Lækker kartoffelsalat med creme fraiche, timian og citron

Hjemmelavet kartoffelsalat med timian og citronÅh hvor kan man altså trylle den lækreste hjemmelavede kartoffelsalat af nye kartofler <3

Jeg elsker, elsker, elsker hvid, cremet og lækker kartoffelsalat af de første spæde kartofler. Sommerkartoffelsalat serveret til grillmenuer. Kartoffelsalat og rødbeder serveret til verdens bedste frikadeller. Åh jeg er så meget fan <3

Nye kartofler er de allerbedste – og til de allertidligste behøver man bare en enkelt klat smør. Så sidder den lige i skabet 🙂 

På bloggen finder du opskrifter på flere slags hjemmelavet kartoffelsalat i alle afskygninger og for at det ikke skal være lyv, så for du endnu én i dag 🙂

En klassisk kartoffelsalat med creme fraiche og mayo-dressing, peppet op med timian, honning og citronsaft. Halløj for en lækkerbisken! 🙂

Vi spiste kartoffelsalaten forleden til den lækre grilllede sennepsmarinerede hamburgerryg. Oh la la – den menu kan jeg godt anbefale, især med grillede majs til 🙂Grillet sennepsmarineret hamburgerryg

Jeg iler med at bringe dig opskriften. Den er nem, men sæt gerne en hjælper i gang i køkkenet, til at skrabe kartoflerne. Det er klart det allerstørste arbejde, men bestemt anstrengelserne værd.

Kog gerne en kæmpe portion kartofler dagen før, så er det nemmere at lave kartoffelsalat dagen derpå. Bare lige et tip fra mig til dig 🙂

Lækker kartoffelsalat med creme fraiche, timian og citron

Forberedelse: 

Tilberedelse: 

Tidsforbrug ialt: 

Portioner: 6-8 pers.

Hjemmelavet kartoffelsalat med timian og citronsaft
Det skal du bruge:
  • 2 kilo kartofler (eller ca. deromkring - du skal bruge lidt mere end en god stor håndfuld pr. person)
  • ½ liter creme fraiche
  • 1-2 dl god mayonnaise f.eks. Hellmanns eller, endnu bedre: hjemmelavet.
  • 1 spsk citronsaft
  • 1 tsk akaciehonning
  • 2 tsk tørret timian eller frisk fra haven (timian kan sagtens udelades, eller erstattes af andre krydderurter)
  • Salt/friskkværnet peber. En god kartoffelsalat kan trække meget krydderi. Smag til undervejs.
  • 1 stort revet løg
Sådan gør du:
  1. Vask, skrab og kog kartoflerne og lad dem afkøle helt.
  2. Bland dressingen.
  3. Riv løget i
  4. Er du slet ikke til løgstykker i kartoffelsalaten, så riv gerne løget helt fint med rivejern eller minihakker.
  5. Skær kartoflerne i små stykker og vend dem forsigtigt i dressingen.
  6. Smag kartoffelsalat til og tilsæt evt. mere salt/peber/timian/citronsaft eller honning.
  7. Stil kartoffelsalaten koldt til den skal serveres
  8. Anret den evt. lidt finere end jeg har gjort, men små cocktailtomater, små agurkestykker eller hvad du nu ellers kan finde på?

Vi stornød kartoffelsalaten til den grillede hamburgerryg og vejret begavede os med solskin – for en gangs skyld. Der var fred og idyl i haven og yndlingsterrassen blev brugt. Desværre er det åbenbart rigtigt svært at tage fotos af hvide retter, så ved vi det.

Familien – eller mest jeg – havde ikke tålmodighed til at jeg skulle skrue på kameraet for at kompensere for lyset. Billederne yder slet ikke den lækre kartoffelsalat retfærdighed. Nogen gange, er vi bare så sultne, at vi ikke kan vente. Så gider vi bare ikke et belastende kamerashoot midt i aftensmaden 🙂Hjemmelavet kartoffelsalat med timian og citronJeg har anført at der her er kartoffelsalat til ca. 6-8 personer. Jeg må indrømme, at jeg ikke målte kartoflerne præcist af. Vi gravede bare to kartoffeltoppe op i haven og sønnikes kartofler giver virkelig godt i år. Der var rigeligt i de to toppe.

Jeg vil tro, at jeg brugte omkring 2 kilo kartofler, men ellers så kog  bare rigeligt med kartofler, og tilsæt, til du synes det passer med creme fraiche/mayo-mængden. Den må ikke blive for tør, men heller ikke for flydende.

Har du nye kartofler i overskud, vil de snildt kunne bruges til kartoffelsandwich dagen efter eller til en rugbrødsmad med kartoffel og mayonnaise. Biksemad lavet af nye kartofler, er også en storfavorit her i huset. Uhm! 🙂

Her ser du den nemme kartoffelsalat-proces i billeder fra start til slut:

Virkelig lækker kartoffelsalat, med et pikant strejf af citron og timian. Det giver den lige et ekstra pift. Du kan dog sagtens udelade timian, hvis du mere er til en “kartoffelsalat classic” med en helt hvid dressing, men prøv gerne timianvarianten.

Her i min familie er vi blevet storforbrugere af timian. Lækker, lækker krydderurt, der klart slår oregano synes jeg.Hov, måske kunne man også lave en oregano-variant? Sommeren er jo heldigvis lang endnu – og kartoflerne er stadigvæk nye. Hvad venter vi på? 🙂

2016-07-28 18.53.54En hilsen til dig fra en noget kvast Bagenørd, der har overlevet sin første arbejdsuge efter ferien. Fy da – det er barskt at vende tilbage til virkeligheden, men også fint nok og skønt og udfordrende og lærerigt. Kollegerne og bibliotekslånerne er jo heldigvis også altid godt selskab….men hvor bliver man da godt nok træt og smadret af at være i gang.

Hårdt at skulle tænke, tænke hurtigt og tænke på flere ting af gangen. Hårdt at skulle være effektiv, handlekraftig og initativrig. Et chok, når man kommer fra en sommerferie, hvor dagens eneste vigtigste hovedspørgsmål var at få tilrettelagt aftenens menu. 😉2016-07-29 20.06.33

Jeg vil tidligt i seng – og kan  heldigvis gå til ro i sommerhusets skønne seng. Vi ilede herud straks vi fik fri. Hvor er det altså skønt, at have sådan et sommerhus-fristed. Så kan man nemlig trække noget af sommerferien med ind i hverdagen. Sådan føles det ihverfald. Skuldrene sænkes i det øjeblik, man træder ind af døren.

Et par timer i sommerhuset og en gåtur ved vandet. Så føles det næsten allerede som om man har haft en hel weekend fri. Hvor er det altså skønt. Du kan tro, jeg/vi stornyder det (også selvom primærmatriklen derhjemme ligner noget der kunne trænge til en kærlig hånd…. 🙂2016-07-29 19.58.36Håber alt vel hos dig og dine? Måske du har ferie endnu? Måske du også er halvkvast tilbage på job?

Ønsker dig det allerbedste – fat mod – jeg tror på at vi nok skal komme i omdrejninger igen. Vi skal nok klare den du og jeg 🙂

Mere inspiration

2 tanker om "Lækker kartoffelsalat med creme fraiche, timian og citron"

  1. Kære bagenørd: Jeg har med held lavet ovenstående kartoffelsalat til vores kvart-årlige søskendesammenkomster. Jeg havde næsten opgivet at lave en god ‘hvid’ kartoffelsalat, men din var god. Jeg eksperimenterede dog lidt og tilføjede lidt presset hvidløg samt ca. 1 tsk. Dijon-sennep. Da den desuden blev pyntet med purløg og hakkede radiser, blev både synet og smagen perfekt. Det er ikke sidste gang, jeg benytter mig af din basis-opskrift. Jeg lavede også frikadeller,om måske er endnu mere ‘old-school’ end dine: Hakket svinekød (fra fritgående grisebasser, købt i Fakta, hvor det er til at betale), sødmælk, æg, revet løg , mel, salt & peber. Min kone og jeg spiste 5-6 deller til frokost med en kold håndbajer. Det var dem, der smagte bedst 🙂 Hilsen Torben fra Brønshøj.

    1. Hej Torben
      Ej hvor lyder det bare godt. Det glæder mig så meget at kartoffelsalaten smagte dig/jer. Super spændende at peppe den op med hvidløg og dijonsennep, det vil prøve at huske næste gang.
      Uhm ja og med frikadeller til, så fås det jo næsten ikke bedre altså.
      Tak fordi du tog dig tid til at skrive til mig og tak for din gode historie. Det var jo næsten som om jeg var med til jeres lækre frokost 🙂
      God fornøjelse i køkkenet fortsat 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *