Øllebrød med sirup og hvidtøl – nemt, billigt og lækkert

  • Øllebrød med sirup og hvidtøl - af rugbrødsrest

Jeg ved ikke hvordan det er hjemme hos jer, men hér hos os, er køleskabet tit fyldt med kedelige rugbrødsrester. Humpler, skorper, endeskiver.

Indrømmet. Rugbrød smager jo bedst, når det er helt friskt og måske det er derfor der tit samler sig lidt sørgelige, kedelige rester sammen?Øllebrød med sirup og hvidtøl - nemt, billigt og lækkertFortvivl ikke over rugbrødsresterne længere.

 

Du kan nemlig trylle den lækreste øllebrød af resterne – en ret, der giver den allerbedste Stop-madspilds-samvittighed og som kan laves for næsten igen penge. Øllebrød er sundt, mættende og fiberholdigt og smager SKØNT, især hvis du tilsætter lidt kaffefløde på toppen.

Da jeg forleden tippede om øllebrød på bloggens side på Facebook, væltede det ind med øllebrøds-ideer i alle afskygninger. Det er tydeligt, at der er lokale egnsforskelle her. Mange af jer spiser øllebrød med æggesnaps eller flødeskum på toppen (og halløj det lyder lækkert! Det skal prøves, skal det!), nogle af jer tilsætter revet citronskal og nogle af jer, bruger hvidtøl.

Den opskrift I skal høre om i dag, er med hvidtøl og sirup. Vi havde en hvidtøl til overs fra julen og selvom vi ELSKER denne skønne ølkage , hvor hvidtøllen ellers ville kunne bruges, så var trangen ikke så stor, især ikke efter at have spist 3-4 ølkager i julemåneden. 😉Øllebrød med sirup og hvidtøl - af rugbrødsrestØllebrød og  hvidtøl, det måtte prøves, tænkte jeg og det var en god ide. Det blev en LÆKKER øllebrød.

Sirup tilsatte jeg, fordi jeg tænkte det ville give en god lidt krydret/sødlig smag, som ville klæde øllebrøden. Sirup er også nemt at smage til med. Tilsæt sirup, til du synes smagen er i top. Nemt ikke?

Har du ikke lige øllebrød på lager, så kan du fint bare røre en æggesnaps i – brug f.eks. denne opskrift til inspiration 

Opskriften nedenfor er ca.-angivelser, da jeg jo ikke ved, hvor meget rugbrød du har på lager. Det er en oplagt opskrift til “øjemålet” og når du har lavet øllebrød nogle gange, vil du fint kunne lave det helt uden opskrift også. Tro mig. Øllebrød med sirup og hvidtøl - nemt, billigt og lækkertDet er rigtigt nemt at lave øllebrød og du behøver kun ganske få ingredienser. Opskriften får du lige her:

Øllebrød med sirup og hvidtøl - af rugbrødsrester
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Øllebrød med sirup og hvidtøl - af rugbrødsrester
Forfatter:
: Billigt hverdagsmad
: Stop madspild
Portioner: 4 pers.
Det skal du bruge:
  • Rugbrød
  • Vand
  • Sirup (både mørk og lys kan bruges)
  • 1 hvidøl (kan erstattes af 1-2 æggeblommer pisket med sukker)
  • Tilbehør: kaffefløde, flødeskum eller æggesnaps
Sådan gør du:
  1. Smuldr rugbrødet fint. Hvis det er alt for tørt, så skær det i små tern, med en kniv.
  2. Hæld rugbrødstykkerne i en gryde og tilsæt vand, til rugbrødet er dækket
  3. Lad rugbrødet trække i vandet i ½-1 time - gerne længere tid, f.eks. over natten i køleskab
  4. Sæt gryden på komfuret
  5. Tilsæt hvidtøl og lad øllebrøden simre 10-15 minutter. Rør nogle gange undervejs
  6. Blend øllebrøden til den er fin og glat. Har du ingen blender, så hæld øllebrøden igennem en si (brug en grydeske til at "mase" grøden igennem sien med).
  7. Smag øllebrøden til med sirup eller sukker
  8. Nydes varm med flødeskum, kaffefløde eller æggesnaps på toppen

Øllebrød med sirup og hvidtøl - nemt, billigt og lækkertDet er helt vildt nemt at lave øllebrød og det smager overraskende godt.

Det er så genialt, at det er en ret der kan laves på det “forhåndenværende søms princip” og hvis du, som jeg, virkelig har det elendigt med at smide mad ud, er øllebrød en perfekt servering.

Der er en masse fibre i øllebrød og du vil opleve at du bliver rigtigt hurtigt mæt og at mætheden holder længe. Jeg vover derfor den påstand, at retten er rimeligt sund og kalorielet, især hvis du altså kan nøjes med kaffefløde på toppen (fløden kan erstattes med skummetmælk, men det bliver dog ikke helt det samme)

Bliver der en rest øllebrød til overs, så gem gerne resten til morgenmaden dagen efter. Det er en totalt god morgenmad, fordi den mætter så længe.

Får du ikke lige lavet øllebrød, så ofte som du gerne vil, så kan du undervejs fryse dine rugbrødsrester ned og så lave en stor grydefuld af gangen, måske det er nemmere i praksis for dig? Øllebrød er fryseegnet og du kan jo så evt. nedfryse i mindre portioner?

