•  
  •  
  •  
  •  
  •  

Så lykkedes det mig! At få lavet en portion æblesmør.

På flere af de madblogs jeg følger, har jeg med nysgerrighed læst og set lækre billeder af den æblesmør der p.t. kreeres ude i det ganske land.

Æblesmør hvad er det? tænkte jeg. Jeg tror at jeg har fundet ud af at det er en slags æblegrød der har simrekogt længe. En slags æblemos der er kogt ind til en tyk grød/fast mos der smager kraftigere end almindeligt æblegrød/æblemarmelade. Sukkeret er karamelliseret og smagen er blevet mere intens og det er rigtigt godt!

Er der mon nogen med mere æble-forstand end jeg der bedre kan forklare hvad æblesmør egentlig er? Hjælp i så fald meget gerne 🙂

Opskriften fandt jeg selv på. Det var et totalt- eksperiment som egentligt lykkedes ganske godt, hvis jeg selv skal sige det (ikke alle i familien var dog lige begejstrede).

Opskrift på æblesmør :

2 kg skrællede æbler

2½ dl sukker (smages til, er den for syrlig tilsætter du lidt ekstra)

1 spsk. vanillesukker

1 spsk kardemomme (ønsker du knap så kraftig smag så nøjes med ½)

1 spsk kanel.

2 tsk atamon + atamon til at skylle glas i.

Jeg indsamlede alle nedfaldsæblerne i haven. Det var ca 2½ kg. Der var en del skurv på æblerne, så de måtte skrælles, så effektivt var der nok kun ca. 2 kg tilbage.

Æblerne puttede jeg i en gryde med vand og tilsatte de øvrige ingredienser. Jeg tilsatte kanel og kardemomme, fordi jeg forestillede mig at netop disse krydderier ville smage godt i min æblesmør. Elsker kardemomme og kanel i boller og i te, så tænkte at det også ville smage godt i æblesmør 😉

Kan du lide en lidt stærk krydret smag er kardemommen god, men nogle smagsløg i min familie tror jeg ville have foretrukket den uden, altså bare med vanille og måske lidt kanel?

Det er næsten dine smagsløg der skal afgøre hvad der skal tilsættes? Nogle tilsætter også stjerneanis og bruger rigtige kardemommekapsler (sådan nogle havde jeg ikke lige på lager, men det havde selvfølgelig nok været bedst?).

Gryden sættes på kog i timevis. Ja det passer! Min grød/mos/smør kogte i 3-4 timer. Du vil opleve æblegrøden skifte farve til en mere rødlig farve undervejs og konsistensen skifte fra tyndt til en tyk fast mos.

Tja hvornår er den færdig, den der æblesmør?`

Jeg kunne ikke helt finde ud af det. Prøvede at hælde en et par klatter ud på en kold tallerken og da det ikke løb ud længere, tænkte jeg at konsistensen var fin. Jeg tænkte, at æblesmør skulle kunne nydes på en bolle uden at løbe af? Det var mit simple kriterium. Det ønske blev opfyldt. Kan du fornemme det på bollen her? 😉

Der skal røres i æblesmørret flere gange undervejs, så lav den gerne en dag du i forvejen har gang i kødgryderne og alligevel er i køkkenet det meste af dagen 🙂

Når din æblesmør er færdig, så sluk for komfuret og hæld 2 tsk Atamon i (ca 1 tsk pr. kilo færdig marmelade).

Kog vand og skyl dine syltetøjsglas med kogende vand og atamon.

Jeg puttede mine syltetøjsglas incl. låg i en skål og fyldte kogende vand i til kanten. Der lå de i en halv times tid. Jeg rystede glassene med lidt atamonvand inden jeg puttede æblesmør i. Synes tit der samler sig mug i lågkanten men håber virkelig det går denne gang!

Det er SÅ ærgerligt når god marmelade går til spilde. Øv! Ja græd ikke over spildt mælk, men gerne over spildt marmelade! Det gør jeg ihvertfald….eller næsten!

Æblesmørret smager FANTASTISK godt! Kraftig smag, godt på en ostemad og vidunderligt på en nybagt bolle. Kunne også forestille mig at det vil være godt i pandekager, på tykmælk, på skyr. I desserter, i trifli. På rigtigt mange lækre søde retter! 🙂

Skønt også at vide at det er æblerne fra haven der er endt ud som sådan et lækkeri.

Tænker at jeg også til vinter også kunne finde på at købe en pose æbler og fremtrylle lidt æblesmør. Det er som om man trækker de gode årstider lidt ind i vinterens mørke med hjemmelavet syltetøj.

For første gang i mit liv er det også lykkes mig at lave vellykket jordbærsyltetøj!

Det skal godt nok næsten skæres ud, men er fin puréagtig i konsistensen og smager FANTASTISK. JEG udnævner det altså til en succes (mine kvalitetskrav til mit eget hjemmelavede syltetøj er ikke så store). Onde tunger påstår at det er lidt tykt. La la la det hører jeg slet ikke! Er fuldt ud tilfreds. I skal nok høre om mit jordbærsyltetøjseksperiment en anden gang 🙂

Lige nu er mit store problem hvordan jeg skal få plads til 10 glas syltetøj i køleskabet. Hardcore-syltetøjsmagere (som min svigermor) har et reservekøleskab til hjemmesyltede rødbeder og marmelader, så hardcore er jeg ikke (endnu)…..

Kast dig gerne ud i et æblesmør-forsøg. Når det kan lykkes for mig , kan det også lykkes for dig. 🙂

God fornøjelse!


  •  
  •  
  •  
  •  
  •