Tærte med kartoffelbund. Her får du en god nem opskrift på løgtærte med knuste kartofler. En tærtebund uden dej, men med kogte kartofler som bund i stedet.
Denne tærte består af en sprød bund af kartofler, fyldt med karamelliserede løg, tomater og ost på toppen. En lækker, mættende tærte med en skøn smag.
Kartoffelbunden er et genialt tip, hvis du skulle have kogte, kolde kartofler i overskud.
Kartoflerne steges i tærtefadet/bradepanden og bruges som bund og det er super smart! Skønt, at slippe for at få fingrene i en tærtedej der klistrer.
Hvordan laver man tærte med kartoffelbund?
Bunden har jeg lavet ved at “trykke” kartoflerne sammen i en bradepande eller tærtefad. Når kartoflerne forbages, bliver de sprøde og danner derved tærtens bund.
Helt som når du laver knuste kartofler, men i denne tærte steger kartoflerne bare sammen til en hel bund.
Fyldet bestemmer du selv, men jeg valgte løg, tomat og revet mozzarella ost denne gang. Skøn smag og en billig tærte også, da den er kødfri og lavet med rester. Et hit som vegetartærte også.
Nederst i dette indlæg kan du se flere opskrifter på madtærter, hvor du kan få inspiration til andet fyld også.
Foretrækker du at lave tærten med en almindelig tærtedej, så kan du også få gode ideer her.
Tærte med kartoffelbund – løgtærte med knuste kartofler som bund
Udstyr (reklamelink)
Ingredienser
Kartoffelbund:
- 1 kg kogte kolde kartofler ca.
- Lidt olie
- Salt og peber
Løgfyld:
- 4 store løg
- 2 rødløg
- 1 bouillonterning
- 1 tsk honning eller et nip sukker. Kan udelades.
- Lidt olie eller smør til stegning
- Salt/peber
Æggemasse:
- 7 æg
- 2½ dl mælk kan erstattes med creme fraiche, fløde, hytteost eller lignende.
- 200 gram revet mozzarella kan udelades eller erstattes med anden ost.
- 10-15 cherrytomater du kan sagtens bruge flere. Kan udelades eller erstattes med andre grøntsager f.eks. peberfrugt eller gulerod i tern.
- Salt og peber
Sådan gør du
- Fordel de kogte kartofler i en smurt bradepande eller 1-2 tærtefade/forme.
- Knus kartoflerne direkte ned i bradepanden, ved at dyppe et glas i lidt olie. Så slipper kartoflerne bedre. Pensl kartoffelbunden med olie og krydr med salt og peber.
- Forbag bunden i ca. 30 minutter ved 175 grader varmluft (200 gr. alm. ovn), til den er sprød og let gyldenbrun.
- Imens tærtebunden bager, så steg løgene i lidt smør/olie på en pande sammen med bouillonterningen. Dryp gerne lidt honning/sukker på og lad løgene karamellisere, til de bliver klare. Drys med salt/peber
- Fordel de stegte løg på den forbagte kartoffelbund. Drys med revet ost og fordel tomaterne ovenpå.
- Pisk æggene sammen med mælk, krydr med salt og peber, og hæld æggemassen over fyldet.
- Bag tærten igen i ca. 20-25 minutter ved 175 grader varmluft (200 gr. alm. ovn), eller til æggemassen er stivnet og tærten er sprød og gyldenbrun.
- Lad gerne tærten afkøle/sætte sig lidt, før du skærer den ud. Serveres lun med salat f.eks. bønnesalat til. Du kan evt. servere lidt kød til, frikadeller, karbonader, wienerschnitzler? Lige hvad du har lyst til.
Noter
Lækker tærte uden dej, med kartofler som tærtebund
Her fik du et tip om en anderledes måde at lave tærte på. Knuste kartofler som tærtebund. Jeps, det er ganske vist. Det må du prøve i stedet for den klassiske tærtedej.
En rigtig god idé, hvis du har en rest kogte kartofler til overs. Stop madspilds-tærte, hvor du også kan få tømt ud i dit køleskab til tærtefyldet.
Tærten bliver sprød i kanten og smager dejligt sammen med de stegte løg, tomater og den smeltede, gratinerede ost på toppen.
Vi fik tærten til aftensmad, og resten nød vi til frokost dagen efter. Du kan også snuppe tærten med i madpakken eller servere den på buffetbordet.
Nem og anderledes tærte, den må du prøve. Et hit, hvis du gerne vil undgå hvedemel eller andre typer mel i din tærte. Måske du er på jagt efter en glutenfri tærtebund?
Måske du også er lidt træt af brasede kartofler, hver gang du har en rest kogte, kolde kartofler.
Jeg brugte ca. 1 kg kartofler til denne tærte, så der var tærte nok til min bradepande på 26×32 cm. Brug gerne 1-2 tærteforme, hvis du foretrækker det.
Vi havde tærte nok til flere dage, og det var perfekt, for den smagte nemlig super godt. Dejligt med nem mad i flere dage.
Du kan sagtens nøjes med en mindre portion, så nedskalerer du bare opskriften ovenfor.
Tips og variationer til opskriften på tærte med kartoffelbund:
- Du kan variere fyldet med spinat, squash, skinke, champignon eller bacon i stedet for (eller sammen med) løgene.
- Steg gerne lidt bacon sammen med løgene, det giver en god smag til tærten.
- Osten kan skiftes ud med anden ost f.eks. cheddar, havarti, feta eller parmesan.
- Kartoflerne kan krydres med f.eks. paprika, rosmarin eller timian, før de forbages.
- Brug gerne andre små tomater, f.eks. gule eller orange, det giver en flot farve til tærten.
- De kogte kartofler kan erstattes med f.eks. kogt, kold pasta.
- Mælk i æggemassen kan erstattes med f.eks. hytteost, fløde eller creme fraiche.
Skøn tærte! Måske du skulle prøve den næste gang du har kogte kartofler til overs?
Hvis du foretrækker en kartoffeltærte med “rigtig” tærtebund, så tjek denne opskrift ud eller denne med havregryn.
Prøv også disse lækre madtærter og tærter med forskelligt fyld:
1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.