Her i januar prøver vi at køre lidt “low-budget-style” her i huset, både i forhold til kalorier og pengeforbrug. I december var der overforbrug på alle fronter og det er vist rimeligt nok, at vi prøver at tilbageerobre balancen lidt.

Ja jeg ved godt, at det kan lyde så forudsigeligt og “helligt”, når januar byder på ord som “fedtfattig”, “sund”, “slank”, “spar penge” , men mon jeg er den eneste der har lyst til lidt mådehold, her i januar, efter flere måneders overforbrug og overspisning? Øllebrød med sirup og hvidtøl - nemt, billigt og lækkertØllebrød smager godt i januar måned, men resten af året også. Jeg er spændt på, hvad du mon putter på toppen? Flødeskum, kaffefløde eller æggesnaps?

Del gerne en kommentar herunder, hvis du har lyst. Det kunne da være meget sjovt at høre om hvordan forskellige lokale madkulturer sætter sit eget præg på nationalretten? Jeg har en fornemmelse 😉

Hvad nyder du din øllebrød med monstro og laver du den mon helt anderledes end jeg? Skriv gerne. Jeg ville elske at få en tilbagemelding fra dig 🙂

God stop-madspilds-fornøjelse til dig 🙂

Mange hilsner

nysgerrige Gitte

Mere inspiration

8 Kommentarer

  1. Kirsten Futtrup 16. januar 2018 af 16:28 - Svar

    Hvad med en gang øllebrødsboller?

    Øllebrødsboller (16 større eller op til 24 små stk.):

    Ca. 300 gr. tørt rugbrød
    1 øl – gerne hvidtøl
    25 gr. gær
    550 gr. hvedemel
    50 gr. groft hvedemel eller rugmel
    1 ½ tsk. salt
    2 dl. vand
    Pynt: 1 sammenpisket æg og et drys græskarkerner, sesamfrø ell. lign.

    Sådan gør du:
    I en skål smuldres det tørre brød, og øl hældes over. Lad skålen stå tildækket på køkkenbordet i mindst en time – evt. længere.

    Når det tørre brød er godt udblødt, opløses gæren i let lunet vand, som hældes i skålen med det udblødte rugbrød. Salt røres i.
    Mel tilsættes og dejen røres/æltes godt.

    Dejen må ikke blive tør men skal være klistret, men skal dog kunne samles til en klæbrig kugle. Er den mere våd, kan du ikke forme den til boller med hændernere senere men vil dog kunne sætte den på pladen med en spiseske i stedet.

    Dejen skal hæve en god times tid under klæde/låg og kan herefter formes til boller, grove flutes eller lign.
    Bollerne skal efterhæve i omkring 30 minutter, før de pensles med det sammenpiskede æg og drysses med græskarkerner, sesamfrø eller lign. pynt.
    Bag øllebrødsbollerne i en 210 grader forvarmet varmluftsovn i ca. 25 minutter.

    Afkøles på bagerist.

    Kh Kirsten

    • Gitte Hansen 16. januar 2018 af 19:58 - Svar

      Genialt! De skal prøves! Tusind tak for tippet Kirsten – fornemt, med sådan en opskrift-service 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  2. Lise-Lotte 16. januar 2018 af 13:01 - Svar

    Jeg har spist øllebrød hele mit liv, mine bedstemødre og min mor lavede det ofte..Det var helt sikkert for at bruge brødresterne, men jeg laver det selv om jeg ikke har rester. Jeg laver det som De gjorde, bort set fra jeg blender det med stavblenderen og De siede det :
    Brød, vand, 1-2 hvidtøl, sukker og saften fra en hel citron..

    Citronen giver syre til det lidt “flade” brød og det smager sååå godt og kan ikke undværes !!..Er der mere øllebrød tilbage næste dag tilsættes en hvidtøl mere..:-) Spises med mælk og flødeskum..Det er altså godt, jeg bliver helt sulten af at skrive om det 🙂
    vh Lise-Lotte

    • Gitte Hansen 16. januar 2018 af 20:00 - Svar

      Uhm – hvor lyder det altså bare lækkert Lise-Lotte.
      Tusind tak for dine tips 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  3. Jimmy Hartington 16. januar 2018 af 11:50 - Svar

    Det er nemlig lækkert. Jeg laver den dog med brun farin i stedet for sirup.
    Nogle gange undlader jeg også at stavblende. Især hvis rugbrødet har stået i blød længe. Det giver lidt mere struktur, som vi kan lide i min familie.

    • Gitte Hansen 16. januar 2018 af 20:15 - Svar

      Gode ideer Jimmy! Tusind tak for tippet 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  4. Kirsten Rasmussen 16. januar 2018 af 11:46 - Svar

    Hej Gitte,
    Som barn (i dag 72 år) lavede min mor ofte øllebrød. Hun tilsatte citronsaft, når øllebrøden skulle spises. Det giver syrlighed til retten.

    Tak for mange gode opskrifter.
    Hilsen
    Kirsten

    • Gitte Hansen 16. januar 2018 af 20:16 - Svar

      Hejsa Kirsten
      Tak for tippet og din barndomshistorie. Dejlige minder at have 🙂
      Tak for dine søde ord også 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar