Langtidsstegt culottesteg , flødesauce og bønner i svøb

  • Langtidsstegt culottesteg, flødesauce og bønner i svøb

Langtidsstegt culottesteg, flødesauce og bønner i svøbDet blev søndag. Skummelt vejr. November, november, november. Kuling, regn og blæst og en søndagsvagt.

Lad mig sige det med det samme. Min krop, sjæl og bevidsthed er ikke bygget til søndagsarbejde, uanset hvor meget jeg ellers elsker mit job. Det er naturstridigt for mig at arbejde om søndagen. Søndagen er hellig – for mig og sikkert også for dig?

NÅ men med søde lånere og i det allerbedste selskab med gode kolleger gik dagen alligevel. Vi spiste to gange kollegakage til kaffen, bl.a. pæretærten med marcipan og nougat fra i går. Jeg kan ALTID få afsat kage på mit arbejde. Fin deal, når min familie nu ikke er de store kagespisere 🙂

Derhjemme simrede en culotte og det var en rar tanke jeg lunede mig ved mange gange kan du tro 🙂

DSC_0888

Hvordan kan man langtidssimre en culottesteg?

Bliver den så ikke alt for gennemstegt? Jo det gør den, men den bliver supermør! Kunsten er at finde den rette lave temperatur, så stegen ikke steger tør. Man skal også huske at tilsætte væde undervejs.

Det lykkedes for mig!  60 grader varmluft. Det blev den lækreste steg og den LÆKRESTE flødesauce. Tøv ikke med at sætte en steg i ovnen i 100 år, du vil ikke fortryde det. Fedt at maden, næsten, laver sig selv og ovenikøbet bliver superlækker!

Jeg skyndte mig at gøre stegen klar før jeg kørte. Salt/peber og tørret hvidløg drysset på, løg i bunden af fadet, lidt vand ved. Voila!

….og sikke en servering jeg kom hjem til. 🙂

Langtidsstegt culottesteg, flødesauce og bønner i svøb

Her kommer opskriften:

Langtidsstegt culottesteg , flødesauce og bønner i svøb (4 personer)

Du skal bruge:  

Langtidsstegt culottesteg: 1 culottesteg +Salt/peber/tørret hvidløg. 6-8 blandede løg/rødløg i både. Der spædes til med ca. 1 liter vand undervejs

Oliestegte kartofler: 2 kg. små kartofler + olie, groft salt

Flødesauce: Stegesky, 2½ dl. fløde, salt/peber, kulør, jævnes med maizena og smages til med tyttebør

Bønner i svøb: 1 pose bønner + 1 pk. bacon

Langtidsstegt culottesteg, flødesauce og bønner i svøb

Langtidsstegt culottesteg, flødesauce og bønner i svøbSådan laver du langtidsstegt culottesteg  med flødesauce, oliestegte kartofler og bønner i svøb:

  • Rids stegen krydr den med salt og peber på begge sider og drys tørret hvidløg på toppen. Alternativt kan du skære små lommer i culottestegen og proppe hvidløgsfed heri.
  • Skær 6 løg i både i læg dem ved stegen i et stegefad.
  • Sæt fadet i ovnen på 60 grader varmluft. Hæld 3-4 dl. vand ved.
  • Lad stegen stege 5-6 timer.
  • Sæt stegetermometeret i. Når temperaturen nærmer sig 65-70 grader holder du øje. Stegen skal ud og hvile når den har nået denne temperatur.
  • Da jeg kom hjem efter 4 timer var temperaturen næsten 70 grader. Jeg skyndte mig at tage stegen ud, siede stegeskyen fra og lagde løgene i et fad for sig. Jeg lod stegen hvile, imens jeg lavede de oliestegte kartofler.
  • Vask kartoflerne og vend dem med salt og olie. Steg dem v. 200 grader i 30 minutter. Sæt fadet med løgene i ovnen. Løgene bliver bedst hvis de bliver helt sprødstegte. De smager næsten som ristede løg og er helt fantastisk som tilbehør til steg. De giver også saucen en rigtig god smag. Brug løg når du steger steg! 😉

DSC_0891

DSC_0902

  • Lav nu bønnerne i svøb: Omvikl en håndfuld bønner med en skive bacon. Steg bønnerne 15 minutter i ovnen sammen med kartoflerne.
  • Sæt stegen ind i ovnen sammen med kartoflerne det sidste kvarter, så den kan blive sprød og lækker.
  • Flødesauce: Jævn stegeskyen, smag til med tyttebær, salt og peber og fløde. Tilsæt kulør.

Skær tynde skiver af oksestegen på tværs af fibrene. Den smager fantastisk og er supermør! Kan du bedst lide en rød men mør oksesteg, skulle du prøve en intervalstegt oksesteg. DEN bliver også superlækker!

DSC_0906

Så er der serveret. Den lækreste møre culottesteg, den lækreste flødesauce, de sprødeste kartofler og bønner i svøb der jo ALTID er en gudespise.

