Vi har haft den fineste dag.

En af de sjældne dage hvor virkeligheden overstiger forventningerne og åbenbarer oplevelser og øjeblikke, man bare ved at man vil huske altid.

Vi skulle jo egentlig bare til kagebord på Stenvad Mosebrug. Vores allerførste kagebord nogensinde og vi troede jo egentlig bare, at vi skulle på søndagstur og spise kage og drikke kaffe.

Det gjorde vi også – i stor stil – men vi fik også en rigtig god oplevelse med i købet. Mødte ildsjæle og frivillige og oplevede et lokalt museum, der virkelig gør en forskel, i det lille bysamfund og for de mange mennesker der flittigt bruger stedet – og nu også vi. Udefra gør stedet ikke meget “væsen” af sig og er man ikke lige opmærksom, kan man nemt komme til at suse forbi.

Skulle du finde vejen forbi Stenvad, så husk at stop op.

Vi var dog meget målrettede i dag, så vores bil blinkede ind ved Mosebruget.

Stenvad Mosebrug – det bedste kagebord i Østjylland

Vi havde læst om det populære og velbesøgte kagebord på Stenvad Mosebrugs Facebook-side. Vi var i sommerhus i denne weekend og da Stenvad ligger tæt på Fjellerup, var vi lette at lokke.

Vi havde tit snakket om at besøge museet Stenvad Mosebrug, men det var kagebordet der endte med at få lokket os afsted. Kage kan bare noget 😉Stenvad Mosebrug - det fineste sted med det bedste kagebord

Vi fulgtes med to søde sommerhusnaboer, der også var friske på et kage- og museums-eventyr. Vi stornyder bare samværet med hinanden. De sødeste mennesker. Skønt også at tage på oplevelsestur sammen.

Den 1. søndag i hver måned er der kagebord i Stenvad Mosebrug og det ville vi prøve.

Halløjsa, sikke da et overdådigt kagebord! Hjemmebag, is, lagkager, småkager, skærekager. Der var ALT hvad kage-hjertet kan begære og mere til.

Vores forventninger blev i den grad indfriet og mere til. Udover kage fik vi oplevelsen og en fortælling med og stedet gjorde virkelig indtryk. Det var virkelig et rart sted at være gæst.
Stenvad Mosebrug - det fineste sted med det bedste kagebord

Når man bestiller kagebord, så får man automatisk en billet til museet. Man kan se levende udstillinger af effekter fra den gamle tørvemose. Bygningen er den gamle tørve-lade, så stemningen er “autentisk”. 

Der er gamle maskiner, redskaber og også en kopi af en gammel tørve-arbejder-bolig (var det mon hér de ægte tørvetrillere boede, spurgte den vittige hund?) 😉
Stenvad Mosebrug - det fineste sted med det bedste kagebord
På det lille museum, havde man gjort meget ud af at bygge udstillingerne op omkring effekter, så de blev levendegjort.

I bygningen kunne vi se det originale tog, som blev brugt til at hente tørv ind ude fra mosen. Om sommeren kan man komme på togtur til mosen. Det skal vi da prøve! 🙂Stenvad Mosebrug - det fineste sted med det bedste kagebordDer var meget at kigge på og en ny udstilling om Huldremosekvinden på vej – et lokalt moselig der blev fundet af en tørvegraver for meget længe siden. Læs mere her, hvis du er interesseret.

Tørv blev der gravet virkeligt meget af i den mose og under krigen kom 80% af alt det brændsel der blev brugt på Djursland, fra Pindstrup og Stenvad mosebrug. Vildt nok. Hvor må det altså bare have været drøjt at være tørvemose-arbejder dengang og også drøjt at måtte opvarme boligen med en tørveblok.

Tørv kunne man se rigeligt af på museet og man kunne skal også købe det med hjem som souvenir 🙂
Stenvad Mosebrug - det fineste sted med det bedste kagebord
Nu tænker du nok.

Gitte hvad sker der lige for dig? Du fortæller om tørvetrillere og moselig og du tager på søndags-pensioninsttur og drikker søndagskaffe til et veldækket kagebord? 🙂

Jo indrømmet. Det var en rigtig pensionist-tur vi var på, men er du vimmer, hvor kom jeg da helt til at glæde mig til pensionist-livet, hvor man sådan kan køre ud i landskabet og lade oplevelser åbenbare sig, på hverdage også. Tænk at kunne suse afsted når man har tid, lyst og lejlighed og det håber jeg – og tror jeg på – at vi som pensionister får rigeligt af

Når man har al tid i verden, opdager man jo pludselig ting og nye steder der ligger i baghaven og venter på én. Hvem ved. Måske de har ligget der altid? 🙂

Det var kagebordet der lokkede, indrømmet, men det allerbedste var faktisk at opdage den begejstring der strømmede fra de ansatte på museet og alle de frivillige, der gav et nap med, med kagebordet ikke mindst.

Medarbejderne ville så gerne snakke og fortælle og vi elskede at lytte og spørge. Det var virkelig stort, at de gav så meget til os, der egentlig bare kom for kaffe og kage.

De var vilde med deres museum og deres skønne sted og det var en smittende begejstring.

Der er ganske få faste medarbejdere på museet, men det er tydeligt at hjertet er med i alle gøremål og at museet er blevet et livsværk for dem alle. Vi talte med Carsten, der er den ansvarlig på stedet og det var tydeligt at han brænder for sagen og strækker sig meget længere i jobbet, end man vil kunne forvente.

Carsten er en ildsjæl og en topengageret ressource, der virkelig trækker stedet fremad, fornemmer man og han har en god stab i ryggen.

Sammen med medarbejderstaben har han formået at forankre stedet lokalt og det er virkelig godt set at det er nødvendigt at gøre det ,hvis man vil overleve som et lille lokalt museum.

Stedet bliver brugt til fællesspisning i byen, til lokale arrangementer, bliver besøgt af pensionist-busture, bliver brugt til børnefødselsdag og så er det også foretrukket sted til fester, p.g.a. det rustikke miljø, den gode akustik og fine beværtning. Der er også live-koncerter i ny og næ og akustikken skulle være fænomenal.

Når man holder fest, får man undervejs en rundvisning i museet og tænk at have mulighed for at give sine gæster den oplevelse med? Herligt at man får den gode historie med om de rammer man fester i.Stenvad Mosebrug - det fineste sted med det bedste kagebord

Stenvad Mosebrug er berømte for deres kagebord og særligt kringlen og sirupslagkagen kommer folk kørende langvejs fra for at smage. Romis’en var fantastisk og den er lavet kun på ægte gode råvarer og rigeligt rom ikke mindst. Den is er altså bare skøn!Stenvad Mosebrug - det fineste sted med det bedste kagebordDet er første gang vi har prøvet at være til et kagebord og det er en udfordring, når man er så kage-entusiastisk som jeg.

Jeg vil jo gerne smage på det hele og har SÅ svært ved at vælge og så bliver jeg jo kage-mæt alt for hurtigt?

Jeg lagde en slagplan og prøvesmagte mest de kager jeg ikke kendte så godt i forvejen og ikke bager så tit selv. Med 20 kager eller flere må man jo prioritere, men for filan hvor var det svært 🙂Stenvad Mosebrug - det fineste sted med det bedste kagebord

Der var alt hvad hjertet kunne begære. Roulade med flødeskum, kokoskage med smørcreme, jordbærsnitter, Daim-kage, chokoladebidder, ølkage, Tuc-kage, krydderkage, kokoskage med chokolade, lagkage og rabarberkage.

Der var også fastelavnsboller, æblekage (også gammeldaws), kringle, jordbærsnitter, blåbærtærte, ølkage med smør, kokosmakroner, specier, drømmekage, chokoladekage, muffins og mange mange flere kager.

Er du vimmer alle de mange gode og lækre kager! Det norddjurske kagebord overgår da næsten det sønderjyske? Du kan se et glimt af nogle af kagerne her.

Vi kunne slet ikke nå at spise os igennem dem alle.

Rigtigt gode kager var det og de var hjemmebagte alle, lige undtagen denne flotte og lækre lagkage. Wow <3Stenvad Mosebrug - det fineste sted med det bedste kagebordDer var også teboller med ost, så man kan starte med lidt brød, hvis man nu har sprunget frokosten over inden man kommer (og DET er altså bare en god idé at gemme noget appetit, skulle jeg hilse at sige).
Stenvad Mosebrug - det fineste sted med det bedste kagebordVi startede med lækre fastelavnsboller med creme og halløj, hvor var de altså også bare gode.

Vi drak god kaffe til og det var den gode kro-kaffe. Uhm. Alle de søde kager krævede rigeligt kaffe og vi 4 mennesker fik drukket næsten 2 fyldte termokander. Alt var med i prisen. 
Stenvad Mosebrug - det fineste sted med det bedste kagebord
Se lige hvor fint et bord der bliver dækket til os kaffebords-gæster. Det var næsten som at blive inviteret til kaffebord hos bedstemor 🙂og se lige hvor fint et lokale man sidder i.

Der er også her festlokalet er og jeg kunne da snildt forestille mig at holde et godt gilde her – med et godt band der kunne spille op til fest?
Stedet er godt booket op i mange år fremover, men måske og forhåbentlig vil der kunne findes et hul til vores sølvbryllup om 2 år? Vi glæder os allerede.

Jeg gad da rigtigt godt holde fest i så charmerende omgivelser og personalet var bare SÅ veloplagte og imødekommende, at man som gæst føler sig meget velkommen.

Man kunne også invitere familie til fødselsdagskage på Stenvad Mosebrug, en dag der er kagebord? Det er der mange der gør og det var da bare nemt – og lækkert – at kunne invitere til et kagebord med så mange forskellige slags kager? 

Sikke en god ide også for os der har sommerhus tæt på og måske ikke altid har plads til så mange gæster i huset?  (Kommer I mange til kagebord, så husk lige og ring og advisere Stenvad Mosebrug om det først, just in case).

Vi glæder os til at komme igen. Der er kaffebord den 1. i hver måned og mon ikke vi kunne finde på at køre til Stenvad igen, når vi er i sommerhuset? Jeg er sikker på at vores søde sommerhusnaboer gerne vil med igen 🙂

Pr. 1 maj åbner museet rigtigt og så kan man komme på togturen ud til mosen. Den tur glæder vi os til. Det bliver da herligt at udforske de flotte omgivelser omkring museet.

Måske vi burde cykle fra Fjellerup til Stenvad, så der er mulighed for at vi vil kunne forbrænde bare en smule af alle de mange stykker kage? 😉

Har du fået lyst til at besøge Stenvad Mosebrug til kagebord eller for at besøge museet, så kig forbi deres hjemmeside her, hvor du kan se åbningstider og også læse mere om museet.

Se lige en fin Bipavillon der også er udenfor og selvfølgelig kunne vi købe biernes honning i den lille museums-butik.

Om sommeren er der også kaninbur udenfor og et område børnene kan afsøge med metaldetektorer. Der er oplevelser for børn/voksne i alle aldre.Stenvad Mosebrug - det fineste sted med det bedste kagebord

Som familie skal I nok kunne få nogle hyggelige timer på Stenvad Mosebrug. 🙂

Tak fordi du læste med til sidste ord. Jeg håber du synes det var hyggeligt at komme med på tur?

Hvem ved om vi mødes til kaffebord i Stenvad en dag? Mon ikke jeg bliver flittig gæst fra nu af? Jeg tror det 🙂

P.S.: Hvis du synes der er lidt langt til Stenvad, så tjek dit lokalområde ud. Måske der også ligger et lille museum gemt i dit nabolag og hvem ved, om de også har det fineste kagebord der venter på dig? 🙂


author avatar
Gitte Hansen
Elsker at lave nem mad, bage lækre kager, udvikle nye opskrifter og formidle til bloggens næsten 80.000 følgere på sociale medier. Arbejder nu fuld tid med nogetiovnen.dk efter 30 år som bibliotekar. Med over 1 mio. månedlige visninger og over 3000 nemme opskrifter, er Nogetiovnen.dk én af Danmarks største madblogs.