Fedtebrød.  I dag får du en lækker opskrift på de populære julesmåkager – Søren Ryges opskrift med romglasur. Uhm.Søren Ryge inspirerer: smørbagte fedtebrød med romglasurDet er JUUL og julemåneden fortsætter. Heldigvis. Det er tid til at afprøve julekage -bageklassikere og måske driste sig ud i nye uprøvede opskrifter.

Som du, har jeg også nogle julesmåkage-favoritter. Fedtebrød er en af dem.

Jeg ynder jo gerne at bage min foretrukne opskrift, men jeg er altid nysgerrig efter andres favoritopskrifter og afprøver dem gerne.

Jeg faldt over Søren Ryges fortælling om fedtebrød forleden. Fedtebrød er Sørens yndlingssmåkage, og jeg forstår ham godt!

Sikke en fin historie. Jeg er vild med Søren Ryge! Han mestrer at  fortælle om sin begejstring for hverdagslivet, hverdagsmennesker, hverdagssysler med sådan et engagement at jeg er fan.

Elsker når han interviewer ældre mennesker der alle har gode, fængslende og helt egne historier.Søren Ryge inspirerer: smørbagte fedtebrød med romglasurJeg er fan af det stille liv og de små eksistenser, helt ligesom Søren. Jeg elsker f.eks. når han fortæller om vestjysk kringle, og når han opsøger lige netop den kvinde der forstår at bage kringler allerbedst.

At han møder kringlekonen og hører hendes kringlehistorie og ser hende arbejde kringledej med sine grove husmoder-hænder. Det er stort!

Søren Ryge er vild med fedtebrød – helt ligesom mig!

I Søren’s fedtebrøds-fortælling angiver han en opskrift, og den sprang jeg hurtigt på, da jeg skulle igang med julens første fedtebrøds-portion.

Øj hvor han bruger meget smør, ham Søren, og øj hvor bliver det nogle lækre sprøde fedtebrød, næsten smuldrende sprøde.Søren Ryge inspirerer: smørbagte fedtebrød med romglasurSøren svipsede lige at fortælle om glasur/flormelismængderne, og anførte heller ikke at der skulle romessens eller ægte rom i glasuren.

Det skal der, hvis man spørger mig og jeg har derfor taget det med i opskriften her nedenfor.

Jeg lavede dobbeltportion og der blev til to store dåser fedtebrød.

Du kan fint nøjes med en enkelt portion, medmindre du, som jeg, gerne vil forære den ene dåse væk til din mor eller en anden kær slægtning?

Tro mig, din familie vil blive GLADE hvis du bager sådan en portion lækre fedtebrød til dem 🙂Søren Ryge inspirerer: smørbagte fedtebrød med romglasur

Søren Ryge inspirerer: Smørbagte fedtebrød med romglasur. Opskriften er nem og du får den lige her:

Fedtebrød med romglasur – Få den populære Søren Ryge opskrift her

Søren Ryge inspirerer: smørbagte fedtebrød med romglasur
Søren Ryge inspirerer: Smørbagte fedtebrød med romglasur
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 10 minutter
Samlet tid: 40 minutter
Ret: Jul hos Bagenørden
Kategori: Brød og kager
Portioner: 80 stk
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

Dej:

  • 400 gram blødt smør
  • 200 gram sukker
  • 200 gram kokosmel
  • 400 gram hvedemel
  • 1 tsk. hjortetaksalt

Romglasur:

  • 8 dl. flormelis
  • 6 tsk. romessens eller ægte rom
  • 4-5 spsk. vand.

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 150 grader varmuft.
  • Rør smør, sukker og kokosmel godt sammen. Brug gerne din køkkenmaskine, hvis du har én. Så går det som en leg. Brug alternativt en elpisker.
    Fedtebrød med romglasur Søren Ryge opskrift
  • Bland hjortetaksalt i melet og tilsæt. Dejen bliver hård og fast
    Fedtebrød med romglasur Søren Ryge opskrift
  • Stil gerne dejen til afkøling 1 times tid, så er den nemmere at forme (afkøling er ikke strengt nødvendigt)
  • Beklæd 2 bageplader med bagepapir
  • Form lange dejpølser af dejen. Dejen er ret fedtet, men form dejpølser og tryk dem herefter flade med hånden eller en kagerulle.
    Søren Ryge inspirerer: smørbagte fedtebrød med romglasur
  • Stængerne skal være ca. 5 cm brede og ½ cm tykke. på bage Der kan være 4 stænger pr. bageplade
  • Bag fedtebrødsstængerne 8-10 minutter v. 150 grader varmluft, eller til de er gyldne og sprøde.
  • Imens stængerne bager rører du glasuren:
  • Rør flormelis med romessens og vand. Glasuren skal være tyk og sej, så vær påpasselig med vandmængden.
    Fedtebrød med romglasur Søren Ryge opskrift
  • Påfør glasuren på stængerne straks de er kommet ud af ovnen og skær fedtebrødene ud med en skarp kniv eller alternativt et pizzahjul.
    Søren Ryge inspirerer: smørbagte fedtebrød med romglasur
  • Stængerne skal skæres ud imens de er lune, de vil smuldre hvis de når at blive for kolde/sprøde.
    Søren Ryge inspirerer: smørbagte fedtebrød med romglasur
  • Lad fedtebrødene tørre/afkøle på en bagerist til glasuren er helt stivnet.
    Søren Ryge inspirerer: smørbagte fedtebrød med romglasur

Noter

Opbevar kagerne i en kagedåse med køkkenrulle som mellemlagspapir, det vil opsuge evt. fugt så kagerne ikke bliver bløde.
Fedtebrød kan spises hele året. Prøv også kagerne med appelsin- eller citronglasur
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

Sprøde, lækre julesmåkager med kokos – smager skønt til jul og resten af året:

Søren Ryge inspirerer: smørbagte fedtebrød med romglasurJeg brugte denne fine lille flaske romessens fra Norge. Det bragte ferieminderne frem. Har du en ægte rom, vil det jo være nr. 1 at bruge. DSC_1514

Sådan laver du fedtebrød med romglasur. Se billederne her:

Jeg må sige at ham Søren Ryge har en rigtig god smag.

Jeg gad da godt lige byde Søren på en smagsprøve, så kunne han også lige testsmage: hvad foretrækker du kære Søren?

Fedtebrød med eller uden romglasur? Jeg er sikker på at han ville være SOLGT så og være blevet overbevist om at romglasur er et hit!  🙂

Søren Ryge filosoferer over, hvorfor kagerne mon hedder fedtebrød. Han tænker det er fordi de ligner brød med fedt?

Min teori er, at kagerne hedder fedtebrød fordi man får så ekstremt fedtede fingre, når man tilbereder og spiser dem. Hvad tænker du om den teori? 🙂Søren Ryge inspirerer: smørbagte fedtebrød med romglasur

Nu bliver jeg lækkersulten igen 🙂

Jeg overlevede to gange fester i går, både min fars 70-års fødselsdag og julefrokost med kollegerne på biblioteket bagefter, til langt ud på natten.

Øj der blev skålet mange gange, men ingen hovedpine i dag, kun let kvalme, hvorfor mon? 🙂

Det var helt forrygende fester begge to – min far blev glad for sang, tale og underholdning, gæsterne var glade og maden uovertruffen.

Julefrokosten med kollegerne var grinagtig, glad, med god musik, rigeligt at drikke og lutter sjov og ballade. Jeg blev udnævnt til årets nisse, en titel jeg er meget stolt over at få.

Med til titlen hører en 40 år gammel nissehue man får broderet sit navn ind i og næste år er det mig der skal udnævne en ny nisse og brodere et nyt navn.2014-12-06 23.48.42Sikke en ære og man mærker historiens vingesus når man bærer en 40 år gammel nissehue.

Man fornemmer en masse gode julefrokosthistorier og tænker på de 40 søde nisser der har båret huen før én. Sikke dog en god og skæg tradition. Nu er mit navn også flettet ind i bibliotekshistorien. 🙂

Heldige mig – sikke en skøn weekend med masser af festivitas. Jeg håber  også din weekend har været god?