Juleboller med appelsin og kardemomme – nemme, saftige boller med vanilje – gode til jul og resten af året.
Jeg elsker bare juleboller og disse kardemommeboller med appelsin og marcipan er en ny lækker variant. Uhm!
Bløde, svampede, luftige, søde boller – med skøn julesmag.
Bollerne er nemme at lave. Jeg brugte vaniljeskyr, fordi vi havde det i køleskabet og det gav både bollerne en god smag og konsistens. Yoghurt/tykmælk el. lignende kan også sagtens bruges. Surmælksprodukt i bolledej giver ekstra svampede/saftige boller. Bare lige et tip til dig.
Julebollerne smagte godt både lune og kolde. Smagen af kardemomme og appelsin er kun diskret og selvom der er marcipan i, er bollerne ikke alt for dessert-søde. Søde juleboller er de alligevel.

De vil være lækre til ethvert julebord, som søde boller til brunch, kagebord eller som en lille sød bolle i madpakken.
Jeg brugte lidt perlesukker og hakkede mandler på toppen. Det giver både smag og sprødhed og gør bollerne ekstra julede. Bollerne kan sagtens bage uden drys.
Bollerne fik en fin, blank, gyldenbrun overflade, fordi jeg penslede dem med æg. Perfekte juleboller!
Nederst i dette indlæg får du flere opskrifter på juleboller.
Juleboller med appelsin og kardemomme – nem opskrift

Ingredienser
Dej til juleboller:
- 2½ dl vaniljeskyr græsk yoghurt, creme fraiche, kærnemælk el. lign. kan også bruges.
- 3 dl næsten kogende vand
- 25 gram gær
- 1 æg
- 1 nip salt
- 75 gram smør smeltet eller blødt. Kan erstattes med ¾ dl olie.
- 35 gram sukker ca. 3 spsk
- 2 øko. appelsiner Både skal og saft skal bruges - jeg fik ca. 1 dl appelsinsaft af mine appelsiner
- 2 tsk stødt kardemomme
- 3 tsk vaniljesukker
- 700-750 gram hvedemel gerne Manitobamel
- 100-150 gram revet marcipan kan udelades.
Pensling og drys:
- 1 sammenpisket æg
- Finthakkede mandler
- Perlesukker kan erstattes med andet sukker
Sådan gør du
- Lun vand i elkedlen og bland med skyr, så væsken bliver lunken. Rør gær, sukker, æg og smør ud heri. Skyl appelsinerne og riv appelsinskallen, før du presser saften af appelsinerne. Tilsæt begge dele og rør også revet marcipan i dejen.

- Rør mel i lidt efter lidt, sammen med salt, kardemomme og vaniljesukker. Tilsæt kun mel til dejen slipper fad og fingre. Det bliver en blød dej, der skal kunne formes til boller. Måske du skal bruge lidt mere/mindre mel.

- Lad dejen hæve tildækket i ca. 45-60 minutter et lunt sted. Form boller og læg på en bageplade med bagepapir. Lad bollerne efterhæve lunt og tildækket i ca. 30 minutter. Pensl forsigtigt med æg og drys med hakkede mandler og perlesukker.

- Bag bollerne midt i ovnen ved 175 grader varmluft (200 gr. alm. ovn) i ca. 13-15 minutter eller til de er gyldne, sprøde og gennembagte.

- Nyd bollerne lune med smør på, men de smager også godt kolde.

Noter

Boller med appelsin, vanilje og kardemomme – perfekte boller til jul
Vaniljeskyr gjorde bollerne ekstra svampede og smagfulde. Smørret i dejen, gør bollerne bløde og giver også en rigtig god smag. Nyd dem også gerne med tandsmør på. 🙂
Både appelsin og marcipan søder bollerne og giver dem en dejlig julet smag.
Tips og variationer til opskriften på juleboller med appelsin:
- Marcipanen kan udelades som i denne opskrift eller den kan erstattes med grofthakket chokolade. Få inspiration i denne opskrift på julebrud.
- Tilsæt lidt kanel, stødt nellike eller stødt ingefær sammen med kardemomme. Så får bollerne endnu mere krydret julesmag med smag af gode julekrydderier.
- Hvis du er til sukat og rosiner i boller, så kan det fint tilsættes.
- Appelsinsaften kan erstattes med mælk eller appelsinjuice/æblejuice. Prøv også disse med kirsebærsauce.
- Vil du lave bollerne endnu sødere, kan du røre lidt flormelis og appelsinsaft sammen til glasur og dryppe over de afkølede boller.

Serveringsforslag:
- Spis bollerne som de er. De smager skønt lune med smør på.
- De er også skønne på julemorgenbordet eller i madpakken evt. med smør og figenpålæg.
- Smør dem også gerne med appelsinsmør eller citronsmør.
Ved juletid er appelsinerne sødest – og billigst – så køb løs, så du kan bage løs af disse lækre juleboller med appelsin.
En rigtig god måde at få lidt ekstra julestemning ind i huset på. De dufter og smager julet og dejligt.
Rigtig god fornøjelse med julebollerne. Jeg håber – og tror – at de også bliver et hit hjemme hos dig. 
Få flere opskrifter på juleboller her:
1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.






