Mørbrad i baconsvøb og flødekartofler i Römertopf

DSC_3634

Römertopfen er en fantastisk opfindelse. Jeg siger det igen og igen og jeg fortsætter. 😉

Også i dag fik vi lavet en lækker ret i den geniale stegeso. Kl. 15.30 (ja man skal starte tidligt!) blev Römertopfen fyldt op med Mørbrad i baconsvøb og flødekartofler med forårsløg og peberfrugt.

Uhm hvor blev det en lækker ret! 3 timer simrede retten i ovnen (på 150 grader varmluft), og det var helt tilpas. Jeg var lidt spændt på om mørbraden ville blive stegt for lang tid, men det gik helt fint. Den blev supermør.

DSC_3620

I de tre timer det tog, blev huset gjort forårsrent. Sikke en glorie der kan pudses her! Lækker mad OG rengøring og endda på samme tid. Det er det mest geniale ved Römertopf. At maden laver sig selv, imens man har travlt med andre ting (f.eks. læse bog, nyde solen ELLER gøre rent) 🙂

DSC_3607

Her kommer opskriften på mørbrad i Römertopf: 

Mørbrad i baconsvøb og flødekartofler i Römertopf
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Lækker mørbrad i baconsvøb på bund af lækre flødekartofler
Forfatter:
: Slow food - simremad
Portioner: 4-6
Det skal du bruge:
  • 2½ kilo kartofler i skiver
  • 1 afpudset mørbrad
  • 1 pakke bacon
  • 1 bundt forårsløg
  • 1 gul eller rød peberfrugt
  • 4-6 skiver ost.
  • 5 fed hvidløg
  • ¼ piskefløde/madlavningsfløde
  • ½ liter bouillon (med 2 bouillonterninger). Let afkølet
  • Salt/peber.
Sådan gør du:
  1. Kartoflerne skrælles og skæres i skiver.
  2. Forårsløg skæres i skiver og peberfrugten i tern.
  3. Alt blandes med kartoflerne. Hvidløgsfeddene presses og blandes godt med kartoflerne.
  4. Osteskiverne skæres i mindre stykker og fordeles godt i kartoflerne. Du kan også bruge revet ost, nogen gange er det bare nemmere og billigere med "familieosten" fra køleskabet?
  5. Afkølet bouillon og fløde hældes på. Du kan sagtens bruge fedtreduceret fløde.
  6. Mørbraden krydres med salt og peber og baconen svøbes rundt om og lægges lægges på toppen af kartoffelfadet
  7. Jeg synes tit mine flødekartofler bliver for tørre, så prøvede, som et eksperiment, at hælde ½ liter bouillon ved. Det var en succes!
  8. Fadet kom i ovnen 3 timer v. 150 grader varmluft. Det sidste kvarter uden låg, for at baconen kunne blive helt sprød.

 DSC_3611

DSC_3617

DSC_3626

Uhm. Kartoflerne var flødeagtigt gode og fulde af smag og mørbraden lækker mør (uden at være tørstegt). Baconen blev fint sprød. 
DSC_3632Imens Römertopfen stegte, lavede jeg nogle hurtige hvidløgsmarinerede gulerødder.

Lynopskrift : Gulerødder, olie og presset hvidløg vendes rundt og bages i minimum ½ time. De ser lidt triste ud, men smager fantastisk. Prøv at dyp dem i aioli. Så kan jeg spise TO kilo gulerødder tilberedt på den måde (ej måske ikke to kilo, men tæt på! 😉
DSC_3636

Lækker mørbradsteg med sprødt bacon. Jeg svømmer lige lidt væk over lidt store billeder hér. Kan du tilgive mig? Bacon frister ALTID, håber ikke jeg lokker dig i fordærv nu? 😉DSC_3638 Mørbraden var lækker saftig. Uhm! DSC_3641 og kartoflerne superlækre også. DSC_3644 Römertopfen er en fantastisk opfindelse!DSC_3647 En, to, tre. På tre timer var der lækker simremørt mad i Römertopfen.

Denne ret får 5 stjerner. Selv mine børn var begejstrede, og de er ellers nogle ret hårde kritikere.

Bon appetit. Har du ikke allerede anskaffet dig en Römertopf, så synes jeg at den skal stå øverst på din ønskeseddel 🙂

Mere inspiration

43 Kommentarer

  1. Michael 24. juli 2017 af 07:25- Svar

    Super lækkert, ´næste gang prøver jeg uden Bouillon , brugte lidt mindre end opskrift og der var lidt for meget væde alligevel,, men maden og opskrift mums

    • Gitte Hansen 24. juli 2017 af 21:20- Svar

      Øv da Michael, lyder som en god plan. Dejligt maden smagte dig/jer 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  2. Michael smidt 20. juli 2017 af 16:32- Svar

    Spændende opskrift
    Står i oven, men er godt nok frygteligt bange for at væden bliver noget tyndt sjask, næste gang må blive uden bouillon , men det dufter utroligt godt

    • Gitte Hansen 21. juli 2017 af 22:15- Svar

      Hej Michael
      Jeg er spændt på, om du syntes om retten? Mon ikke noget af bouillonen nåede at dampe væk?
      Håber maden smagte dig Michael og dejligt at duften også var god 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  3. Karen-Marie 9. april 2017 af 22:13- Svar

    Hej
    Jeg vil prøve og lave retten med mørbradhoveder, tror du de skal have kortere tid i ovnen, end hvis man bruger hele mørbrad? Mvh Karen-Marie

    • Gitte Hansen 9. april 2017 af 22:47- Svar

      Hej Karen-Marie
      Ja det tror jeg bestemt. Jeg vil tro at køden kun skal have den halve tilberedningstid. Tror du skal sætte kartoflerne ind i god tid for sig, og så lægge kødet på efterfølgende 🙂
      God fornøjelse med den lækre ret
      Mange hilsner
      Gitte

  4. Rita 6. marts 2017 af 17:19- Svar

    Hej.
    Jeg vil prøve retten, men hvidløgene….hører de tll i retten eller er de tiltænkt gulerødder?
    Hilsen
    Rita

    • Gitte Hansen 6. marts 2017 af 17:28- Svar

      Hej Rita

      Hvidløgene skal i retten og jeg havde da komplet svipset at få det noteret i opskriften. Det er der styr på nu, tak for påmindelsen 🙂
      Bare pres hvidløgsfeddene og bland dem med kartoflerne.
      Håber maden smager dig/jer – det er jeg sikker på den gør, det er en lækker, lækker ret 🙂
      God fornøjelse med kødgryderne
      Mange hilsner
      Gitte

  5. Kaspar 8. januar 2017 af 19:37- Svar

    Hej. Det så lækkert ud at jeg bare måtte prøve. Efter 3 timer var mørbrad stort set færdig ( spørgsmål om 15 min mere ) men mine flødekartofler ikke i nærheden af at være færdige. Og jeg har kun brugt 0,5 liter fløde.. Hvad gør jeg forkert . Skal stegesoen være varm inden jeg smider det hele i den. Det er en ler stegeso gør det nogen forskel?

    • Gitte Hansen 8. januar 2017 af 19:44- Svar

      Hej Kasper
      Øv da også, det forstår jeg ikke? Det tyder jo på at der skulle have skruet lidt op måske? Det forstår jeg ikke helt? Jeg bruger også en stegeso af rødler og sætter altid stegesoen ind i en kold ovn. Meget mystisk. Kan du mon have brugt flere kartofler end jeg gjorde?
      En anden gang kan du efter 2 timer lige lure hvordan dine kartofler har det og så evt. skrue lidt op?
      Håber maden blev en succes til sidst og at den smagte dig/jer 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  6. Pernilla Møller 17. april 2016 af 00:37- Svar

    Hej søde Gitte
    Lavede retten i går. Jeg kan ikke tilslutte mig den halve liter bouillon.. Det sejlede i “vand”, som vi de sidste 3 kvarter uden låg (blev det til) fiskede fra med en ske og smed ud for at få lidt substans. Fulgte ellers opskriften ? Og det smage skøøøøøøøønt. Laver den næste gang uden bouillon ?

    • Gitte Hansen 17. april 2016 af 22:02- Svar

      Hejsa Pernilla
      Pudsigt? Det forstår jeg ikke? Vi synes retten var fin og smagte glimrende? NÅ men så godt at I kunne handle på det og alligevel fik fremtryllet en lækker ret. Håber retten også vil smage jer næste gang – og jeg er da sikker på, at den nok skal blive lækker lavet på fløde alene.
      Øj nu fik jeg næsten lyst til at lave retten igen – den skal vist snart på menuen her igen. Tak for påmindelsen og så dejligt at retten smagte jer 🙂
      Tak for din tilbagemelding, som jo også kan komme andre til gavn 🙂
      God fornøjelse i køkkenet fortsat
      Mange hilsner
      Gitte

  7. Karen-Marie 25. december 2015 af 15:36- Svar

    Hej
    Jeg undrer mig lidt over der kun står et halv kilo kartofler i opskriften er det korrekt, når det er en opskrift til 4 til 6 personer? Jeg går ud fra gulerødderne bare skal med i ovnen den sidste halve time ved 150 grader?
    God jul
    🙂 Karen-Marie

    • Gitte Hansen 26. december 2015 af 10:46- Svar

      Hej Karen
      Ups godt du fangede det. Det var bestemt en smutter. Der skulle stå 2½ kilo – tak fordi du gjorde mig opmærksom på fejlen, har nu rettet opskriften til. Jo gulerødderne kan fint blive færdige på en halv time.
      Rigtig god fornøjelse med retten og god jul også til dig 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  8. Sasja Marianne 20. december 2015 af 09:54- Svar

    Hej Gitte. Jeg faldt over din opskrift da jeg gerne vil lave svinemørbrad i stegeso i morgen, men har lige nogle spørgsmål; hvor mange er opskriften til? Tror du man vil kunne lave den med kartoflerne i bunden og så 3 mørbrad? Tænker 1 kilo kartofler i stedet. Men hvor længe skal det mon i så fald have? Mange hilsner fra Sasja 🙂

    • Gitte Hansen 20. december 2015 af 11:12- Svar

      Hej Sasja
      Du skal bruge den største stegeso til denne portion. Laver du 3 mørbrad, vil jeg tænke at du skal bruge 2 kilo kartofler. Håber de kan være der? Den bliver godt fyldt. Jeg vil tro at retten skal have 2½ time – og gerne mere. Stik evt. i kartoflerne undervejs.
      Håber det vil lykkes for dig og at retten vil smage jer 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  9. rita lykkebo 7. juli 2015 af 21:00- Svar

    Hej Gitte.
    Uha, det smagte godt.Jeg har også fået tilladelse til at lave det en anden gang.

    • Gitte Hansen 7. juli 2015 af 22:17- Svar

      Hej Rita
      Bliver da helt sulten – uha sådan en portion kunne jeg også godt spise nu! Dejligt at høre maden var en succes.
      God fornøjelse i dit køkken fortsat og tak for din positive feedback 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  10. Frank 15. marts 2015 af 19:48- Svar

    Hej Gitte ☺
    Retten pirrede også min nysgerrighed. Lavet i dag og statistisk var der glæde hos 3 ud af 4. Den sidste kunne været hevet i land med en sovs ☺ typisk teenager!
    Jeg havde ikke så megen tid. Derfor 175 grader i knap 2 timer. Af med låget på Römer og 15 min til især bacon.
    Alt mørt og Virkelig velsmagende.
    2 kaffefløde og 2 stk. Oksekødsterninger benyttet. Min væde var også skilt. Om det er kaffefløde eller osten er jeg ikke klar over.
    Må bare bage de gulerødder næste gang. For, der bliver en næste gang med denne ret!

    • Gitte Hansen 15. marts 2015 af 20:58- Svar

      Hej Frank
      Lyder lækkert og lyder meget bekendt med den teenager der savner sauce! Min søn synes ikke mine flødekartofler er cremede nok. Jeg tror der ville skulle bruges 2 liter piskefløde før han var rigtigt tilfreds 🙂
      Dejligt med din feedback og jeg er rigtigt glad for I synes om retten. Ja pyt med den skiller, jeg har heller ingen gode ideer. Dejligt vi har stegesoen til at trylle lækkert og nemt mad til os 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  11. Fru 16. december 2014 af 13:05- Svar

    Hej 🙂
    Skal den sættes ind i en kold ovn, eller opvarmet?

