Kalorielette flødekartofler med porrer og hvidløg i stegeso

DSC_0367Det er weekend og det er endelig blevet god tid til langsommelig mad. Jeg bruger glad og gerne min stegeso/Römertopf i weekenderne. Maden kan sættes over i god tid og simre sig lækker, langsomt og sikkert, imens der sendes skønne maddufte ud til dig og familien dagen lang.

Du finder en stribe retter til Römertopf i bloggens helt særlige kategori “Retter til Römertopf” hvis du er på jagt efter mere inspiration til din stegeso. Har du ikke en stegeso, kan du fint bruge en støbejernsgryde eller en ildfast fad af glas (med låg).

En Römertopf er en stegeso lavet af rødler. Leret suger væde, hvis du sætter den i blød før brug. Det er derfor et vigtigt punkt. Væden afgives langsomt til retten undervejs og maden bevarer saft og fugt, fordi intet fordamper. Vitaminer og smag bevares i kød og tilbehør. Lækkert og genialt! I dag skal I høre om lækre flødekartofler du kan trylle som tilbehør til alskens kødretter, stege eller måske karbonader som vi spiste her? Karbonader er altid godt, hvis man spørger mig 🙂DSC_0399

Jeg har brugt kaffefløde til disse flødekartofler og det kan godt gøre kartoflerne mere “vandede”, men smagen er lækker alligevel. Rør gerne lidt maizena sammen med fløden, det jævner nemlig. Hvis du bruger piskefløde, bliver saucen mere fyldig. Du bestemmer helt selv hvor mange kalorier du vi bruge i retten 🙂

Du bestemmer også helt selv hvor mange hvidløgsfed du vil bruge i retten og om du har lyst til at bruge porrer. Du kan fint blot nøjes med løg.

DSC_0398

Her kommer opskriften på lækre flødekartofler med hvidløg og porre:

Kalorielette flødekartofler med porrer og hvidløg i stegeso

Forberedelse: 

Tilberedelse: 

Tidsforbrug ialt: 

Portioner: 4-6 pers

Lækre flødekartofler med porrer og hvidløg i stegeso
Det skal du bruge:
  • 2 kg kartofler
  • 1 porre i skiver
  • 3 løg i skiver
  • 6 fed hvidløg
  • ½ liter fløde (kaffefløde eller piskefløde)
  • 1 liter mælk
  • 4 spsk Maizena
  • Salt/peber
Sådan gør du:
  1. Sæt Römertopf-delene i blød i vand imens du klargør kartoflerne
  2. Skræl kartoflerne og skær dem i skiver
  3. Skyl porren og skær den i skiver
  4. Hæld kartoflerne i Römertopfen og bland med porreskiverne
  5. Krydr godt - der skal bruges rigeligt med krydderier.
  6. Tilsæt mælk - gem 1 dl som du rører Maizenaen ud i.
  7. Hæld jævningen over - så den fordeler sig godt
  8. Tilsæt fløde
  9. Sæt stegesoen i ovnen og lad kartoflerne simre 2 timer v. 175 grader varmluft, 3 timer v. 150 grader, 4 timer v. 125 grader osv. Du bestemmer.
  10. Tilpas gerne tilberedningstiden i forhld til det kød du skal tilberede.
  11. Det er nemt at stege en karbonade til 🙂

DSC_0361

Indrømmet. Flødekartofler blev mest cremede hvis der bruges rigtig piskefløde. Det siger min søn. Faktisk synes han ikke, at dem jeg laver er rigtige flødekartofler? Frække dreng! 😉 Jeg kan godt lide flødekartofler der ikke er for “fede”, men du bestemmer. Slå gerne til søren og brug rigtig piskefløde med god samvittighed, hvis du synes bedst om det. Skal der være fest, så lad der være fest 😉DSC_0366

Jeg har eksperimenteret med flere flødekartofler-opskrifter i tidernes løg, også nogle hvor jeg har brugt rigtigt piskefløde. Kig gerne med på opskriften her, hvor der også er tilsat peberfrugt og ost. Hvis man spørger min søn, er dette vinderopskriften. 🙂

Cremede flødekartofler med løg, hvidløg, peberfrugt og ost

Flødekartofler light eller fuldfed version. Du bestemmer. Disse flødekartofler smager fortræffeligt også i light-versionen. Servér da gerne en karbonade til. SÅ lækkert til flødekartofler 🙂
DSC_0404Og hvorfor så bruge stegesoen til flødekartoflerne? En Römertopf er genial fordi den holder på fugten. Du risikerer derfor ikke, at fløden fordamper i ovnen, hvilket du ellers tit kan risikere med flødekartofler. Disse bliver ikke tørre kedelige og smagen er fænomenal.

Du kan godt risikere at fløden skiller og bliver skummende, men jeg har valgt at sige pyt til det. Det har aldrig generet mig/os, men maizenajævningen hjælper med at give saucen fylde, så brug gerne det fif.DSC_0398

Det geniale med mad i stegeso er også, at kartoflerne kan laves i god tid og tilberede sig selv imens du har travlt med andre gøremål : en tur i skoven, besøg hos bedstemor eller snak med dine gæster?

Låget på – simren i ovnen – låget løftes af – dinner is served. Det bliver da ikke meget nemmere?! 🙂

En rigtig weekend-simreret er hermed serveret til dig. Rigtig god fornøjelse med den og god weekend til dig 🙂

Jeg snupper lige en travl lørdagsvagt – så er det også min tur.

I morgen bliver en god dag, for der kommer min mand og datter hjem efter en uges arbejde/ferie sydpå. Jeg glæder mig som et lille barn til at få og give krammere på stribe.

<3 Det bedste i verden er ens yndlingsmennesker – `synes du ikke? Tænker du er enig 🙂

Mere inspiration

2 tanker om "Kalorielette flødekartofler med porrer og hvidløg i stegeso"

  1. I min familie har flødekartofler altid være lavet med den lette mornay sauce (+ mælk hvis der mangler lidt væske), og gerne porer og lidt hvidlød, og den er et hit hver gang! Selv de der sværger til at fløde 38% er det eneste rigtige, roser denne opskrift 🙂

    1. Hej Linda
      Det lyder da også rigtigt lækkert og nemt også. Det skal bestemt prøves da! Tusind tak for tippet du – som både kommer mig og andre medlæsere her til gavn 🙂
      God fornøjelse i dit køkken fortsat 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *