Jordbærcrumble – smagen af sommer og sol

DSC_3207

Sådan kan det gå, når man kommer forbi en pose frossen jordbær i fryseren.

Det kan, i en sne- og frostramt marts måned, give en pludselig stærk trang til at få skruet op for sommer til sanserne.

Lige nu, hvor mange af os har fået forlænget perioden med vintertungsind, gælder alle kneb. Jordbær er søde sommerminder for mig. Det er pludselig helt ok og nærmest en nødvendighed, at indtage sommersødt der kan minde én om sommeren der var, og sommeren der nok skal komme tilbage (selvom den lige nu er svær at få øje på) .

Jordbær giver sommersmag i munden og hvor er det DEJLIGT! DSC_3179 Ud af en stor pose jordbær (TAK til søde svigermor og en velforsynet kolonihave)!! kunne familien på 4 både få jordbærgrød og en hurtig jordbærcrumble.

DSC_3205

Uhm!

Jordbærgrød laves med bær, en smule vand, sukker og maizenajævning. Smag til med sukker. Der plejer at gå 1-1½ dl. sukker til en pose bær, men tilsæt gerne mere sukker undervejs.

Serveres med mælk og sukker.

DSC_3186Jordbærcrumblen er også nem at lave. En ultralet dessert, der kan laves på få minutter. Brug gerne frosne bær. Det er en oplagt gæstedessert, da den kan laves i ovnen imens hovedretten spises.

Serveres gerne med iskoldt flødeskum eller en kugle vanilleis. Kan laves med enhver type frugt, æble-eller pærecrumble er også et hit (her skal du dog bruge knap så meget mel, jordbær afgiver meget væde, som der skal lidt ekstra mel til at opsuge)

DSC_3202

Opskriften kommer her: 

300-500 g. jordbær

1 dl. mel

1½ dl. sukker

1 dl. havregryn

½-1 dl. flydende kærgården

1 tsk. vanillesukker

En håndfuld mandler.

DSC_3188 Fremgangsmåde:

Fyld jordbær i et tærtefad. Hæld nogle striber flydende kærgården over. DSC_3189 Bland mel, havregryn, sukker og vanillesukker. Drys blandingen over jordbærrene. Hæld striber flydende kærgården over og fordel mandlerne på toppen.DSC_3191 Her titter et jordbær ud…

DSC_3193

Bag din jordbærcrumble 20-30 minutter v. 175 grader varmluft. Hold øje med den. “Jordbærsiruppen” vil nemt brænde af, hvis din crumble får for meget. Tjek lige min crumble i kanten her. Få minutter til og den ville være brændt.

DSC_3204

Din crumble skal helst være sprød på toppen. Kig efter når blandingen ser gylden og sprød ud. Gætter på at crumble betyder “sprød” eller noget i den stil? DSC_3196 Crumblen smager allerbedst når den er KNASENDE sprød på toppen.

Dejen vil være sej og blød og smager skønt af smør. Sukkeret knaser syndigt og mandlerne bliver sukker/smørristede på toppen. DSC_3199 Det er en syndig lækker sommerkage. Helt klart af en af mine yndlings!

DSC_3201Nydes med iskoldt flødeskum eller is til.

Sådan får man hurtigt stimuleret sine sommerfornemmelser en vinterkold marts måned.

Har du mon også en pose frosne jordbær i fryseren? (ellers kan en sådan købes for 10’er i discountbutikken). 
DSC_3208

God fornøjelse med din jordbærcrumble 🙂

Mere inspiration

16 Kommentarer

  1. Ulla Madsen 27. september 2015 af 22:01- Svar

    Hvor mange personer skal man regne med at der er til?

    • Gitte Hansen 27. september 2015 af 22:48- Svar

      Hej Ulla
      Jeg mener at der var til 4-6 personer i denne portion – alt afhængig af hvor sultne gæsterne er 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  2. Johnny 22. februar 2014 af 10:57- Svar

    Hejsa!! Det lyder og ser virkelig lækkert ud, skal helt sikkert afprøves 🙂

    Men jeg synes nu at 300-500 KG jordbær lyder af temmelig meget i opskriften 😉

    Go´ weekend 🙂

    • Gitte Hansen 23. februar 2014 af 12:29- Svar

      Jo sikke da en KÆMPE jordbærkage man ville få!
      Tusind tak til dig fordi du var den vågne læser. Du har nok gættet, at det var 500 gram jeg mente? 😉
      Jeg har skyndt mig at rette indlægget.
      TAk skal du have 🙂
      Mange hilsner
      Gitte
      P.S.: ER spændt på om din kage blev en KÆMPE kage? 😉

  3. Rikke 9. september 2013 af 21:51- Svar

    Hej igen, nej jeg vil ikke bruge friske bær men frosne. Spørgsmålet er om de skal være optøede inden, og væden hældes fra?

    • Gitte Hansen 9. september 2013 af 22:25- Svar

      Hej igen
      Jeg brugte frosne bær, som jeg vist også skrev til dig?. Jeg mener at jeg i opskriften skrev at man kunne blande lidt kartoffelmel med lidt sukker og drysse over, til at opsuge væden.
      God fornøjelse 🙂
      Med venlig hilsen
      Gitte

  4. Rikke 9. september 2013 af 17:27- Svar

    Hej Gitte, skal jordbærene være frosne eller optøede til crumblekagen?

    Mvh RIkke

    • Gitte Hansen 9. september 2013 af 19:36- Svar

      Hej Rikke
      Mine bær var frosne til denne kage, men du kan også sagtens bruge friske bær, hvis de stadig kan fås 😉
      Rigtig god fornøjelse med crumble-kagen
      Mange hilsner
      Gitte
      P.S.: Nu er det jo æblesæson. Du kan også fint erstatte jordbærrene med æblebåde 🙂

  5. Frosne jordbær + yx = dejlig dessert... 29. juli 2013 af 22:12- Svar

    […] i fryseren. Googlede mig frem til denne her opskrift. Smager rigtig godt med vanillie is til Jordbærcrumble – smagen af sommer og sol | Noget i ovnen hos Bagenørden "Een af de unge – som er blevet lidt ældre"! "When life gives you lemons, […]

  6. Linda Skovgaard 23. april 2013 af 14:47- Svar

    Jeg prøver bare igen! 🙂 Undskyldning for at spise kage.. Har vist æbler og pærer, jeg kan prøve med..
    I øvrigt lavede jeg den på 5 minutter med én hånd, da jeg havde en små-sløj lille pige på armen.. Genialt med en kage, hvor det overhovedet er muligt! 😀 Det forudsætter så nok at det er jordbær-versionen, så man ikke skal skrælle og snitte..
    Mon ikke også hindbær eller blåbær går.. 😉

    • Gitte Hansen 23. april 2013 af 20:20- Svar

      Jo elsker også denne kage der er så nem! Tror måske du skal bruge lidt ekstra sukker hvis du bruger blåbær? Eller server vanilleis til i stedet.
      Hører gerne om dine erfaringer med crumble nr. 2 og god bedring med lille-pigen 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  7. Linda Skovgaard 23. april 2013 af 11:25- Svar

    Prøvede at lave denne jordbær crumble igår.. Men den blev altså lidt “sjov”.. Ikke så sprød og stadig lidt “støvet” på toppen af melet.. Prøvede at skrue lidt op for varmen og bagte den temmelig længe, men det hjalp ikke meget.. Har du en ide til hvad der gik galt?
    Heldigvis SMAGTE den virkelig godt! Heldigt da jeg selvfølgelig havde kaffegæster.. Elsker at udsætte mine gæster for mad- og kageeksperimenter.. 😉
    Man “må” jo ikke spise alt for meget fløde og sådan noget til hverdag.. Og det er bedst hvis der er nogen til at hjælpe med at spise op, så jeg ikke får kagerester til morgenmad næste dag! 😉

    • Gitte Hansen 23. april 2013 af 14:16- Svar

      Hej Linda

      Ja min blev også lidt sjov i konsistensen, nærmest müsliagtig? Man kunne måske prøve at tilsætte et æg eller en sjat tykmælk til at samle ingredienserne lidt?
      Det må vi lige have eksperimenteret lidt mere med vi to 🙂
      Godt dine kaffegæster syntes om smagen, ja for den fejler intet.

      Dejligt og modigt at du tør eksperimentere i køkkenet efter mine anvisninger 🙂

      God fornøjelse fortsat..
      Mange hilsner
      Gitte

    • Gitte Hansen 23. april 2013 af 14:18- Svar

      ups jeg så først nu at det var den denne jordbærcrumble du havde afprøvet, troede det var jordbærcrunchen. Mystisk, hvad der kan være gået galt. Det forstår jeg ikke, jeg synes altid den sidder lige i skabet?
      Måske alligevel en god ide at prøve med et æg…
      Bedre held næste gang men som sagt godt at der ikke var noget at udsætte på smagen 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  8. Piskeriset 18. marts 2013 af 23:18- Svar

    Det der med at finde sommersagerne frem fra fryseren her om vinteren? Det er GULD værd! Tror desværre jeg har brugt de sidste jordbær, men jeg tror stadig, at der er blommer… *mmm*

    • Gitte Hansen 19. marts 2013 af 15:42- Svar

      Uhm ja og jeg har RABARBER! og man kan jo heldigvis stadig købe frisk frugt i butikkerne også, der kan få sommerminderne til at spire 😉
      Vi må gøre ALT hvad vi kan for at overbevise os selv om, at vinteren får ende…..også en sejlivet vinter som denne 🙂

      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar