Verdens Bedste Brød – Verdens Smukkeste Brød!

Tænk sig, at det letteste brød i verden at lave samtidigt også kan være det bedste brød ja og så også lige samtidigt det smukkeste?

Altså proceduren er lidt langsommelig, men fortvivl ej. Dejen er vildt let! Jeg har lavet et indlæg før om det gode brød, men jeg har lavet flere brød. Nye brød efter samme opskrift, med meget mere spiselige fotos. Dem skal du da se! Derfor kommer der lige en lynopskrift og kort rids af fremgangsmåde

Opskrift på Verdens Bedste Brød :

5 dl vand

Gær på størrelse med en ært

1 tsk salt

10 dl. mel (erstat evt 1-2 dl med en grovere melsort. Ikke for meget groft her. Jo grovere mel, jo mindre hæver brødet op. Det siger min erfaring ihvertfald mig. Hører gerne om andres erfaringer?)

That’s it!

Dejen røres hurtigt sammen på under et minut og stilles på køkkenbordet i ca. 8 timer. Rør den sammen om morgenen og du har lækkert brød til aften. Hyggeligt at tænke på, at man har en boblende dej der venter på en derhjemme.

Stil dejen i røreskålen og dæk den med film.

Når du kommer hjem hældes dejen over i et oliesmurt fad, som igen dækkes med film. Her skal dejen stå et par timer.

Efter et par timer stiller fyrer du op under din ovn. Fyrer VIRKELIGT op. På MAX! 275 grader i ca. 20 minutter. Du sætter din støbejernsgryde med låg ind i ovnen så den også bliver godt gennemvarm.

Når gryden er nærmest rygende (pas VIRKELIG på her! Har været SÅ tæt på slemme brandskader på fingre og underarme!) så hælder du dejen i. Du kan høre den syde og svitse. Sådan skal det være.

Gryden sættes i ovnen i 25 minutter på 250 grader. Når toppen er ved at blive gylden tager du låget af gryden. PAS VIRKELIG PÅ HER OGSÅ. Knoppen på låget er brændende varmt. Pas også på hvor du lægger låget. Det kan nemt ødelægge en køkkenbordsplade af træ (for ikke at snakke om små børnefingre. GYS!)

Det sidste kvarter bager brødet uden låg. Sluk gerne ovnen lidt før og udnyt eftervarmen.

Hæld forsigtigt brødet ud på et skærebræt og lad det køle af i et kvarters tid (pas på du ikke brænder dig). Gryden er stadig rygende varm. Lad den stå på komfuret og køle af.

Nu har du bare det LÆKRESTE brød! Det mest knasende, sprøde, luftige, seje, skønne brød. Du vil tænke. Hvorfor har jeg dog ALDRIG bagt brød på den måde før??

Prøv brødet med nylavet syltetøj og hør fuglene synge. Prøv det med friskrørt hvidløgssmør og oplev din familie ELSKE dig for det gode brød.

Brødet smager en lille bitte smule af lejrbål, på den gode måde altså. Det er allerbedst på dagen, skal faktisk helst spises der, så vær gerne grovsultne alle mand, før I sætter jer til bords. 

Prøv brødet med hvid Nutella. Så har du en ekstra heldig dag.

Prøv også at dyppe det i en lækker nylavet suppe eller spis det med nylavet tunmousse. OH LA LA!

Jeg siger det igen. Du vil virkelig tænke.

HVORFOR har jeg dog aldrig lavet dette fantastiske brød før?

Sorry for mine MANGE monsterstore brødbilleder her. Men er simpelthen bare forelsket i det gode brød. Kan svælge i billeder af det og elsker tilfældigvis også mine brødfotos denne gang.

Udendørs belysning er bare den bedste foto-belysning. Jeg kommer sådan til at mangle mit udendørs fotostudie til vinter!

Dette billede er mit favorit brød-billede. Bemærk lige den seje boblede krumme! Elsker lyset på det billede! Lidt “blue” stemning over det. Minder mig om en dejlig aften på terrassen og et dejligt måltid i det fri.

Prøv det. Det gode brød. Verdens Bedste Brød. Verdens Smukkeste Brød.

🙂

Snup en humpel med iskoldt smør på og et let drys salt. Måske en nykogt kartoffel i skiver, lidt purløg og mayonnaise?

Sidste brødbillede i denne omgang. Promise. 🙂

Tak fordi du gad kigge med!

13
Skriv en kommentar

8 Kommentar tråde
5 Tråd svar
0 Følgere
 
Mest reagerede kommentar
Hotteste kommentar tråd
6 Kommentar forfattere
  Tilmeld mig notifikationer  
Nyeste Ældste Flest stemmer
Underret mig om
Verena

Hej,

Hva nu hvis jeg ikke har en gryde der kan komme i ovnen, kan jeg så lave det i et ildfast fad?

Mette Hansen

Kære Gitte

Det ER et fantastisk brød! Og du har bare mange gode erfaringer at dele. Tak for det.

Jeg bager for det meste med tørgær (det holder sig så længe ?) og i en Römertopf – kan sikkert også bages i fx et gratinfad af glas – bare der er låg på. Og så hæve natten over som du foreslår andetsteds – det er lækkert.

Mvh Mette

Christina Klok

Hej Gitte, nu er jeg flere gange stødt på dette skønne brød på din blog, og nu skal det altså prøves. Jeg har en støbejernsgryde, arvet fra min farmor, men den har glaslåg. Ved du om et sådant låg til støbejernsgryde også tåler høj ovnvarme, eller skal låget også være af jern for at kunne holde til det?
PS: Har prøvet din snickerskage – op til flere gange 🙂 Uha, uha den er god og en stor succes hos både børn og voksne, vh Christina

Rikke clausen

Hej gitte
tak for inspirerende blog! Især dit ‘lette’ brød i gryden er jeg vild med..MEN jeg bor i udlandet og kan ikke skaffe alm gær..kun tør gær som jeg har lidt svært ved at styre..! er det muligt at erstatte gæren med tørgær og i så fald med hvor meget? En anden ting..du næver at niecen og du laver verdens bedste brunsviger..kan ikke finde din opskrift på den..er den hemmelig? 😉 heller ikke til brunsvigeren har jeg almindeligt gær dog..ville det også der være muligt at bage med tørgæren? vh rikke

Dot Juel Dahlerup

Fantastisk blog, Gitte… 🙂 Jeg er især vild med, at du har så mange billeder med, og du har en rigtig dejlig skrivestil….
Er helt sikkert ikke sidste gang, jeg kigger med herinde…. 🙂