    God jul 🙂

  12. Ulla 8. oktober 2014 af 18:44- Svar

    Hej Gitte.
    Kan jeg lave denne ret uden en rømertopf, for sådan en har jeg ikke. Vi skal have gæster i weekenden og har svinemørbrad i fryseren. Så hvis der er en anden opskrift som er lige så god uden rømertopf så sig bare til. På forhånd mange tak for hjælpen.
    VH
    Ulla

  13. Karina Hansen 3. marts 2014 af 03:19- Svar

    Jeg har prøvet at lave retten 2 gange..den smager dejligt..både kartofler og mørbrad bliver møre. men..men..hver gang skiller fløden.. det ser ikke pænt ud og jo ikke noget man vil servere for gæster 🙁

    • Gitte Hansen 3. marts 2014 af 08:16- Svar

      Hej Karina
      Dejligt du synes mørbradretten smager godt. Desværre har jeg ikke noget trick til hvordan du kan undgå at fløden skiller. Måske andre læsere kan hjælpe med her?
      Jeg ville nu ikke have nogle betænkeligheder med at servere retten for mine gæster, heller ikke selvom fløden skiller, men jeg er da også nysgerrig på at høre om det kan undgås?
      Mange hilsner
      Gitte

  14. Jacob Olsen 11. januar 2014 af 14:41- Svar

    Jeg lavede den for en uge siden
    men min svinemørbrad blev for tør 🙁
    kartoflerne var dog super 🙂 og smagte super godt
    jeg vil helt sikkert lave den igen men tror jeg ligger mørbraden i efter en time
    med et stegetermometer i så den ikke for meget
    vh
    Jacob

    • Gitte Hansen 11. januar 2014 af 21:28- Svar

      Hej Jacob.
      Jeg vil give dig ret. Jeg får rettet opskriften til. Jeg synes også at kartoflerne skal have længere tilberedningstid end kødet. God idé at lægge mørbraden i efter en time, det vil jeg også gøre næste gang.
      Tusind tak for din feedback og god fornøjelse i køkkenet fortsat.
      Dejligt du har lyst til at prøve mine opskrifter. 🙂

      Mange hilsner
      Gitte

  15. Elin Stage 9. januar 2014 af 15:56- Svar

    Hej Gitte,

    Mange tak for dit svar 🙂 Jeg lavede retten med svinemørbrad og det blev meeeget lækkert. Kødet var simplethen så mørt. Jeg brugte min stegeso til oksemørbrad til nytår, den gang dog til en anden opskrift jeg fandt på nettet. Også denne gang blev kødet rigtig mørt og lækkert 🙂

    • Gitte Hansen 9. januar 2014 af 21:42- Svar

      Så dejligt at høre Elin. Nogle har skrevet til mig, at hvis man giver mørbraden lige så lang tid som kartoflerne, så kan kødet have en tendens til at blive for tørt. Det er jo en lang tilberedningstid. Det er jeg glad for du ikke har oplevet.
      Ja alle retter lykkes i en Römertopf, skøn opfindelse.
      Tusind tak for din feedback. Dejligt du tog dig tid til at skrive og hyggeligt du har lyst til at følge med her på bloggen 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  16. Jacob Olsen 5. januar 2014 af 17:59- Svar

    Jeg prøver denne ret i dag …den ser super lækker ud og så passer den sig selv

    • Gitte Hansen 5. januar 2014 af 21:00- Svar

      Hej Jacob
      Det glæder mig at du tør kaste dig ud i en af mine retter og ja det er en supernem ret, som passer sig selv. Håber retten blev lækker? Er spændt på at høre fra dig om det blev en succes 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  17. Helle Knudsen 1. januar 2014 af 20:06- Svar

    Jeg synes det lyder super lækkert, så selvfølgelig skal det prøves 😛

    • Gitte Hansen 1. januar 2014 af 20:31- Svar

      Ja den ret kan du roligt kaste dig ud i. Supernem og lækkert. Det kan ikke gå galt i en Römertopf 🙂
      Rigtig god fornøjelse og godt nytår.
      Med venlig hilsen
      Gitte

  18. Elin Stage 28. december 2013 af 21:12- Svar

    Åh, hvor lyder det are lækkert! Tak for super inspiration. Et hurtigt (dumt) spørgsmål: er det svinemørbrad eller oksemørbrad? Kh

    • Gitte Hansen 29. december 2013 af 20:59- Svar

      Hej Elin
      Her er det svinemørbrad jeg har brugt, men jeg tænker da at oksemørbrad også vil kunne bruges? Stegetiden skal måske forlænges lidt, da en oksemørbrad jo er lidt større? Sæt evt et stegetermometer og tag den ud til hviletid, imens kartoflerne steger færdig. Skriv gerne lige hvis du prøver retten med oksemørbrad. Orv det gad jeg godt. De plejer bare at være så hundedyre? Har du fundet et godt tilbud et sted?
      Rigtig god fornøjelse og dejligt du har lyst til at kigge med her.
      Mange hilsner
      Gitte
      Retten bliver superlækker også med svinemørbrad. Tag den også gerne ud lidt før kartoflerne er færdige, ellers kan den godt blive for tør

  19. Carina 19. december 2013 af 18:42- Svar

    Lækker opskrift..
    Jeg er enig i det ikke rigtig har noget med flødekartofler at gøre, men det gjorde nu ikke noget..
    Jeg skar kartoflerne helt tynde så de blev fint møre.. Mht til det madmor skriver med for meget væde tænker jeg at det kan have noget at sige hvilken størrelse rømertopf man bruger.. Jeg har en stor dyb en og der var ingen problemer..
    Tak for inspiration 🙂

    • Gitte Hansen 19. december 2013 af 21:59- Svar

      Tak for din feedback 🙂
      Ja du har vist ret i, at jeg skulle kalde kartoflerne noget andet end flødekartofler 😉
      Øj du er heldig, at du har den store Römertopf. Sådan enn ønsker jeg mig også af julemanden. Håber også julemanden kan finde ud af at få lavet plads til den i mine køkkenskabe 😉
      Dejligt du synes om retten og godt fif at skære kartoflerne i helt tynde skiver 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  20. Madmor 24. oktober 2013 af 22:25- Svar

    Smagen var god, men det var ikke flødekartofler, men bouillon kartofler.. De var ikke møre efter 3 timer og mørbraden var halv tør.. To gang måtte jeg tage væske fra, da det løb over.. Måske man skulle koge skive kartoflerne først, kun bruge fløden også håbe kødet ikke blev tørt.. Smagte som sagt ok, men vellykket var det F.. Ikke..!!

    • Gitte Hansen 25. oktober 2013 af 09:19- Svar

      Hej Madmor
      Øv også at du ikke var tilfreds med retten, men jeg tænker alligevel at hvis smagen var god så gik det da vist ikke helt galt? Her i familien var vi nu ganske godt tilfredse da retten blev serveret. Prøv endelig at eksperimentér med opskriften så den passer dig bedst. Jeg finder jo bare på opskrifterne ved at eksperimentere mig frem, og som oftest lykkes det heldgvis. Jeg synes også det er svært at tilberede retter med fløde i Römertopfen, da fløden nemt bobler ud. En venlig læser foreslog at koge fløden op med lidt ost inden det blev hældt over kartoflerne, det skulle vist gøre en forskel, men jeg har ikke prøvet det endnu.
      Håber du bliver tilfreds næste gang.
      God fornøjelse med din Römertopf fortsat.
      Med venlig hilsen
      Gitte

  21. Marianne 17. september 2013 af 09:59- Svar

    Uhm dette ser lækkert ud. Hvor mange personer er retten til?

    • Gitte Hansen 17. september 2013 af 20:27- Svar

      Ja denne ret skal du da prøve at lave. Den bliver virkelig lækker! Laver du af 1 mørbrad, bliver der til 4 personer. Til 4 personer skal du påregne ca. 1½ kilo kartofler (man spiser mange kartofler, når der er flødekartofler på menuen 😉
      Rigtig god fornøjelse! 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar