler hurtige fastelavns klatboller – og de søde boller er også gode til jul
Jeg er sikker på, at kvarterets raslende børn vil juble, hvis du stikker dem en fastelavns-klatbolle, når de kommer for at synge “Boller op, boller ned, boller i min mave”?
Bollerne smager sødt og lækkert og vil mætte de frysende, sultne raslebørn også.
Klatbollerne er et hit, de tager ingen tid at lave og kan hurtigt serveres, hvis/når du får en impulsiv bage-tanke.
De er knap så kalorieholdige som almindelige fastelavnsboller og faktisk vil de også være fine i madpakken, som et lille sødt mellemmåltid.
Rigtig god fornøjelse med de søde boller, hvad enten du laver dem til fastelavn eller jul 🙂
Her på matriklen har vi fejret min søns fødselsdag hele dagen.
En skøn dag hvor fødselaren har fået lov at bestemme tempo og menu fra start til slut. Køberundstykker fra bageren (staklen der ellers må trækkes med hjemmebag resten af året), boller og varm leverpostej til frokost.
Drømmekage med rigeligt smør og brun farin og til slut restaurantbesøg med spareribs ad libitum. En dag lige efter fødselarens ønske og hjerte.
Sikke en dejlig dag. Lykken er glade fødselsdagsbørn <3
Få inspiration til flere lækre opskrifter med marcipan her:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
Og nu kan jeg så, efter at have nærlæst din opskrift sammen med en veninde, se at der står 1/2 dl mælk og ikke 1/2 L mælk…ups, bare ignorer min tidligere henvendelse?De skal klart opbages …mvh Mette
Hej Gitte. Jeg har bagt disse idag, eller dvs jeg har forsøgt at bage dem…noget er galt, dejen var meget flydende og nu har de fået 1/2 time i ovnen og er stadig mere kogt end bagt. -hvis du forstår. Er du sikker på, at der kun skal 300gr mel i?! Og er det kun 175grader varmluft, jeg har skruet lidt højere på for at få farve på mine ‘kogte’ fastelavnsboller.
De skal klart prøves om, men der må være en fejl i din opskrift eller nowet?Tak for god blog ellers?Mange hilsner fra Mette
Hej bagenørd ;-), ja så er det snart fødselsdagstid hos jer
igen 😉
De ser og “lyder” så lækre, og dem vil jeg bla gerne prøve. Får gæster næste weekend og vil høre om de kan fryses? Selvf bedst samme dag, og må planlægge lidt. Ca hvor mange får du af denne portion?
Og til sidst, TAK for lækre, gode og spændende opskrifter, kan blive hel væk herinde, nogle gange.
Og til aller, aller sidst TIL LYKKE med sønnike, når I kommer dertil 😉
tillykke med sønnen i morgen, faldt lige over din opskrift på fastelavnsboller, de skal helt sikkert prøves.
Vh
Ulla