Jul hos Bagenørden – fedtebrød med rigeligt romglasur

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

DSC_0231Det er december! Der er travlhed. Der er overraskelser i julesokkerne og chokoladekalendere man ikke har tid til at åbne om morgenen. Der er et kalenderlys man tænder, men som man er bange for at glemme at slukke. Hver morgen.

Julekaldendere på TV. Hvilke skal vi se? Kan vi nå dem alle? Nisser allevegne. Julemusik i radion. Julelykke i glimt. Julestress i glimt. Kronisk bagud med alting, men alligevel også en hyggelig ro der sænker sig. Det er julemåned på godt og ondt.

Det absolut ubetinget GODE ved julemåneden er, her i huset, en masse småkager i kagedåserne. Uanset hvor mange slags vi har, er der altid planer om endnu flere. Hvad med godterne? Hvornår skal vi lave (og spise?) dem? Ja vi giver den fuld gas på kaloriespeederen denne måned.  Sådan er det, same procedure as….Slaget og kampen tager vi til januar…..That’s it. Det er ikke til diskussion! 😉DSC_0228I dag skal du høre om kongen (eller dronningen?) over alle julesmåkager, hvis man spørger mig. Søde, sprøde, fedtede fedtebrød med romglasur. Rigeligt romglasur. Disse er absolut mine yndlings-julesmåkager. Uden tvivl!

Opskriften på fedtebrød kommer her og den er nem:

Jul hos Bagenørden - fedtebrød med rigeligt romglasur
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 10 minutter
Samlet tid: 40 minutter
Ret: Jul hos Bagenørden
Kategori: Brød og kager
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 2 dl. mel
  • ½ tsk. hjortetakssalt
  • 125 gram blødt smør
  • 2 dl. kokosmel
  • 1 dl. sukker
  • Romglasur:
  • 3 dl. flormelis
  • 3 spsk vand
  • 2-3 spsk. romessens eller ægte rom.

Sådan gør du

  • Rør sukker og blødt smør godt.
  • Tilsæt kokosmel.
  • Bland mel og hjortetakssalt og tilsæt. Rør godt. Dejen bliver klistret. Det skal den være.
  • Form 3 lange pølser. Tryk dem flade.
  • Bag fedtebrødene i ovnen v. 175 grader i 8-10 minutter. De skal være sprøde og gyldne.
  • Imens fedtebrødene bager, laver du romglasuren.
  • Romglasur:
  • Tilsæt først 3 spsk vand og herefter 2 spsk. romglasur.
  • Rør godt. Hvis glasuren fortsat ikke kan røres, tilsættes ekstra romessens. Glasuren skal være tyk og sej, den må IKKE være tyndtflydende.
  • Smør glasuren på fedtebrøds-stængerne straks de kommer ud af ovnen. Brug en smøre- eller paletkniv. Glasuren vil smelte lidt, når den kommer på de varme stænger og det går derfor galt, hvis den er for tynd.
  • Straks glasuren er smurt ud på stængerne, skæres de i lune snitter af 2 cm. tykkelse. De skal skæres ud imens stængerne er varme, ellers vil kagerne smuldre.
  • Det er svært at skære fedtebrødene ud, uden glasuren hænger i. Brug en skarp køkkenkniv og tør den glasur af, der hænger ved, undervejs.
  • Lad fedtebrødene afkøle helt før du putter dem i en kagedåse.

DSC_0219DSC_0225 Jeg bad mine børn snuse til romessens-bøtten og spurgte dem “Kan I gætte hvilke julesmåkager jeg er er ved at bage??” “Skildpadder!!!” udbrød min søn. Dygtig dreng. 😉 Ja det er romcreme der er indeni skildpadder, men nej det er ikke skildpadder jeg var igang med at bage 😉
DSC_0229Så. Nu er der julede velduftende fedtebrød. De dufter himmelsk! Kokosmel og romglasur. Sikke en god kombination! 🙂

Nu skal fedtebrødene bare afkøle, og så kan der prøvesmages.

Så kan en ny kagedåse fyldes op. Herligt. De store unger er “hård” ved de kagedåser, men som min datter siger “Mor, er det ikke bedre vi spiser julesmåkager om eftermiddagen, end vi render rundt i byen og ryger hash??”.

Jo da min datter! Jeg bare da gerne nogle flere kager, hvis det skal være! (sålænge det ikke er hash-kager….;-)DSC_0232Håber du har en rigtig hyggelig december?

Julehilsner fra mig til dig 🙂


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

8
Skriv en kommentar

4 Kommentar tråde
4 Tråd svar
0 Følgere
 
Mest reagerede kommentar
Hotteste kommentar tråd
3 Kommentar forfattere
  Tilmeld mig notifikationer  
Nyeste Ældste Flest stemmer
Underret mig om
Mai-Britt Lydersen

Uh, disse kager er jo en frygtelig opdagelse…. Er nu på anden trippel portion 🙂
Min familie er fuldstændig pjattede med dem…
Glædelig jul
Mai-Britt

Karen

Tak, søde Gitte – kreativ og opfindsom, tja – min mor siger med dyb foragt i stemmen, at bare jeg kan putte chili og ingefær i alting, er jeg tilfreds 😀 Nødde-chokoladesmåkagerne er måske de samme, som dem jeg kalder nøddeknasere. Det er Karolines opskrift – jeg laver dem bare med flere nødder og mindre chokolade, og så laver jeg dem bittesmå. Lige til en sprød hapser. Det er så hyggeligt med julemandstraditioner. Her i huset sætter vi et par nissehuer op i et par halmballer på loftet over den gamle stald. Børn får så lov at klatre op ad… Læs mere »

Karen

Tillykke med fødselsdagen i går 🙂 Lyder som en dejlig dag.
Mht. kagebagning i weekenden har jeg mere ambitiøse planer, end jeg når, tror jeg nok. Men det er ikke noget nyt. Brunkager er et must. Dejen skal laves i morgen. Så er der mine yndlings – dem med appelsin, rosmarin og chili. Og de små chokolade-nøddeknasere fra Karolines Køkken skal også laves. Derudover vil jeg gerne bage rutebiler, pebernødder og vanillekranse. Så forstår du, hvad jeg mener med ambitiøst? Men jeg når det nok i løbet af måneden – det meste af det 🙂

Karen

Fedtebrød – nostalgi så det vil noget 🙂 Mums. I weekenden går det løs med småkagebagningen hos os – indtil videre har jeg kun lavet (og spist) karameller og julekringler med masser af kanelsukker. Men det var nu heller ikke så ringe.
December er nu så dejlig!
vh/Karen

Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse af websitet.  Se vores cookies- og privatlivspolitik. Jeg accepterer