Søren Ryge inspirerer: Smørbagte fedtebrød med romglasur

  • Søren Ryge inspirerer: smørbagte fedtebrød med romglasur

Det er JUUL og julemåneden fortsætter. Heldigvis. Det er tid til at afprøve julekage-bageklassikere og måske driste sig ud i nye uprøvede opskrifter.Søren Ryge inspirerer: smørbagte fedtebrød med romglasurSom du, har jeg også nogle julesmåkage-favoritter. Fedtebrød er en af dem. Jeg ynder jo gerne at bage min foretrukne opskrift men jeg er altid nysgerrig efter andres favoritopskrifter og afprøver dem gerne.

Jeg faldt over Søren Ryges fedtebrøds-fortælling forleden. Sikke en fin historie. Jeg er vild med Søren Ryge! Han mestrer at  fortælle om sin begejstring for hverdagslivet, hverdagsmennesker, hverdagssysler med sådan et engagement at jeg er fan. Elsker når han interviewer ældre mennesker der alle har gode, fængslende og helt egne historier.Søren Ryge inspirerer: smørbagte fedtebrød med romglasurJeg er fan af det stille liv og de små eksistenser, helt ligesom Søren. Jeg elsker når han fortæller om vestjysk kringle, og når han opsøger lige netop den kvinde der forstår at bage kringler allerbedst. At han møder kringlekonen og hører hendes kringlehistorie og ser hende arbejde kringledej med sine grove husmoder-hænder. Det er stort!

Søren Ryge er vild med fedtebrød!

Jeg forstår ham godt. I Søren’s fedtebrøds-fortælling angiver han en opskrift, og den sprang jeg hurtigt på, da jeg skulle igang med julens første fedtebrøds-portion.

Øj hvor han bruger meget smør, ham Søren, og øj hvor bliver det nogle lækre sprøde fedtebrød, næsten smuldrende sprøde.Søren Ryge inspirerer: smørbagte fedtebrød med romglasurSøren svipsede lige at fortælle om glasur/flormelismængderne, og anførte heller ikke at der skulle romessens i glasuren. DET SKAL DER! og jeg har derfor taget det med i opskriften her nedenfor.

Jeg lavede dobbeltportion og der blev til to store dåser fedtebrød. Du kan fint nøjes med en enkelt portion, medmindre du, som jeg, gerne vil forære den ene dåse væk til din mor eller en anden kær slægtning?

Tro mig, de vil blive GLADE hvis du bager kager til dem 🙂Søren Ryge inspirerer: smørbagte fedtebrød med romglasur

Søren Ryge inspirerer: Smørbagte fedtebrød med romglasur:

Søren Ryge inspirerer: Smørbagte fedtebrød med romglasur
 
Søren Ryge inspirerer: Smørbagte fedtebrød med romglasur
Forfatter:
: Jul hos Bagenørden
: Brød og kager
Portioner: Ca. 60 stk
Det skal du bruge:
  • 400 gram blødgjort smør
  • 200 gram sukker
  • 200 gram kokosmel
  • 400 gram hvedemel
  • 1 tsk. hjortetaksalt
  • Glasur:
  • 8 dl. flormelis
  • 6 tsk. romessens
  • 4-5 spsk. vand.
Sådan gør du:
  1. Tænd ovnen på 150 grader varmuft.
  2. Rør smør, sukker og kokosmel godt sammen. Brug gerne din køkkenmaskine, hvis du har én. Så går det som en leg. Brug alternativt en elpisker.
  3. Bland hjortetaksalt i melet og tilsæt.
  4. Dejen bliver hård og fast.
  5. Stil gerne dejen til afkøling 1 times tid, så er den nemmere at forme (afkøling er ikke strengt nødvendigt)
  6. Form lange dejpølser af dejen. Dejen er så fedtet at den ikke kan trilles men "skub" dejen sammen til lange dejpølser og tryk dem herefter flade med hånden eller en kagerulle.
  7. Bag fedtebrødsstængerne 8-10 minutter v. 150 grader varmluft, eller til de er gyldne og sprøde.
  8. Imens stængerne bager rører du glasuren:
  9. Rør flormelis med romessens og vand. Glasuren skal være tyk og sej, så vær påpasselig med vandmængden.
  10. Påfør glasuren på stængerne straks de er kommet ud af ovnen og skær fedtebrødene ud med en skarp kniv eller alternativt et pizzahjul.
  11. Stængerne skal skæres ud imens de er lune, de vil smuldre hvis de når at blive for kolde/sprøde.
  12. Lad fedtebrødene tørre/afkøle på en bagerist til glasuren er helt stivnet. Læg dem i en kagedåse med et stykke køkkenrulle i bunden. Det vil opsuge evt. fugt så kagerne ikke bliver bløde

 

Søren Ryge inspirerer: smørbagte fedtebrød med romglasurJeg brugte denne fine lille flaske romessens fra Norge. Det bragte ferieminderne frem. Har du en ægte rom, vil det jo være nr. 1 at bruge. DSC_1514Her kan du se fedtebrøds-processen i billeder fra start til slut:

Jeg må sige at ham Søren Ryge har en god smag, selvom jeg ikke helt forstår at han udelader romessens i glasuren. Det ville jeg gerne have konfrontreret ham med og udspurgt ham om, alternativt serveret et lille fedtebrød for ham, med romglasur? Jeg er sikker på at han ville være SOLGT så og være blevet overbevist straks!  🙂

Søren Ryge filosoferer over hvorfor kagerne mon hedder fedtebrød. Han tænker det er fordi de ligner brød med fedt? Min teori er, at kagerne hedder fedtebrød fordi man får så ekstremt fedtede fingre. Hvad tænker du om den teori? 🙂Søren Ryge inspirerer: smørbagte fedtebrød med romglasurNu bliver jeg lækkersulten igen, selvom jeg har kæmpet lidt med appetitten i dag. 😉

Jeg overlevede to gange fester i går, både min fars 70-års fødselsdag og julefrokost bagefter til ud på natten. Øj der blev skålet mange gange, men ingen hovedpine i dag, kun let kvalme, hvorfor mon? 🙂

Det var helt forrygende fester begge to – min far blev glad for sang, tale og underholdning, gæsterne var glade og maden uovertruffen.

Julefrokosten med kollegerne var grinagtig, glad, med god musik, rigeligt at drikke og lutter sjov og ballade. Jeg blev udnævnt til årets nisse, en titel jeg er meget stolt over at få. Med til titlen hører en 40 år gammel nissehue man får broderet sit navn ind i og næste år er det mig der skal udnævne en ny nisse og brodere et nyt navn.

2014-12-06 23.48.42Sikke en ære og man mærker historiens vingesus når man bærer en 40 år gammel nissehue. Man fornemmer en masse gode julefrokosthistorier og tænker på de 40 søde nisser der har båret huen før én. Sikke dog en god og skæg tradition. Nu er mit navn også flettet ind i bibliotekshistorien. 🙂

Heldige mig – sikke en skøn weekend med masser af festivitas. Jeg håber  også din weekend har været godt?

Mere inspiration

4 Kommentarer

  1. Helene 8. december 2014 af 05:33- Svar

    hej. Er det ikke 200 gram sukker istedet for smør? Det står 400 gram blødgjort smør og derefter 200 gram smør? Ser spændende ud.

    • Gitte Hansen 8. december 2014 af 06:53- Svar

      Godt fanget – øv jeg synes ellers jeg havde læse korrektur flere gange. Jo du har helt ret. Det er sukker i stedet for. Jeg har rettet opskriften til. Tak fordi du gjorde opmærksom på det 🙂
      Med venlig hisen
      Gitte Hansen

  2. pia andersen 7. december 2014 af 22:49- Svar

    De
    skal da prøves…Dog tror jeg (håber jeg) at der er sneget sig en lille fejl ind i opskriften, for de skal vel ikke både 400 gram og 200 gram smør i :-0

    Sjov nok, så har jeg altid troet at det hed fedtebrød, fordi der skulle svinefedt i….waaadr…

    • Gitte Hansen 8. december 2014 af 06:54- Svar

      Hej Pia
      Jo du har helt ret, det er sukker i stedet for. Jeg har rettet opskriften til. Tak til den vakse læser 🙂
      Kast du dig roligt ud i fedtebrødene – de smager SÅ godt 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar