•  
  •  
  •  
  •  
  •  

Tænk sig, at det letteste brød i verden at lave samtidigt også kan være det bedste brød ja og så også lige samtidigt det smukkeste?

Dejen er mega nem og den tager kun få minutter at røre sammen. Brødet er bagt i gryde og kaldes derfor også grydebrød. Når brødet bager i gryde med låg, bliver dampen inde i gryden og grydens varme gør skorpen sprød og krummen bliver helt fantastisk.

Jeg har lavet et indlæg før om det gode brød, for jeg har eksperimenteret en del med den gode opskrift. Jeg har prøvet at forkorte/forlænge hævetiden men også f.eks. tilsat grovere mel eller soltørret tomat.Verdens Bedste Brød – nemt grydebrød

Kig med på alle Verdens Bedste Brød opskrifter lige her

I dag får du opskriften på Verdens Bedste Brød der hæver 8 timer, men du kan sagtens også lade det hæve længere tid, det bliver det faktisk kun endnu bedre af. Verdens Bedste Brød – nemt grydebrød

Verdens Bedste Brød – nemt grydebrød

Verdens Bedste Brød – nemt grydebrød
Sprødt og lækkert grydebrød
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 8 timer 5 minutter
Tilb. tid: 40 minutter
Samlet tid: 8 timer 45 minutter
Ret: Verdens bedste brød langtidshævet grydebrød
Kategori: brød, madbrød og tærter
Keyword: grydebrød, verdens bedste brød
Portioner: 1 brød
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 5 dl koldt vand
  • Gær på størrelse med en ært/lillefingernegls-størrelse.
  • 1 tsk salt
  • 10 dl. mel erstat evt 1-2 dl med en grovere melsort f.eks. fuldkornshvedemel eller rugmel
  • evt. ½ tsk honning eller sukker

Sådan gør du

  • Rør hurtigt dejen sammen. Den får en konsistens som tynd klistret havregrød.
  • Dejen er slet ikke som en almindelig bolledej, den skal bare hurtigt røres sammen med en ske. Det kan klares på få minutter
  • Tildæk skålen med låg/stanniol og lad dejen hæve på køkkenbordet v. stuetemperatur, gerne 12-18 timer, men du kan sagtens også nøjes med 8 timer, som jeg har angivet her.
  • Når der er 2 timer tilbage af hævetiden, så hæld dejen over i et oliesmurt fad og tildæk med film. Lad nu dejen hæve yderligere 2 timer. (er du i tidspres, kan dette punkt springes over)
    Verdens bedste brød langtidshævet grydebrød
  • Når dejen er færdighævet, varmer du din ovn på den højeste temperatur i 20 minutter. Min ovn kan klare 275 grader varmluft. Sæt din støbejernsgryde med ind i ovnen, så den kan blive godt gennemvarm. Tjek lige om grydelåg/knop kan holde til den høje temperatur.
  • Når gryden er rygende varm (pas på fingrene!) så hælder du dejen i. Drys evt. lidt mel i bunden af gryden, så brødet ikke hænger i. Du kan høre den syde og svitse. Læg låg på gryden.
    Verdens bedste brød langtidshævet grydebrød
  • Bag gryden ca. 20-25 minutter v. 225 grader varmluft. Når toppen er ved at blive gylden, tager du låget af gryden. (pas på fingre og bordplade, grydelåget er rygende varmt).
  • Lad nu brødet bage uden låg i ca. 10-15 minutter. Brødet er færdigt, når det er helt gyldent, sprødt og lyder hult når du banker på det.
    Verdens bedste brød langtidshævet grydebrød
  • Sluk gerne ovnen de sidste 5 minutter af bagetiden, så du kan udnytte eftervarmen.
  • Lirk brødet ud af gryden og lad det afkøle, før du skærer det ud.
    Verdens Bedste Brød – nemt grydebrød

Noter

OBS: Det er vigtigt at støbejernsgryden er rygende varm, inden du putter dejen i, ellers kan dejen hænge fast.  Drys for en sikkerheds skyld gerne lidt mel ned i bunden af gryden.
Det er også vigtigt at brødet køler af minimum et kvarter, efter det er kommet ud af ovnen, før du begynder at skære i det
Pas på fingre og køkkenbord - gryden er meget varm, også i lang tid bagefter
Du kan også bage flutes, af denne dej. Få en opskrift på verdens bedste flutes her
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

Verdens Bedste Brød – verdens nemmeste og lækreste brød

Du kan sagtens erstatte 2 dl af hvedemelet med en grovere meltype, men bare lige vær obs på, at jo grovere mel, jo mindre hæver brødet op. Jo mere hvidt mel, jo luftigere brød.

Dejen røres hurtigt sammen på under et minut og stilles på køkkenbordet i ca. 8 timer. Rør den sammen om morgenen og du har lækkert brød til aften. Hyggeligt at tænke på, at man har en boblende dej der venter på en derhjemme. 🙂

Stil dejen i røreskålen og dæk den med film.

Når du kommer hjem hældes dejen over i et oliesmurt fad, som igen dækkes med film. Her skal dejen stå et par timer.Verdens Bedste Brød – nemt grydebrødNår gryden er nærmest rygende varm, så hælder du dejen i. Pas VIRKELIG på her. Jeg har været SÅ tæt på at få slemme brandskader på fingre og underarme. Pas også på dit køkkenbord, når du stiller gryden eller grydelåget fra dig. Verdens Bedste Brød – nemt grydebrød

Her kan du fornemme hvor sprødt brødet er på toppen. Sådan ser brødet ud, når det det er bagt helt færdigt, uden grydelåg det sidste kvarter.

Uhm – et lækkert sprødt brød med blød krumme.Verdens Bedste Brød – nemt grydebrødHæld forsigtigt brødet ud på et skærebræt og lad det køle af i et kvarters tid (pas på du ikke brænder dig). Gryden er stadig rygende varm. Lad den stå på komfuret og køle af.

Nu har du bare det LÆKRESTE brød! Det mest knasende, sprøde, luftige, seje, skønne brød. Du vil tænke. Hvorfor har jeg dog ALDRIG bagt brød på den måde før??

Prøv brødet med nylavet syltetøj og hør fuglene synge. Prøv det med friskrørt hvidløgssmør og oplev din familie ELSKE dig for det gode brød.Verdens Bedste Brød – nemt grydebrødBrødet smager en lille bitte smule af lejrbål, på den gode måde altså. Det er allerbedst på dagen, skal faktisk helst spises der, så vær gerne grovsultne alle mand, før I sætter jer til bords. Verdens Bedste Brød – nemt grydebrødPrøv brødet med Nutella eller honning. Så har du en ekstra heldig dag.

Prøv også at dyppe det i en lækker nylavet suppe eller spis det med nylavet tunmousse. OH LA LA!

Verdens Bedste Brød er et perfekt brød at servere til tapas og så vil det jo se helt fortryllende ud på et buffetbord.Verdens Bedste Brød – nemt grydebrødJeg siger det igen. Du vil virkelig tænke.

HVORFOR har jeg dog aldrig lavet dette fantastiske brød før?

 

Sorry for mine MANGE monsterstore brødbilleder her. Men er simpelthen bare forelsket i det gode brød. Kan svælge i billeder af det og elsker tilfældigvis også mine brødfotos denne gang.

Udendørs belysning er bare den bedste foto-belysning. Jeg kommer sådan til at mangle mit udendørs fotostudie til vinter!

Dette billede er mit favorit brød-billede. Bemærk lige den seje boblede krumme! Elsker lyset på det billede! Lidt “blue” stemning over det. Minder mig om en dejlig aften på terrassen og et dejligt måltid i det fri.Verdens Bedste Brød – nemt grydebrødPrøv det. Det gode brød. Verdens Bedste Brød. Verdens Smukkeste Brød. 🙂

Snup en humpel med iskoldt smør på og et let drys salt. Måske en nykogt kartoffel i skiver, lidt purløg og mayonnaise?

Sidste brødbillede i denne omgang. Promise. 🙂

Tak fordi du gad kigge med! Verdens Bedste Brød – nemt grydebrød


  •  
  •  
  •  
  •  
  •