Øllebrød med hvidtøl. I dag får du opskriften på god, gammeldags øllebrød lavet med juleøl og i sirup.
Hjemme hos os er køleskabet tit fyldt med lidt kedelige rugbrødsrester. Humpler, skorper, endeskiver. Tørt, trist rugbrød.
Mon ikke ikke også I tit har rugbrødsrester hjemme hos jer?
Hermed et tip til dig: Rugbrødsresterne kan du nemlig bruge til øllebrød.
Det er nemt at trylle nyt liv i det kedelige rugbrød. En ret, der giver den allerbedste Stop-madspilds samvittighed og som kan laves for næsten igen penge.
Øllebrød er sundt, mættende og fiberholdigt og smager SKØNT, især hvis du tilsætter lidt fløde på toppen.
Den opskrift I skal høre om i dag, er med hvidtøl og sirup og uhm den blev god!
Vi havde en hvidtøl til overs fra julen. Oftest bruger vi hvidtøl den skønne ølkage med hvidtøl, men dejligt at man også kan bruge hvidtøl til andre ting. Pandekager med hvidtøl eller boller med hvidtøl f.eks.?
Få inspiration til flere opskrifter med hvidtøl nederst i dette indlæg.
Opskriften nedenfor er ca. angivelse. Brug brug den rugbrødsrest, du lige har. Når du har grøden nogle gange, vil du fint kunne lave det helt uden opskrift. Tro mig.:-)
Det er rigtigt nemt og du behøver kun ganske få ingredienser. Opskriften får du lige her:
Øllebrød med hvidtøl og sirup – få en god nem opskrift hér
Ingredienser
- 7-900 gram Rugbrød ellers så meget du har
- 1 hvidtøl alm. pilsnerøl kan bruges. Kan også erstattes af 1-2 æggeblommer pisket med sukker og ekstra vand
- Kogende vand til det dækker rugbrødet i gryden
- 2-3 spsk Sirup både mørk og lys kan bruges. Kan erstattes med brun farin. Smag til. Måske du skal bruge mere
- Tilbehør: kaffefløde, flødeskum eller æggesnaps kan erstattes med mælk
Sådan gør du
- Smuldr rugbrødet fint. Hvis det er for tørt, så skær det i små tern. Hæld rugbrødstykkerne i en gryde og tilsæt vand, til det dækker. Lad rugbrødet trække i vandet i ½-1 time - gerne længere tid, f.eks. over natten i køleskab
- Sæt gryden på komfuret. Tilsæt hvidtøl og kog ved svag varme i ca. 10-15 minutter. Rør rundt undervejs. Blend øllebrøden til den er glat. Kan også presses igennem en si (brug en grydeske). Smag øllebrøden til med sirup eller sukker
- Nydes varm med flødeskum, kaffefløde eller æggesnaps på toppen
Noter
Gammeldags øllebrød med øl eller hvidtøl – nemt, sundt, nærende og billigt at lave
En lækker grød, både som morgenmad eller hvis du skulle blive sulten om eftermiddagen. Det er meget nemt at lave og det smager rigtigt godt. En oplagt ret at lave, hvis man lige har en rest tørt rugbrød til overs.
Da jeg forleden tippede om øllebrød på bloggens side på Facebook, væltede det ind med ideer fra hele landet. Det er tydeligt, at der er lokale egnsforskelle her.
Mange af jer spiser øllebrød med æggesnaps eller flødeskum på toppen. Nogle af jer tilsætter revet citronskal og nogle af jer, bruger også hvidtøl, so mjeg.
Kan øllebrød laves uden øl?
Har du ikke hvidtøl på lager, så kan en almindelig pilsner øl bruges. Du kan også bare røre en æggesnaps i. Brug f.eks. denne opskrift til inspiration.
En portion mætter virkelig godt, p.g.a. den store mængde fibre fra rugbrødet. Ægte god gammeldags husmandskost.
Du bliver rigtigt hurtigt mæt og mætheden holder længe, helt ligesom når du spiser rugbrød.
Øllebrød er rimeligt sundt og fedtfattigt, især hvis du altså kan nøjes med mælk eller kaffefløde på toppen.
Sådan laver du øllebrød med hvidtøl og sirup – se billederne her:
Bliver der en rest til overs, så gem gerne resten til morgenmaden dagen efter eller brug det i bolledej. Mon ikke også vi kan bruge det til lækre klatkager?
Tip: Frys øllebrød eller rugbrødsrester ned
Frys gerne dine rugbrødsrester ned, og saml sammen til en stor grydeful øllebrød af gangen.
Får I ikke spist det hele, kan det sagtens fryses.
En grydefuld kan du lave for ikke mange kroner. Især hvis du får brugt en rest rugbrød, du måske ellers ville have smidt ud.
Øllebrød smager godt hele året. Det kan nydes som morgenmad eller som aftensmad.
Da vores børn var helt små babyer, spiste vi også rigtigt meget øllebrød herhjemme. Nem billig grød, som børn og babyer elsker.
Hvad kan man servere på øllebrød?
I min familie har vi været vand til at putte æggesnaps i eller på øllebrød. Måske du foretrækker flødeskum, kaffefløde eller mælk? Et drys sukker måske også?
Del gerne en kommentar herunder, hvis du har lyst. Måske I har en særlig egnstradition dér hvor du kommer fra?
God fornøjelse 🙂
Få flere opskrifter med hvidtøl her:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
Hvad med en gang øllebrødsboller? Øllebrødsboller (16 større eller op til 24 små stk.): Ca. 300 gr. tørt rugbrød 1 øl – gerne hvidtøl 25 gr. gær 550 gr. hvedemel 50 gr. groft hvedemel eller rugmel 1 ½ tsk. salt 2 dl. vand Pynt: 1 sammenpisket æg og et drys græskarkerner, sesamfrø ell. lign. Sådan gør du: I en skål smuldres det tørre brød, og øl hældes over. Lad skålen stå tildækket på køkkenbordet i mindst en time – evt. længere. Når det tørre brød er godt udblødt, opløses gæren i let lunet vand, som hældes i skålen med det… Læs mere »
Jeg har spist øllebrød hele mit liv, mine bedstemødre og min mor lavede det ofte..Det var helt sikkert for at bruge brødresterne, men jeg laver det selv om jeg ikke har rester. Jeg laver det som De gjorde, bort set fra jeg blender det med stavblenderen og De siede det : Brød, vand, 1-2 hvidtøl, sukker og saften fra en hel citron.. Citronen giver syre til det lidt “flade” brød og det smager sååå godt og kan ikke undværes !!..Er der mere øllebrød tilbage næste dag tilsættes en hvidtøl mere..:-) Spises med mælk og flødeskum..Det er altså godt, jeg bliver… Læs mere »
Det er nemlig lækkert. Jeg laver den dog med brun farin i stedet for sirup.
Nogle gange undlader jeg også at stavblende. Især hvis rugbrødet har stået i blød længe. Det giver lidt mere struktur, som vi kan lide i min familie.
Hej Gitte,
Som barn (i dag 72 år) lavede min mor ofte øllebrød. Hun tilsatte citronsaft, når øllebrøden skulle spises. Det giver syrlighed til retten.
Tak for mange gode opskrifter.
Hilsen
Kirsten