Fedtfattig æblekage og de smukkeste æblemuffins

Tænk sig at nogle af de mest lækre kager nogen gange også er de mest enkle.

En enkel sukkerbrødsdej med tykmælk, æbler fra haven, kanelsukker og mandler på toppen med en lille stribe smør. Voila.Pludselig kan man hive et fad lækre æblemuffins ud af ovnen OG en kæmpe æbletærte lavet efter samme princip. Er det ikke bare en fin kage?Kagerne duftede HIMMELSK og dejen var klar på under ½ time.

Det er en virkelig nem og lækker kage! Kagen hedder “Den Gode Æblekage” og er en let omskrivning af en vinderkage fra en æblefestival i Ebeltoft. Kan godt forstå at den kage vandt! Kan rigtigt godt forstå det!

Æblerne kan sagtens erstattes af anden type frugt. Hvad med en pæretærte eller rabarbertærte f.eks.? Rabarbertærten har jeg prøvet. Det var her jeg kom i kagehimlen ved at tilsætte kakaomarcipan. Oh la la! 🙂Idag er det gode æbler fra haven der er brugt. Der er ikke så mange i år. Øv. Så det gælder om at bruge de få der er, til ekstra gode æblekager. 🙂 Der er skurv på, som I kan se, så æblerne skal skrælles. Men indeni er de søde og lækre. Hvad mon sorten hedder, ved du det? Jeg gør ikke..Æblekagerne kan peppes op til at blive fornemme dessertkager hvis du stopper nogle tern marcipan iinden de kommer i ovnen. Kagerne bliver selvfølgelig også klart bedre hvis de serveres med iskoldt flødeskum, creme fraiche eller en god vanilleis.

Her kommer den enkle opskrift. Jeg har i dagens anledning lavet dobbeltportion. Hvorfor mon egentlig det? Vi er jo kun 4?? Ups vi kunne godt have nøjes med en enkelt portion, har nu en KÆMPE æbledessertkage der nu står og frister på køkkenbordet. :-/

Fedtfattig æblekage med kanelsukker og mandler.

Fedtfattig æblekage og de smukkeste æblemuffins
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 30 minutter
Samlet tid: 50 minutter
Ret: Biscotti, kanelsnegle og cookies, muffins
Kategori: Brød og kager
Portioner: 1 tærte eller 8 muffins
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 125 g sukker erstat gerne 50 gr. med snydesukker
  • 1 æg
  • 10 gram smeltet smør gem et par spsk. til at dryppe på toppen
  • 1,5 dl tykmælk
  • 3 tsk bagepulver + 3 tsk vanillesukker.
  • 225 g mel
  • Fyld:
  • 3 store æbler
  • 2 tsk kanel
  • 2 spsk sukker
  • Et par gode håndfulde groft hakkede mandler. Så mange du foretrækker.

Sådan gør du

  • Pisk æg, sukker og vanillesukker hvidt.
  • Bland tykmælk og smeltet smør i (gem et par spsk).
  • Bland bagepulver og mel og rør det i dejen. Hæld dejen i et velsmurt, ovnfast fad eller i små muffinforme (fyldes 2/3).
  • Skræl æblerne og skær dem i tynde både. Stil æblestykkerne på højkant i tærtedejen, stop dem lidt ned og drys med kanel og sukker. Hvis du laver muffins, så stop små æbletern ned i dejen i stedet.Drys hakkede mandler over.
  • Dryp til slut med det smeltede smør.
  • Kagerne sættes i en 175 grader varm ovn (varmluft) i 30-40 minutter. Muffins skal kun ca. have den halve tid.
  • HUSK at spraye muffinsformene med sprayfedt eller brug forme af silicone, ellers kan muffins'ene godt hænge fast i papiret. Brug gerne forme af papir og sæt dem i silicone/muffinforme af metal, så bliver dine muffins høje og fine og flyder ikke ud. Du kan også bruge 2 papirforme pr. muffin.
  • OBS: Hvis du vil bage både kage og 8 muffins skal du bage dobbelt portion.

