•  
  •  
  •  
  •  
  •  

Boller med marcipan tranebær & perlesukker

Det er søndag d. 10.februar og her på matriklen har vi fejret min søns fødselsdag hele dagen.

En skøn dag hvor fødselaren har fået lov at bestemme tempo og menu fra start til slut: Køberundstykker fra bageren (staklen der ellers må trækkes med hjemmebag resten af året), boller og varm leverpostej til frokost, drømmekage med rigeligt smør og farin og til slut restaurantbesøg med spareribs ad libitum. En dag lige efter fødselsarens ønske og hjerte.

Det er også fastelavns-søndag.

Der er højsæson for fastelavnsbolle-spisning i Danmark og det vrimler med lækre indbydende billeder og opskrifter på fastelavns-lækkerier.Fastelavnsboller med marcipan og nougat

I går bagte vi nogle gode kandidater til at vinde denne krig. Nøj mand, hvor blev de lækre! Med marcipan, smør og creme. Ingen punkterede. Intet creme løb ud. En sand fastelavnsbolle-succes!

Indrømmet. Fastelavnsboller på den måde tager lidt tid. Der er dej der skal æltes, hæves og trilles ud. Der er creme der skal laves og remonce der skal røres. Hvad nu hvis man er lækkersulten og gerne bare vil springe over hvor gærdet er lavest? Hvad nu hvis man også ønsker en fastelavnsbolle der ikke er alt for kalorieholdig?Boller med marcipan tranebær & perlesukker

Så laver man da bare fastelavnsbollerne som hurtige klatkager tilsat søde, syndige gode sager!

Disse boller kunne vi også kalde “ske-boller” eller “klatboller” lavet med ske, og de er SÅ nemme og et godt, sødt og hurtigt alternativ til almindelige fastelavnsboller.

Bollerne kan også spises som søde juleboller eller som ekstra søde boller, til den hurtige lækkersult.

Boller med marcipan tranebær & perlesukker

Fastelavns-klatboller med kakaomarcipan og tranebær
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 45 minutter
Tilb. tid: 15 minutter
Samlet tid: 1 time
Ret: Biscotti, kanelsnegle og cookies, muffins
Kategori: Brød og kager
Keyword: boller, fastelavnsboller, marcipan, tranebær
Portioner: 15 stk
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 300 g hvedemel
  • 25 gram gær
  • ½ dl. lunkent mælk
  • 75 g smør i tern
  • 2 spsk. sukker
  • 1 æg
  • 75 g tørrede tranebær
  • 100 g marcipan i små tern
  • 2,5 dl. vanille cheasy, tykmælk, skyr, fromage frais ell. lign.
  • Evt. 50 gram hakkede mandler og lidt grofthakket chokolade?
  • Perlesukker til drys.

Sådan gør du

  • Mælken lunes og gæren udrøres heri. Vanillecheasy, sukker og æg tilsættes. Smørret tilsættes i tern. Der røres godt.
  • Melet tilsættes lidt efter lidt. Tranebær og marcipan tilsættes til slut.
  • Dejen hæver 30 minutter i ovnen v. 50 grader eller på køkkenbordet i ca. 1 time.
  • Dejen sættes herefter på bagepladen med 2 skeer. Efterhæver 20 minutter i ovnen v. 50 grader eller 30 minutter på køkkenbordet. (afhænger lidt af hvor travlt og utålmodig du er?)
  • Der drysses med perlesukker. Kagerne/bollerne bages 12-15 minutter v. 175 grader varmluft.
  • Spises straks - som de er eller med iskoldt smør

Noter

Du bruge andre lækkerier i bollerne - anden tørret frugt eller andre mandler/nødder.
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

Boller med marcipan og tranebær – de nemmeste boller, bare lavet med ske

DSC_1797Skønne søde boller, der er nemme at bage og søde, bløde og lækre.

Marcipan i bagværk er bre prikken over i’et. Har du en rest marcipan til overs, vil det kunne peppe enhver halvtrist bolledej/kringledej/fastelavnsbolledej op. Frys evt. en rulle marcipan ned i mindre mængder, så der altid er en lille portion at tage op?Boller med marcipan tranebær & perlesukkerAltså jeg må indrømme, at disse nok ikke kommer langt i konkurrencen om lækkerhed, bedømt på udseendet alene. De ser lidt flade og halvtriste ud, især i den dumme dumme vinterbelysning. Men smagen fejler intet, så spring du bare på 🙂

Kagerne spises lune til en kop te eller kaffe. Man kunne med fordel have tilsat hakkede mandler eller andre nødder/tørret frugt? Eksperimentér gerne 🙂
DSC_1855

Bagenørden anbefaler hurtige fastelavns-klatboller – og de søde boller er også gode til jul

Jeg er sikker på, at kvarterets raslende børn vil juble, hvis du stikker dem en fastelavns-klatbolle, når de kommer for at synge “Boller op, boller ned, boller i min mave”? Bollerne smager sødt og lækkert og vil mætte de frysende, sultne raslebørn også.

Klatbollerne er et hit, tager ingen tid at lave og kan hurtigt serveres, hvis/når du får en impulsiv bage-tanke.  De er knap så kalorieholdige som almindelige fastelavnsboller og faktisk vil de også være fine i madpakken, som et lille sødt mellemmåltidBoller med marcipan tranebær & perlesukkerRigtig god fornøjelse med de søde boller, hvad enten du laver dem til fastelavn eller jul 🙂


  •  
  •  
  •  
  •  
  •