Samlet set er det en meget nem menu, selvom beskrivelsen ovenfor virker lang. Har du spørgsmål, så skriv altid gerne en kommentar til indlægget nedenfor.  Denne menu var alle anstrengelserne værd 🙂

Langtidsstegt culottesteg, flødesauce og bønner i svøb

Her kan du se hele processen i billeder:

Altså jeg ved, at når  min søn siger tak for mad MANGE gange og kommer en time efter aftensmaden og siger “Det var godt nok noget lækkert mad, mor”, så sidder maden lige i skabet. Undervejs var der lovprisninger fra familien til både sauce, kød, bønner og kartofler.

En sand familiefavorit og en superlækker søndagsmiddag – en helt overdådig én af slagsen, når man tænker på at moren har passet sit søndagsarbejde det meste af dagen!

Altså jeg er vild med langtidssimren og stegte oksestege, er du også?

Prøv det af – jeg hører jo gerne om dine erfaringer 🙂

Langtidsstegt culottesteg, flødesauce og bønner i svøb

Søndagsmenuen – uhm!

Det allerbedste er nu, at der er en halv culottesteg og flødesauce til rest. Jeg kan nøjes med at lave en omgang pommes frites i morgen, så har vi en overdådig mandagsmenu på ingen tid.

Ak jamen herregud da, så kommer vi nok over den smule mandag hvor det vil stå ned i stænger og storme en halv pelikan 😉Langtidsstegt culottesteg, flødesauce og bønner i svøb

Mere inspiration

12 Kommentarer

  1. Solveig Madsen 19. september 2016 af 08:09- Svar

    En lækker steg blev det, men efter 5 timer ved 60 gr i vatmluftsovn var temperaturen i stegen kun 52 gr, så jeg satte ovnens temp op til 90 gr. Så vi fik aftensmad og den var dejlig mør.

    • Gitte Hansen 20. september 2016 af 21:52- Svar

      Hej Solveig.
      Uh lækker, lækker steg. Godt du lige selv kunne skrue lidt op til sidst. Ovne varmer åbenbart forskelligt 🙂
      Dejligt maden smagte dig/jer og tak for din tilbagemelding 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  2. Dennis 19. december 2015 af 11:08- Svar

    Lækker opskrift. Men er der ikke en lille fejl? Nu er jeg ikke fysiker, men hvordan kan stegen blive næsten 70 grader varm, når ovnen kun er 60? Det lyder som en umulighed 🙂 Skal ovnen stå på 70?

    • Gitte Hansen 20. december 2015 af 11:16- Svar

      Hej Dennis
      Jeg forstår godt dit spørgsmål, men der er en god forklaring. 60 grader varmluft svarer til 75-85 grader deromkring vil jeg tro. Jeg bruger varmluft, fordi jeg synes det giver en bedre ovnvarme.
      Du kan sagtens lade din ovn stå på 60-65 grader v. alm. varme, men vil tro at stegen skal have betydeligt længere tid så. Brug gerne stegetermometer, så går det aldrig helt galt.
      Rigtig god fornøjelse med culottestegen, den bliver superlækker 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

      • Johanne Skaaning Madsen 30. december 2015 af 00:38- Svar

        Jeg stegte en culottesteg på 60 g alm ovn i 16 timer her forleden, den blev hel perfekt, kunne tygges med øjenbrynene

        • Gitte Hansen 30. december 2015 af 08:16- Svar

          Ej hvor lyder det lækkert. Spændende. Løber man sundhedsrisici tror du?
          Mange hilsner
          Gitte

  3. Martin Larsen 19. august 2015 af 13:27- Svar

    Hej Gitte
    Bruner du slet ikke stegen først, inden den ryger i ovnen?☺
    Mvh Martin

    • Gitte Hansen 21. august 2015 af 09:35- Svar

      Det kan du fint gøre, men det behøves ikke. Du skal nok lige korte tilberedningstiden lidt af så?
      God fornøjelse i køkkenet 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  4. Thomas Hauge 22. december 2014 af 10:58- Svar

    hvordan kan stegen komme op på 70c når ovnen kun er sat til 60c ?
    M.v.h Thomas

    • Gitte Hansen 22. december 2014 af 14:59- Svar

      Hej Thomas
      60 grader varmluft svarer til ca. 85 grader. Det bliver en lækker mør steg. Glæd dig ☺
      Julehilsner
      Gitte

  5. tina nymann 17. november 2014 af 06:49- Svar

    Hvor ser det bare lækkert ud:-)
    Skal skaffe mere tid til madlavning, men det er jo et spørgsmål om prioritering;-)

    • Gitte Hansen 17. november 2014 af 20:55- Svar

      Hej Tina

      Tak for din hilsen – ja der skal tid til det hele. Jeg når at bage og lave mad, men måske når jeg ikke så meget andet, det gør du. Vi skal passe på med at forlænge det umenneskelige af os selv, det vigtigste er jo at vi bruger tiden og livet på det vi allermest har lyst til <3
      Mange kærlige hilsner
      Gitte

Læg en kommentar