 

Kagerne sættes i en 175 grader varm ovn (varmluft) i 30-40 minutter. Muffins skal kun ca. have den halve tid.

HUSK at spraye muffinsformene med sprayfedt eller pensle med olie/margarine og undgå at dine muffins hænger i papiret. Bemærk også at jeg bruger både-og løsningen til mine mine muffins. Både papir OG muffinsforme i metal. Dine muffins bliver høje og fine hvis du støtter dem med en metalform eller brug alternativt 2 papirforme pr. kage.Ej hvor blev den en fin lille kage. Virkelig fin! Et lille mesterværk. 🙂

Tykmælk i kager er et mindre mirakel! Kagerne bliver saftige, svampede og man kan uden problemer bruge det som erstatning for fedtstof.

Det betyder at denne lækkerbisken havner i den fedtfattige kategori. Jubii. Det gør den altså. Det betyder at man godt kan tillade sig at spise to, gør det ikke? 😉Vi fik spist de mindste kager men har nu den store tilbage. Den er lidt stor nok, til den lille familie her. Måske den skal stoppes i fryseren til en festlig lejlighed engang?

Den kan uden problemer fryses ned og lunes i ovnen inden gæsterne kommer. Med en klat is til er det en fornem dessert. Du vil blive populær. Især lige hvis du stopper ½ rulle marcipan i også, men det er jo lidt for sent for mig nu. Mon ikke også at den vil blive spist som den er? Tror det 😉Dejlige æblekager. Dejlig æble-søndag. Har tjekket æble-træet. Der er mindst æbler nok til et par kager endnu…:-)

Bon æble-kage-appetit!

Mere inspiration

9
Skriv en kommentar

5 Kommentar tråde
4 Tråd svar
0 Følgere
 
Mest reagerede kommentar
Hotteste kommentar tråd
5 Kommentar forfattere
  Tilmeld mig notifikationer  
Nyeste Ældste Flest stemmer
Underret mig om
Mie

Hej Gitte
Tak for en super blog som jeg ofte havner på når jeg søger opskrifter på alt ml himmel og jord. Jeg kan især godt lide at det er forholdsvis nemme opskrifter, som de fleste kan navigere rundt i.

Tror du jeg kan bruge græsk yoghurt i stedet for tykmælk? For det skal jo bruges 😉

Bedste hilsener
Mie

Kathrine

Jeg bagte disse kager forleden dag. Jeg fik dog 12 muffins ud af opskriften (måske er mine forme mindre end dine?). De blev superlækre!! Jeg skar dog lidt ned på sukkeret, tilsatte 100 g revet marcipan og brugte A38 i stedet for tykmælk. Og så var jeg lidt doven: mine æbler var meget store, så der var mange æbletern, derfor kom jeg først en skefuld dej i formene, kom æbleternene i resten dejen og fyldte formene op – det kunne jeg bedre overskue. Men der var rigeligt med kanelsukker – jeg brugte kun halvdelen. Det er i hvert fald ikke… Læs mere »

Camilla H

Hej. Nu har jeg prøvet din opskrift, og min dej bliver EKSTREEEEEM tyk og umedgørelig, når jeg putter de 225 g mel i. Hvad gør jeg forkert? Har fulgt din opskrift til punkt og prikke.

Den Gode Æblekage i stegepande a la tarte tatin | Noget i ovnen hos Bagenørden

[…] På bloggen vil du efterhånden kunne finde en hel del æblekager. Den æblekage jeg nok sværmer allermest for er “Den gode æblekage“. […]

Lærke

Den skal jeg prøve…. Mon ikke også kardemomme vil være godt i? Knus

Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse af websitet.  Se vores cookies- og privatlivspolitik. Jeg accepterer