Øllebrød med hvidtøl. I dag får du opskriften på god, hjemmelavet øllebrød lavet med juleøl og i sirup.
Hjemme hos os er køleskabet tit fyldt medlidt kedelige rugbrødsrester. Humpler, skorper, endeskiver. Tørt, trist rugbrød.
Mon ikke ikke også I tit har rugbrødsrester hjemme hos jer?
Hermed et tip til dig: Rugbrødsresterne kan du nemlig bruge til øllebrød.
Det er nemt at trylle den lækreste øllebrød af en rest rugbrød. En ret, der giver den allerbedste Stop-madspilds samvittighed og som kan laves for næsten igen penge.
Øllebrød er sundt, mættende og fiberholdigt og smager SKØNT, især hvis du tilsætter lidt fløde på toppen.
Da jeg forleden tippede om øllebrød på bloggens side på Facebook, væltede det ind med øllebrøds-ideer i alle afskygninger. Det er tydeligt, at der er lokale egnsforskelle her.
Mange af jer spiser øllebrød med æggesnaps eller flødeskum på toppen. Uhm det lyder lækkert. Nogle af jer tilsætter revet citronskal og nogle af jer, bruger hvidtøl.
Den øllebrøds opskrift I skal høre om i dag, er med hvidtøl og sirup.
Øllebrød og hvidtøl, det måtte prøves, tænkte jeg og det var en god ide. Det blev en LÆKKER øllebrød.
Vi havde en hvidtøl til overs fra julen. Selvom vi ELSKER denne skønne ølkage med hvidtøl, så er det jo dejligt, at man også kan bruge hvidtøl til andre ting. Pandekager med hvidtøl f.eks.?
Få inspiration til flere opskrifter med hvidtøl nederst i dette indlæg.
Opskriften nedenfor er ca. angivelse. Brug brug den rugbrødsrest, du lige har.
Når du har lavet øllebrød nogle gange, vil du fint kunne lave det helt uden opskrift. Tro mig.:-)Det er rigtigt nemt at lave øllebrød og du behøver kun ganske få ingredienser. Opskriften får du lige her:
Øllebrød med hvidtøl og sirup – få en god nem opskrift hér
Ingredienser
- 7-900 gram Rugbrød ellers så meget du har
- 1 hvidtøl alm. pilsnerøl kan bruges. Kan også erstattes af 1-2 æggeblommer pisket med sukker og ekstra vand
- Kogende vand til det dækker rugbrødet i gryden
- 2-3 spsk Sirup både mørk og lys kan bruges. Kan erstattes med brun farin. Smag til. Måske du skal bruge mere
- Tilbehør: kaffefløde, flødeskum eller æggesnaps kan erstattes med mælk
Sådan gør du
- Smuldr rugbrødet fint. Hvis det er alt for tørt, så skær det i små tern, med en kniv.Hæld rugbrødstykkerne i en gryde og tilsæt vand, til rugbrødet er dækket
- Lad rugbrødet trække i vandet i ½-1 time - gerne længere tid, f.eks. over natten i køleskab
- Sæt gryden på komfuret. Tilsæt hvidtøl og lad øllebrøden koge ved svag varme i ca. 10-15 minutter. Rør nogle gange undervejs
- Blend øllebrøden til den er fin og glat. Har du ingen blender, så hæld øllebrøden igennem en si (brug en grydeske til at "mase" grøden igennem sien med).
- Smag øllebrøden til med sirup eller sukker
- Nydes varm med flødeskum, kaffefløde eller æggesnaps på toppen
Noter
Du kan bruge brun farin i stedet for sirup
Hvidtøl kan erstattes med æggesnaps - få en god opskrift herGammeldags øllebrød med øl eller hvidtøl – nemt, sundt, nærende og billigt at lave
Det er meget nemt at lave øllebrød og det smager rigtigt godt. En oplagt ret at lave, hvis man lige har en rest tørt rugbrød til overs.
Kan øllebrød laves uden øl?
Har du ikke hvidtøl på lager, så kan en almindelig pilsner øl bruges. Du kan også bare røre en æggesnaps i. Brug f.eks. denne opskrift til inspiration.
En portion mætter virkelig godt, p.g.a. den store mængde fibre fra rugbrødet. Ægte god gammeldags husmandskost.
Der er en masse fibre i øllebrød og du vil opleve at du bliver rigtigt hurtigt mæt og at mætheden holder længe.
Øllebrød er rimeligt sundt og fedtfattigt, især hvis du altså kan nøjes med mælk eller kaffefløde på toppen.
Sådan laver du øllebrød med hvidtøl og sirup – se billederne her:
Bliver der en rest øllebrød til overs, så gem gerne resten til morgenmaden dagen efter. Det er et hit at servere som morgenmad, fordi mætheden holder så længe.
Du kan også bruge en rest øllebrød i bolledej og du kan sikkert også bruge det til lækre klatkager?
Tip: Frys øllebrød eller rugbrødsrester ned
Frys gerne dine rugbrødsrester ned, og saml sammen til en stor grydeful øllebrød af gangen.
Øllebrød er fryseegnet og du kan sagtens nedfryse den i mindre portioner.
En grydefuld øllebrød kan laves for ikke mange kroner. Især hvis du får brugt en rest rugbrød, du måske ellers ville have smidt ud.
Øllebrød smager godt hele året. Det kan nydes som morgenmad eller som aftensmad.
Da vores børn var helt små babyer, spiste vi også rigtigt meget øllebrød herhjemme. Nem billig grød.
Hvad kan man servere på øllebrød?
I min familie har vi været vand til at putte æggesnaps i eller på øllebrød. Måske du foretrækker flødeskum, kaffefløde eller mælk? Et drys sukker måske også?
Del gerne en kommentar herunder, hvis du har lyst. Måske I har en særlig øllebrøds egnstradition dér hvor du kommer fra?
God fornøjelse med din øllebrød
Få flere opskrifter med hvidtøl her:
1.
2.
3.
4.
Hvad med en gang øllebrødsboller? Øllebrødsboller (16 større eller op til 24 små stk.): Ca. 300 gr. tørt rugbrød 1 øl – gerne hvidtøl 25 gr. gær 550 gr. hvedemel 50 gr. groft hvedemel eller rugmel 1 ½ tsk. salt 2 dl. vand Pynt: 1 sammenpisket æg og et drys græskarkerner, sesamfrø ell. lign. Sådan gør du: I en skål smuldres det tørre brød, og øl hældes over. Lad skålen stå tildækket på køkkenbordet i mindst en time – evt. længere. Når det tørre brød er godt udblødt, opløses gæren i let lunet vand, som hældes i skålen med det… Læs mere »
Jeg har spist øllebrød hele mit liv, mine bedstemødre og min mor lavede det ofte..Det var helt sikkert for at bruge brødresterne, men jeg laver det selv om jeg ikke har rester. Jeg laver det som De gjorde, bort set fra jeg blender det med stavblenderen og De siede det : Brød, vand, 1-2 hvidtøl, sukker og saften fra en hel citron.. Citronen giver syre til det lidt “flade” brød og det smager sååå godt og kan ikke undværes !!..Er der mere øllebrød tilbage næste dag tilsættes en hvidtøl mere..:-) Spises med mælk og flødeskum..Det er altså godt, jeg bliver… Læs mere »
Det er nemlig lækkert. Jeg laver den dog med brun farin i stedet for sirup.
Nogle gange undlader jeg også at stavblende. Især hvis rugbrødet har stået i blød længe. Det giver lidt mere struktur, som vi kan lide i min familie.
Hej Gitte,
Som barn (i dag 72 år) lavede min mor ofte øllebrød. Hun tilsatte citronsaft, når øllebrøden skulle spises. Det giver syrlighed til retten.
Tak for mange gode opskrifter.
Hilsen
Kirsten