Budding er en god gammeldags dessert, med en mild smag og cremet konsistens. Her får du en nem opskrift på vaniljebudding med sødmælk – lavet helt uden husblas og fløde. En god billig dessert.
Glæd dig til at få opskriften, hvis du er vild med cremede desserter, med fløde og vaniljesmag. En blød mild dessert, som både børn og voksne vil kunne lide.
Min version her, er meget enkel og hurtig at lave og består af få enkle ingredienser: Sødmælk, sukker, æg, vanilje, majsstivelse og et nip salt. Desserten er klar efter kun kort tid på køl.
Denne budding er lavet med majsstivelse (Maizena) som jævner. Det gør desserten ekstra hurtig at lave, for den kan serveres hurtigt efter du har tilberedt den. En skudsikker opskrift, der ikke kan gå galt.
Hvis du ikke er så vild med at bruge husblas i dine desserter, så prøv denne version. Den bliver mere cremet i konsistensen og er garanteret klumpefri.
En budding med husblas bliver også god, men er mere blød og geléagtig i konsistensen, lidt a la en panna cotta, vaniljefromage eller en fløderand. Også skønne desserter med flødesmag.
Uhm jeg elsker bare de gode nemme flødedesserter. Her får du endnu en god nem opskrift, dog med sødmælk, men med flødesmag.
Nederst i dette indlæg får du flere opskrifter på nemme lækre desserter med fløde.
Budding – nem opskrift på vaniljebudding

Ingredienser
- 6 dl sødmælk erstat evt. 1-2 dl mælk med fløde, for en endnu mere cremet version
- 30 gram majsstivelse - Maizena ca. 3 spsk
- 1 æg eller 2 æggeblommer
- 60 gram sukker ca. 3-4 spsk. Smag til.
- ½-1 vaniljestang kan erstattes med vaniljesukker. Smag til og reducér sukkermængden
- evt. 1 nip salt
- Serveres med: kirsebærsauce, jordbærsauce, appelsinsauce eller kompot?
Sådan gør du
- Hæld 5 dl mælk i en gryde. Skrab vaniljekornene ud af vaniljestangen og bland med lidt sukker. Tilsæt de tomme stænger til mælken og kog op.
- Den sidste dl mælk pisker du sammen med sukker, vaniljekorn, æg, majsstivelse og evt. et lille nip salt. Pisk til blandingen er klumpefri.
- Hæld æggeblandingen i den kogende mælk i en tynd stråle og pisk godt, til buddingen tykner. Omrør godt, så den ikke brænder på. Smag til, evt med ekstra sukker. Hæld buddingen i små skåle, glas eller én stor skål. Glat evt. overfladen ud med en ske.
- Sæt glassene på køl, gerne minimum ½-1 time, gerne længere tid. Kan også laves dagen før. Skal dine glas stå længe på køl, så læg plastfilm ned på overfladen, så der ikke dannes skind, eller drys sukker på.
- Efter afkøling, kan du pynte den med f.eks. kirsebærsauce, eller hvad du ellers har. Nydes iskold.
Noter
Kan holde sig på køl i minimum 1-2 dage
Servér f.eks. med kirsebærsovs, jordbærsauce, appelsinsauce, rabarberkompot eller æblekompot måske?
Vaniljebudding uden husblas, med sødmælk og vaniljesmag – en god gammel retro dessert.
Skøn, mild og cremet dessert i kategorien mormormad. Den må du prøve.
Vil du lave buddingen endnu mere cremet, så kan du erstatte noget af mælken med fløde. Den bliver også ganske fin bare med sødmælk..
Det er en “gul” budding jeg har lavet, for jeg har tilsat æg. Hvis du bruger 2 æggeblommer i stedet, bliver den mere gul og du kan også dryppe lidt gul frugtfarve i. Den kan vist også laves uden æg, men så vil den ikke blive så fyldig.
Jeg elsker at give mig selv udfordringer i køkkenet også når jeg laver desserter. Denne gang var udfordringen: Kan man lave budding uden husblas?
Siden jeg prøvede at lave denne chokoladebudding, har jeg tænkt at jeg ville lave en vaniljeversion. Det skulle prøves!
Denne version er faktisk lavet med de samme ingredienser som en kagecreme eller vaniljecreme. Buddingen er bare tykkere i konsistensen. Hvis du er vild med vaniljecreme, vil du også elske denne dessert.
Jeg har flottet mig og brugt en vaniljestang. Skøn smag, og du kan se fine vaniljeprikker i desserten.
Kog endelig den “tomme” vaniljestang med i mælken. Den giver nemlig god smag. Du kan også bruge den tomme vaniljestang til hjemmelavet vaniljesukker?
Er en vaniljestang for dyr at bruge synes du, så kan sagtens bare bruge vaniljesukker (måske du så skal holde lidt igen med sukkeret).
Jeg vil gerne holde liv i de gode gamle opskrifter – og dessertopskrifterne.
Hvad er budding, tænker du måske?
Det er en god gammel retro dessert, der desværre er gået en del i glemmebogen.
Den består som oftest af mælk, æg og stivelse, f.eks. husblas eller majsstivelse. Oprindeligt blev den lavet med hvedemel og blev tit serveret som billig mættende dessert førhen.
Måske den blev serveret som “før-mad”, så der ikke blev spist så meget af hovedretten?
Vi har altid fået budding serveret i en stor skål i min barndom, men nogle vender den også ud på et fad. Det kan være lidt svært at få den til at slippe formen, så her har jeg også bare serveret desserten i små glas.
For mig er denne dessert smagen af barndom. En dessert der vækker minder. Jeg mindes at min mor serverede gul vaniljebudding med jordbærsovs? Vi spiste også karamelbudding, kan jeg huske. Straks fik jeg idé til at prøve at lave endnu en version.
Mine børn elsker også desserten, og er faktisk vokset op med både vanilje og chokolade versionen.
Vi havde tilfældigvis sødmælk i huset og det er super godt at bruge. Det giver nemlig en særlig god cremet og mere fyldig konsistens. Risengrød kogt på sødmælk, er også bedst synes jeg?
Du kan også bruge halvt mælk/fløde? Det vil være luksus, men sødmælk er også fint og billigst at bruge.
Du kan servere vaniljebuddingen som den er – eller med noget sødt og syrligt til.
Jeg fandt en karton kirsebærsauce i køkkenskabet, men du kan servere desserten med frugtsovs eller kompot af alle slags.
Du kan også piske lidt flødeskum og komme ovenpå, som man gjorde i “de gode gamle dage”. En slags hurtig trifli.
En skøn nostalgisk dessert, der smager af barndom. Mormormad, det kan vi lide, også mormor desserterne.
Det er ikke så tit, man finder budding på dessertbordet længere, men lad os endelig “genoplive” den gode gamle dessert.
Rigtig god fornøjelse med desserten – jeg håber du vil synes om den. Måske du gerne vil forkæle din familie eller dine gæster?
Få flere opskrifter på desserter i glas her eller tjek bloggens store dessert kategori ud her.
Prøv også disse nemme lækre flødedesserter her:
1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

Enkel og overskuelig måde. Kærlig hilsen John